Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi Huuhkajat häviää?

Jalkapallon EM-karsinnat ovat menneet Suomelta surkeasti. HS kertoo, mistä se johtuu.

Urheilu
 

1 Pelijärjestelmä Päävalmentaja Mixu Paatelainen otti Suomen jalkapallomaajoukkueen komentoonsa vuonna 2011. Hän on peluuttanut Huuhkajiksi kutsuttua maajoukkuetta 4–3–2–1-muodostelmalla. Joulukuuseksi nimetyssä ryhmityksessä on siis neljän miehen puolustuslinja, kolme alempaa keskikenttäpelaajaa, kaksi välihyökkääjää ja yksi kärki.

Paatelaisen käyttämä ryhmitys ei ole kaikkein tavanomaisin, sillä siinä ei lähtökohtaisesti ole lainkaan perinteisiä laitapelaajia. Laitureiden puuttumisen vuoksi laitapuolustajilla on valtava merkitys hyökkäyssuuntaan. Niin heillä tosin nykyjalkapallossa on käytännössä aina.

Artikkeliin liittyvät

Sunnuntain Pohjois-Irlanti-ottelussa laitapakkeina pelasivat Jere Uronen ja Sebastian Sorsa. Laitapelaajien puuttuminen näkyi karmeasti Belfastin ottelussa.

2 Pelitapa Monet ovat halunneet kaataa joulukuusen, mutta Paatelainen on pitänyt päänsä ja pitäytynyt vaativassa pelitavassa. Se on arvostettavaa, sillä valmentajan täytyy luottaa näkemykseensä.

Sitä sen sijaan voi ihmetellä, miksi Paatelainen on niin ehdoton. Suomi ei ole juurikaan varioinut pelaamistaan vastustajan mukaan tai otteluiden aikana.

Pohjois-Irlanti tuli vaarallisesti molemmilta laidoilta, mutta Paatelainen ei tehnyt suuria muutoksia asian korjaamiseksi.

Paatelainen haluaa Suomen perustavan pelaamisensa pallonhallintaan myös vieraskentillä. Belfastissa peliväline oli valtaosan ajasta suomalaisjaloissa. Sen paremmin hitaat kuin nopeat hyökkäykset eivät kuitenkaan toimineet kuin ottelun alussa.

Paatelainen ei ole tehnyt näkyviä ratkaisuja, jotta Huuhkajat olisi murtautumisvaiheessa vaarallisempi.

3 Pelaajamateriaali Laitapuolustaja Kari Arkivuo ja keskikentän Perparim Hetemaj olivat ottelusta loukkaantumisten vuoksi poissa. Kumpikin on avauskokoonpanon pelaaja. Toppari Juhani Ojala on vielä pitkään sivussa, ja Jarkko Hurme toipuu leikkauksesta.

Loukkaantumiset kuuluvat jalkapalloon, eikä pari muutosta vakiokokoonpanoon saisi näkyä.

Suomen kohdalla se kuitenkin näkyy, mikä paljastaa materiaalin kapeuden. Tietyille pelipaikoille ei löydy millään useita hyviä vaihtoehtoja – hyvä jos edes yhtä.

Esimerkiksi toisen topparin paikka on ollut sementoitu Joona Toiviolle, vaikka hänen pelaamisensa on ollut epävarmaa. Sellaista se oli myös sunnuntaina, ja Paatelainen vaihtoi Toivion Paulus Arajuureen. Vahinko oli jo tapahtunut.

4 Pelaajavalinnat Paatelainen joutui muokkaamaan normaalia avauskokoonpanoaan Arkivuon ja Hetemaj'n poissaolojen takia. Hän nosti oikeaksi laitapuolustajaksi Sebastian Sorsan ja keskikentän alemmalle oksalle Sakari Mattilan.

Kummatkin ovat mukavia miehiä ja ihan hyviä jalkapalloilijoita, mutta etenkin Sorsa joutui turhan rajuun paikkaan.

Mattilalla on kokoa ja painava laukaus. Sunnuntaina vedot jäivät kuitenkin suutareiksi. Muutamat Belfastin Windsor Parkin katsojista purskahtivat nauruun.

Mitä Paatelainen olisi voinut tehdä toisin? Oikean laitapuolustajan paikka oli ongelmallinen.

Sinne olivat tyrkyllä esimerkiksi Jukka Raitala ja debytantti Thomas Lam. Raitalakin on lähtökohtaisesti vasemman laidan pelaaja. Mattilan sijaan keskikentän alemmalle oksalle Paatelainen olisi voinut harkita Joni Kaukoa tai Rasmus Schülleriä.

Materiaalin kapeudesta kertoo myös se, ettei reservistä löydy jokerikortteja. Yksi sellainen voisi olla norjalaisen Stabækin puolustaja Ville Jalasto.

5 Vastustajat Suomen vastustajat ovat Färsaaria lukuun ottamatta laatujoukkueita, mutta eivät Romania, Pohjois-Irlanti, Kreikka ja Unkari ole paperilla ylivoimaisia vastustajia. Romanian kärkipaikka ei ole yllätys, mutta lohkon yllättäjä on ollut Pohjois-Irlanti.

Suomea vastaan se oli fyysinen, prässäsi tarvittaessa vahvasti ja oli vaarallinen vastaiskuissa, keskityspalloissa sekä erikoistilanteissa. Molemmat maalit tehnyt Kyle Lafferty oli kovassa vireessä.

Pohjois-Irlanti pelasi vahvuuksillaan. Suomen pelaamisessa korostuivat pelitavan ja pelaajamateriaalin puutteet. Pohjois-Irlanti voitti 2–1. Suomella on koossa neljä EM-karsintapistettä, kun Romanialla niitä on jo 13, Pohjois-Irlannilla 12 ja Unkarillakin kahdeksan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!