Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palloliiton suuresta visiosta tuli etäinen utopia

Urheilu
 
vesa moilanen lehtikuva
Nnaemeka Anyamele, Moshtagh Yaghoubi, Robert Taylor, Dani Hatakka ja Vahid Hambo ja Matej Hradecky juhlivat 21-vuotiaiden maalia Kazakstania vastaan 25. maaliskuuta.
Nnaemeka Anyamele, Moshtagh Yaghoubi, Robert Taylor, Dani Hatakka ja Vahid Hambo ja Matej Hradecky juhlivat 21-vuotiaiden maalia Kazakstania vastaan 25. maaliskuuta. Kuva: vesa moilanen lehtikuva

Kuka muistaa vielä Palloliiton vision vuodesta 2020?

Unelmana oli olla silloin Euroopan kymmenen parhaan jalkapallomaan joukossa – kaikilla mittareilla. Miesten maajoukkueen paikka kesän 2016 EM-kisoissa piti olla merkittävä konkreettinen askel sillä tiellä.

Vision lanseeraamisesta on nyt aikaa reilu viisi vuotta. Mitä on tapahtunut?

Unelma Ranskan EM-kisoista elää vain hengityskoneen avulla. Maajoukkueen pistekeskiarvo karsintaotteluissa on tämän vuosituhannen pohjalukemissa. Veikkausliigan seurat voivat tällä hetkellä ehkä huonommin kuin koskaan.

Kun visio julkistettiin vuonna 2009, Suomi oli Uefan rankingissa sijalla 22 – siis menossa juuri ja juuri 24 joukkueen suuruiseksi kasvatettuun EM-turnaukseen.

Sen jälkeen Suomen maajoukkueen sijoitus listalla on lähtenyt luisuun. Näihin karsintoihin Suomi lähti sijalta 32.

Jopa paikka Euroopan 20 parhaan jalkapallomaan joukossa vuonna 2020 vaikuttaa tällä hetkellä utopialta.

Vaikka miehet ovat vaihtuneet Palloliiton johdossa, kunnianhimoinen visio vuodesta 2020 ei ole suinkaan lentänyt romukoppaan.

"Sitä kohti kuljemme", Palloliiton pelaajakehityspäällikkö Hannu Tihinen vakuuttaa.

Eikä miesten maajoukkue ole suinkaan ainoa suomalaisryhmä, jolla menee tällä hetkellä heikosti. Viime viikolla julkaistussa Fifa-rankingissa naisten maajoukkue putosi sijalle 24. Se on Suomen historian heikoin sijoitus vuodesta 2003 ylläpidetyllä listalla.

Nuorisomaajoukkueiden viime aikojen esitykset eivät liiemmin lisää toivoa paremmasta. Alle 17-vuotiaiden poikamaajoukkue on pelannut tänä vuonna seitsemän maaottelua, hävinnyt niistä viisi ja voittanut ainoastaan Liettuan.

Alle 18-vuotiaat "Pikkuhuuhkajat" ovat sentään voittaneet seitsemästä pelistään kaksi, Moskovan joukkueen ja Latvian. Viime viikolla joukkue hävisi tuplamaaottelussa Itävallalle yhteismaalein 0–7.

Ei hyvältä näytä.

Onneksi alle 16-vuotiaat ovat sentään voittaneet ja pelanneet kerran tasan Luxemburgia, Euroopan jalkapallon lilliputtia, vastaan. Myös alle 21-vuotiaat kaatoivat lauantaina Luxemburgin ja ovat muutenkin pelanneet tänä vuonna varsin vahvasti.

Islanti on osoittanut parina viime vuotena, että jalkapallossa voi menestyä myös pieni pohjoinen maa, jonka resurssit ovat vieläpä rajalliset.

Islannissa on vähemmän asukkaita kuin Pirkanmaalla. Silti neljä islantilaista on pelannut tällä kaudella Euroopan viiden tasokkaimman joukkoon luettavassa pääsarjassa, Huuhkajista vain yksi – Perparim Hetemaj.

Islannin maajoukkue on jo saavuttanut kertaalleen jatkokarsintapaikan ja on tällä hetkellä lujaa matkalla kohti Ranskan EM-turnausta.

Maa on Suomea edellä niin miehissä kuin naisissa.

Tihinen löytää Islannin menestykseen kaksi konkreettista syytä: osaavia valmentajia riittää kaitsemaan pelaajia pienestä pitäen, ja islantilaisten valmentajien kansainväliset verkostot ovat parempia kuin Suomessa.

Tihinen on ollut tehtävässään viime vuoden tammikuun puolivälistä lähtien.

Panostuksia on tehty, mutta muutos ei tapahdu sormia napsauttamalla.

Hän muistuttaa, että Sveitsillä kesti muutoksen jälkeen noin 15 vuotta nousta Euroopan kymmenen parhaan joukkoon, Belgiassa menestys tuli pikaisemmin.

Tihinen uskoo, että Suomessa menestys voi tulla nopeammassa aikataulussa.

Varmaa on joka tapauksessa, että vuoteen 2020 tulee järkyttävä kiire.

Aapo Riihimäki HS
Urheilutoimitus pui jalkapallon
ajankohtaisia ilmiöitä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!