Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jääkiekkoliiga kaipaa kipeästi HIFK:n menestystä

Urheilu
 
Vesa Koivunen
HIFK:n kultakypärä Tomas Zaborsky (67) oli mietteliäs, kun helsinkiläisten kausi päättyi maanantaina.
HIFK:n kultakypärä Tomas Zaborsky (67) oli mietteliäs, kun helsinkiläisten kausi päättyi maanantaina. Kuva: Vesa Koivunen

Tämän viikon perjantaina käynnistyvät kiekkoliigan välierät pelataan kolmatta kertaa peräkkäin ilman pääkaupunkiseudun joukkueita. Edellisen kerran Kehä III:n sisäpuolella pelattiin mitaleista, kun Helsingin Jokerit kukisti Espoo Bluesin pronssiottelussa keväällä 2012.

Joku voisi kysyä, ketä pääkaupunkiseudun joukkueiden konttaaminen kiinnostaa, kun esimerkiksi Oulussa, Tampereella ja Raumalla pelataan menestyvää jääkiekkoa.

Vuosi sitten tähän aikaan koko kiekkoileva Suomi nauroi helsinkiläisille, kun sekä Jokerit että Helsingin IFK jäivät puolivälierien ulkopuolelle.

Nyt tilanne on toinen. Jokerit on häipynyt KHL:ään ja Liigassa pelaa vain yksi helsinkiläisjoukkue. HIFK:n menestys on sarjalle tärkeämpää kuin koskaan aiemmin, koska Jokerien show pyörii menestyksekkäästi itänaapurimme masinoimassa huippuliigassa.

Jääkiekkoliigan kärjen järjestys kaudesta 2010–2011 lähtien

2010–2011: 1) HIFK, 2) Blues, 3) Lukko, 4) JYP.

2011–2012: 1) JYP, 2) Pelicans, 3) Jokerit, 4) Blues.

2012–2013: 1) Ässät, 2) Tappara, 3) JYP, 4) Lukko.

2013–2014: 1) Kärpät, 2) Tappara, 3) Lukko, 4) SaiPa.

Välieräparit 2014–2015: Kärpät–JYP ja Tappara–Lukko.

Ei tarvitse olla valmistunut kauppakorkeakoulusta ymmärtääkseen, kuinka suuri merkitys Helsingin kokoisella talousalueella on koko kiekkoliigalle. Joka kerta, kun HIFK ei pelaa mitaleista, Liigan suosio Helsingissä laskee.

Mikä tahansa suomalainen palloilusarja tarvitsee menestyäkseen helsinkiläistä huippujoukkuetta.

Hyviä esimerkkejä tästä ovat lentopallon ja koripallon pääsarjat, jotka eivät toistaiseksi ole onnistuneet siirtämään maajoukkueidensa menestystä seuratason buumiksi.

Suurin syy siihen on, että lentopallon Mestaruusliigassa ei pelaa yhtäkään helsinkiläisjoukkuetta. Koripallossa sarjanousija Seagulls on vasta matkalla helsinkiläiseksi huippujoukkueeksi.

HIFK kasasi tällä kaudella ryhmänsä kiekkoliigan toiseksi suurimmalla pelaajabudjetilla. Isoista resursseista huolimatta HIFK on pelannut välierissä viimeksi mestaruuskeväänä 2011.

Tällä hetkellä Jokerit on Helsingin ylivoimaisesti kiinnostavin, menestynein ja varakkain urheiluseura. HIFK taistelee suosiosta ja markkina-asemasta jalkapallon Veikkausliigassa pelaavan Helsingin Jalkapalloklubin kanssa.

Kuluvan kauden aikana eräs HIFK:n organisaatioon kuuluva henkilö totesi, että helppohan Jokerien on houkutella halliin yleisöä, kun joukkueen venäläisomistajat ovat kymmenkertaistaneet seuran markkinointibudjetin.

Totta sekin, mutta resurssien taakse piiloutuminen on lähes aina tekosyy. Urheilu on siitä hienoa liiketoimintaa, että pelikentän teoilla voi paikata vajeita budjetissa. Menestys lisää kiinnostavuutta.

Kiekkoliiga on tukalassa tilanteessa. Sarjan yleisömäärät ovat olleet tasaisessa laskussa, eivätkä suomalaiset seurat pärjää taloudellisessa kilpailussa eurooppalaisille huippujoukkueille.

Jalkapallon Veikkausliiga on Helsingissä suositumpi kuin aikoihin, kun HJK menestyy europeleissä ja jalkapallo-HIFK nousi pääsarjaan.

Kiekkoliigalla ei ole varaa menettää valta-asemaansa pääkaupunkiseudulla. Pitkällä aikavälillä se heijastuisi koko sarjan suosioon.

Liigan onneksi kiekko-HIFK:n toimintaan on löytynyt viime vuoden aikana punainen lanka, jota päävalmentaja Antti Törmänen saa seurata vielä ainakin kaksi seuraavaa kautta.

Vaikka HIFK jäi tällä kaudella seitsemänneksi, näyttää siltä, että ensi keväänä Liiga saa kipeästi kaipaamaansa helsinkiläismenestystä.

Joska Saarinen HS
joska.saarinen@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!