Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luisteluvalmentajan tyly arvio: Viisi vuotta, sitten Leijonat helisee Norjalle

Valmentaja Lari Joutsenlahti pitää suomalaispelaajien luistelutaitoa heikkona ja harjoituksia ikivanhoina

Urheilu
 
Lari Joutsenlahti kertoo kuinka opetellaan luistelemaan
Lari Joutsenlahti kertoo kuinka opetellaan luistelemaan
Luisteluvalmentaja Lari Joutsenlahti opastaa kuinka luistelutekniikkaa saadaan kehitettyä ja mitä aloittelijan tulee huomioida harrastusta aloittaessa. Toimittaja: Petteri Ala-Kivimäki. Kuvaaja: Vesa Koivunen.

Suomalaisilla hiihtäjillä ja jääkiekkoilijoilla on sama ongelma.

Luistelu.

Hiihdossa luistelu tarkoittaa sitä toista hiihtotapaa eli vapaata. Suomalaiset hiihtäjät eivät ole siinä kovin hyviä.

Jääkiekossa luistelu on ainoa tapa edetä.

"Luistelu on ylivoimaisesti tärkein asia jääkiekossa", kiteyttää jääkiekkoluistelun erikoisvalmentaja Lari Joutsenlahti. Luistelun merkitys vain kasvaa.

"Hyvä luistelutaito korostaa pelaajan kaikkia muita osa-alueita siellä jäällä. Se on niin nopea peli. Jääkiekon evoluutio on menossa siihen suuntaan, että peli nopeutuu ja nopeutuu. Ei ole sellaista vaihtoehtoa, että jääkiekko hidastuisi."

Vesa Koivunen
"Jääkiekkoluistelussa keskivartalon kautta hallitaan tasapainoa, joka taas on äärettömän tärkeä, koska jääkiekossa tulee niin paljon kontaktitilanteita ja suunnan muutoksia", jääkiekkovalmentaja Lari Joutsenlahti sanoo.
"Jääkiekkoluistelussa keskivartalon kautta hallitaan tasapainoa, joka taas on äärettömän tärkeä, koska jääkiekossa tulee niin paljon kontaktitilanteita ja suunnan muutoksia", jääkiekkovalmentaja Lari Joutsenlahti sanoo.

Valitettavasti suomalaiset jääkiekkoilijat eivät ole kovin hyviä luistelemaan.

Hiihdossa Suomi on selvästi Norjaa heikompi, mutta jääkiekossa tilanne on päinvastainen.

Vaan ei välttämättä enää kauan.

"Olin Norjassa viime vuonna neljä kertaa valmentamassa. Siellä on kova kiekkokulttuuri. Jos norjalaiset jatkavat samaan malliin, ne menevät viidessä vuodessa melkein Suomen ohi", Joutsenlahti kertoo.

"Siellä on intohimoa jääkiekkoon ja olosuhteet viimeisen päälle, jää ei maksa mitään. Odota hetki vielä. Viisi vuotta, sitten Suomi helisee Norjalle."

Poiminta

Suomi NHL:n 15. hyökkäysvoimaisin maa

Jääkiekon Pohjois-Amerikan ammattilaisliigassa NHL:ssä on tällä kaudella pelannut jääkiekkoilijoita 18:sta eri maasta.

Jääkiekkomaiden puhdasta hyökkäysvoimaa voidaan laskea jakamalla pelaajien tehopisteet pelaajien määrällä. Mukana ovat kaikki edes yhden NHL-ottelun kuluvalla kaudella pelanneet, myös maalivahdit.

Näin laskettuna suomalaispelaajien hyökkäystehokkuus maailman parhaassa liigassa on yllättävän huono: suomalaiset ovat NHL:n 15. tehokkaimpia pelaajia.

Tilannetta vääristävät yhden tai hyvän tai edes kohtalaisen pelaajan maat, mutta niin sanotuista suurista ja perinteisistä kiekkomaista Suomi on tehottomin.

NHL-pelaajien pistekeskiarvo maittain (tilanne 26. helmikuuta):

1) Slovenia 44 pistettä (vain yksi pelaaja), 2) Norja 34 (vain yksi pelaaja), 3) Itävalta 21,6, 4) Valko-Venäjä 19 (vain yksi pelaaja), 5) Latvia 18,5 (vain yksi pelaaja), 6) Tšekki 17,78,

7) Ruotsi 17,09, 8) Slovakia 16,54, 9) Tanska 15,57, 10) Venäjä 15,15, 11) Ranska 15, 12) Kanada 14,32, 13) USA 13,52, 14) Sveitsi 12,5, 15) Suomi 11,15, 16) Liettua 7 (vain yksi pelaaja), 17) Saksa 6, 18) Kroatia 2 (vain yksi pelaaja).

No mutta mikäs ennustaja tämä Joutsenlahti oikein on? Ei ennustaja vaan edelläkävijä, ja ehkä vastaus ongelmiin.

Joutsenlahti aloitti viime keväänä Helsingin IFK:n juniorien luisteluvalmentajana. Hän on yksi harvoista suomalaisseurojen ammattilaisjääkiekkovalmentajista, joka on erikoistunut ainoastaan luisteluun. Tekemistä riittää.

"Suomessa ollaan jäljessä tällä hetkellä luistelussa. Vielä 10–15 vuotta sitten olimme tunnettuja siitä, että meillä oli hyviä luistelijoita. Nyt meillä ei ole juuri ykkös- tai kakkosketjujen pelaajia NHL:ssä. Se on ihan sen luistelun takia", Joutsenlahti sanoo.

Joutsenlahden mukaan Suomessa on jämähdetty ihailemaan omaa erinomaisuutta.

"Luulen, että meillä on Nokia-syndrooma. Suomessa on tuotettu hyviä pelaajia, joten on tehty asioita samalla tavalla. Mutta Suomessa ei ole eletty mukana treenikulttuurin muutoksessa, muualla on tehty asioita paremmin", Joutsenlahti sanoo.

"Ulkomailla treenataan yksilöitä, täällä treenataan joukkueita ja taktiikoita! Tämä on se syy, miksi Suomessa on jääty jälkeen. Erkka Westerlund toi meille hyvän joukkuepelaamisen, mutta kukaan ei ole tuonut meille sitä hyvää yksilöllistä valmennusta."

Joutsenlahti on hetken hiljaa, hymyilee ja jatkaa virnistäen.

"Paitsi minä."

Tämä on asian ydin: Suomessa Joutsenlahti on pioneeri – valmentaja, joka opettaa tiettyä erityisosaamista joukkuelajien yksilöille.

Sen sijaan Pohjois-Amerikassa esimerkiksi luisteluvalmentajia on ollut jo kymmeniä vuosia.

"Kanadassa ja Suomessa on iso ero treenaamisessa. Pohjois-Amerikassa ja Ruotsissa harjoittelu on yksilöllistä. Siellä on spesialisteja eri osa-alueille: fysiikka, luistelu, henkinen puoli, jopa laukominen ", Joutsenlahti kertoo.

"Kaikki huiput Pohjois-Amerikassa ovat saaneet yksilövalmennusta luistelussa, se on ihan fakta. Varsinkin ne, jotka ovat syntyneet vuoden 1985 jälkeen. Se luistelu on niin iso juttu ja bisnes siellä."

Joutsenlahden mukaan voittamisella on Suomessa liian suuri merkitys juniorijoukkueissa. Voittoja haetaan pelitavalla, jonka hiominen syö aikaa taitojen harjoittelemiselta. Joutsenlahdesta yksilöllinen valmennus on tehokkaampi tapa kehittää pelaajia.

"Moni valmentaja on kunnianhimoinen ja haluaa mennä eteenpäin. Valitettavasti se tapa päästä eteenpäin Suomessa on joukkueen voittaminen eikä se, että tekee hyviä pelaajia. Pitäisi palkita niitä valmentajia, jotka saavat niitä hyviä pelaajia ulos", Joutsenlahti sanoo.

"Meillä on paljon massaa, mutta niitä huippuja ei niin vain löydy. Mutta pelejä voitetaan just sillä pelisysteemillä, jolla on niin paljon helpompi voittaa. Suomen maajoukkuekin on pakotettu pelaaman sillä pelisysteemillä, kun ei ole pelaajia."

Joutsenlahti ihmettelee, miten lähes kaikki jääkiekkotreenit näyttävät samalta, seurasta riippumatta.

Kaukalossa on 25 pelaajaa ja kaksi valmentajaa, ja pelaajat harjoittelevat koko ajan samoja kuvioita.

"Se ei kehitä, jos kiertää puolivaloilla jotain kenttää. Harvoin uskalletaan kokeilla jotain uutta. Ja sitten jos kokeillaan, asenne on, että ääh, mitä toi nyt! Maailman paras valmentajakaan ei pysty vetämään kovin hyviä treenejä 25 pelaajalle. Ne pitäisi purkaa rasteihin. Pikkulapsille vedetään rastitreenejä, ja niitä voisi käyttää vanhemmillekin junioreille."

Joutsenlahden mielestä jääkiekkoilu kärsii välillä negatiivisesta hampaat irvessä -asenteesta. Siksi harjoitteluun pitäisi tuoda positiivisuutta, jotta nuoret jaksaisivat harjoitella kovaa ja silti nauttisivat tekemisestä.

Luisteluoppia jakava Joutsenlahti kohtaa myös muutosvastarintaa. "Aika paljon vielä kuulee ennakkoluuloja. Me juostaan lenkkiä ja nostetaan punttia, vedetään niin kuin 80-luvullakin, jotkut sanovat."

Joutsenlahti valmensi jääkiekkoluistelua vuoden yksityiskoulussa Kanadan Montrealissa. Jääkiekon syntykaupungissa perinteet eivät estä kokeilemasta kaikkea uutta.

"Siellä oli sitä kulttuuria. Jäällä oli laskuvarjoa, kuminauhoja, esteitä ja videoita, hurjia juttuja, ihan mitä vain. Mielikuvitusta käytettiin."

Kun Joutsenlahti aloitti luisteluvalmennuksen, hän ajatteli, ettei hänellä ole annettavaa ammattipelaajille.

"Mutta mitä enemmän niiden kanssa on tekemisissä, sitä enemmän ihmettelee, kuinka vähän ne tietävät luistelusta. Monesti luokseni tulee ammattipelaajia ja nuorisomaajoukkueen pelaajia, jotka sanovat, että ovat hyviä luistelemaan. Sitten tehdään vähän luisteluratoja, ja ne sanovat, että Lari, en olekaan niin hyvä luistelija."

Luistelu on tärkeää ja vaikeaa, eikä sitä opi koskaan täydellisesti. Se on kuitenkin siitä mukava taito, että sitä pystyy parantamaan kypsälläkin iällä, toisin kuin vaikka peliälyä.

Joutsenlahti on tehnyt paljon yhteistyötä jokerikasvatti Teemu Pulkkisen kanssa. Superlupaus Pulkkisen ura notkahti pari vuotta sitten, mutta nyt hän on AHL-liigan pistepörssin käkinimiä ja hakee pelipaikkaa NHL:n kivikovasta Detroit Red Wingsistä.

"Kun aloitin Teemun kanssa kolme vuotta sitten harjoittelun, tunsin pientä myötähäpeää Teemun luistelusta. Hän on ollut junnuna ylivoimainen eikä tajunnut tarpeeksi aikaisin sitä duunin tekemistä. Nyt hän on tajunnut."

Pulkkinen on harjoitellut sittemmin kovaa, käynyt Joutsenlahden leireillä ja on ottanut yksityistunteja.

"Teemun luistelu on mennyt hirveästi eteenpäin, mutta ei hän ole vielä valmis."

Myös Jori Lehterä ja Mikael Granlund ovat onnistuneet parantamaan liikkumistaan kaukalossa aikuisiällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?