Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HJK:n budjetti on ylivoimaisesti suurin

Tappiolliset tilinpäätökset kurittavat Veikkausliigan seuroja

Urheilu
 
Rio Gandara HS
HJK on Veikkausliigan ylivoimainen mestarisuosikki. Helsinkiläisjoukkue on voittanut mestaruuden kuutena peräkkäisenä vuotena.
HJK on Veikkausliigan ylivoimainen mestarisuosikki. Helsinkiläisjoukkue on voittanut mestaruuden kuutena peräkkäisenä vuotena. Kuva: Rio Gandara HS

Yksi jalkapallon Veikkausliigan seura pelaa aivan erikokoisilla seteleillä kuin kaikki muut.

Kyseinen seura on tietysti HJK, joka ilmoittaa alkavan liigakauden budjetikseen 3,5 miljoonaa euroa. Helsinkiläisten pelaajabudjetti on 1,2 miljoonaa euroa. Luvut ovat viime kautta jonkin verran suurempia.

Artikkeliin liittyvät

Seurat ilmoittivat talouslukujaan Helsingissä keskiviikkona pidetyn liigan avausinfon yhteydessä.

Monet ovat toivoneet HJK:lle todellista kilpailijaa, ja varteenotettavin uhkaaja on SJK Seinäjoelta. Viime kaudella hopeaa juhlinut SJK ilmoittaa pelaajabudjetikseen 700 000 euroa. Se on liigan toiseksi suurin.

Vaikka SJK on HJK:hon nähden selkeä haastaja, joukkueen päävalmentajalla Simo Valakarilla on vain yksi tavoite: "Mestaruus oli jo viime vuonna tavoitteemme, ja niin se on myös nyt", Valakari sanoo.

Erot seurojen talousluvuissa ovat suuria. Budjettitaulukon hänniltä löytyy nousijakolmikko Ilves, Helsingin IFK ja KTP. Ilveksen ja IFK:n yhteenlaskettu kokonaisbudjetti on vain hieman suurempi kuin HJK:n pelkkä pelaajabudjetti.

Talousluvut kertovat karua kieltä kotimaisesta jalkapalloliigasta. Pääsarjassa on yksi suuri, muutama keskikokoinen ja pitkä lista pieniä seuroja.

Todellisuudessa se suurikin eli HJK on Euroopan mittakaavassa höyhensarjalainen. Kun HJK pelasi viime vuonna Eurooppa-liigan lohkovaiheessa, se kohtasi seuroja, joiden budjetit olivat kymmenkertaisia helsinkiläisiin verrattuna.

HJK kuitenkin uskoi mahdollisuuksiinsa ja otti kaksi voittoa.

Hieman samanlainen tilanne on Veikkausliigan toisella helsinkiläisryhmällä, IFK:lla.

Fakta

Pelaajabudjetit kaudelle 2015

 HJK: 1,2 miljoonaa euroa (kokonaisbudjetti 3,5 miljoonaa).

 SJK: 700 000 (1,7 milj.)

 FC Inter: 600 000 (940 000)

 KuPS: 575 000 (1 milj.)

 VPS: 554 385 (1,445 milj.)

 FC Lahti: 540 000 (1,434 milj.)

 RoPS: 490 000 (1,275 milj.)

 IFK Mariehamn: 484 959 (1,0696 miljoonaa)

 FF Jaro: 406 000 (1,09 milj.)

 FC KTP: 315 000 (775 000)

 HIFK: 250 000 (670 000)

 Ilves: 220 000 (638 000)

 Luvut ovat seurojen ilmoittamia. Lähde: Veikkausliiga.

"Unelmamme on olla kuuden joukossa", joukkueen päävalmentaja Jani Honkavaara sanoo.

Lähes kaikkien liigajoukkueiden yhteinen nimittäjä on niukka talous. Myös tässä suhteessa HJK on poikkeus. Sen ilmoittama tilinpäätös on voitollinen. Se teki 400 000 euroa voittoa.

Miinusmerkkiset tilinpäätökset huolettavat monia jalkapalloihmisiä. Ero liigan kärjen ja häntäpään välillä saattaa jatkossa vain kasvaa.

"Kaikki toivovat, että seurat tekisivät voittoa. Tappiot ovat kuitenkin urheilussa yleismaailmallinen ilmiö. Meillä ne ovat kuitenkin niin sanotusti maltillisia", Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa sanoo.

Hän on oikeassa, sillä monet eurooppalaiset suurseurat ovat erittäin velkaisia. Asian kääntöpuoli tosin on, että myös niiden tulovirrat ja liikevaihdot ovat täysin toisesta maailmasta kuin Veikkausliigan ryhmien.

Lähtökohdat alkavaan kauteen ovat toisaalta poikkeuksellisen mielenkiintoiset: Helsingin derbyt, perinteisten jalkapallokaupunkien nousijaseurat ja KuPSiin menneen Freddy Adun kaltaiset mediailmiöt saavat monet ummistamaan ainakin hetkeksi silmänsä talousluvuilta.

Veikkausliiga alkaa ensi viikon sunnuntaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?