Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset juniorit jäljessä luistelutaidossa

Suomalaiset juniorivalmentajat myöntävät Joutsenlahden väitteet oikeiksi

Urheilu
 
Lari Joutsenlahti kertoo kuinka opetellaan luistelemaan
Lari Joutsenlahti kertoo kuinka opetellaan luistelemaan
Luisteluvalmentaja Lari Joutsenlahti opastaa kuinka luistelutekniikkaa saadaan kehitettyä ja mitä aloittelijan tulee huomioida harrastusta aloittaessa. Toimittaja: Petteri Ala-Kivimäki. Kuvaaja: Vesa Koivunen.

Osaavatko suomalaiset jääkiekkoilijat enää luistella? Onko Suomi pudonnut muiden huippumaiden kelkasta?

Jääkiekkoluistelun valmentamiseen erikoistunut Lari Joutsenlahti herätteli kiekkoväkeä torstain HS:ssä kritisoimalla suomalaiskiekkoilijoiden luistelutaitoa. Joutsenlahden mukaan Suomi oli tunnettu vielä 10–15 vuotta sitten hyvistä luistelijoistaan, mutta näin ei ole enää.

"Ulkomailla treenataan yksilöitä, täällä treenataan joukkueita ja taktiikoita", hän sivalsi.

Jääkiekkovalmentajat jakavat huolen.

"Joutsenlahti on oikeassa. Totuus on, että olemme jäljessä raakaluistelussa niin Kanadaa kuin Yhdysvaltojakin, ehkä jopa Sveitsiä", sanoo Tappara Juniorien valmennuspäällikkö Janne Saavalainen.

"Näin olen havainnut nuorten kisoissa."

Jokerien A-junioreita viime kaudella valmentaneen Kari Martikaisen mukaan suomalaiset juniorit yksinkertaisesti luistelevat liian vähän.

"Luistelu on kilometrilaji, ja jääkiekko on luistelupeli. Luistella pitäisi ja hemmetisti."

Jääkiekkoliitossa asia on tiedossa, ja seuroissa luistelutaidon puutteeseen on jo reagoitu. Niin Tapparassa kuin Jokereissakin luistelun parantaminen on painopistealueena.

Tapparassa luisteluun kiinnitettiin huomiota sen jälkeen, kun Jukka Rautakorpi palasi seuran päävalmentajaksi Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtajan tehtävästä vuonna 2012. Tuloksia on jo tullut.

"Olemme saaneet viestiä, että meidän pelaajat tunnetaan luistelutaidostaan, eikä pelkästään siitä, että heillä on oranssit pöksyt", Saavalainen toteaa.

Tällä kaudella Tapparan nuoret sopimuspelaajat ovat saaneet liigavalmennuksen vetämiä luisteluharjoituksia ja ensi kaudella erityisiä luistelu- ja laukaisutreenejä tulee myös muille. Luistelua on painotettu myös perusharjoittelussa.

"Jokaisen jääharjoittelun alkuun mennään ikäluokan mukaan 20–40 minuuttia luistelua painottaen."

Martikaisen mielestä juniorijääkiekkoilussa opetellaan ehkä liian aikaisin viisikkopelaamista ja pelin rakenteita luistelun kustannuksella. Viime vuosina luistelua on lisätty, mutta hän uskoo, että sitä voisi tehdä vielä enemmän.

Eniten hän on huolissaan nuorten liikkumisen vähenemisestä ja liikuntataitojen heikkenemisestä.

"Liikunnan perustaidot tukevat luistelua, ja ennen kuperkeikat sekä hyppynarulla hyppely olivat lasten perustaitoja. Nyt A-junioreihin voi tulla pelaajia, jotka eivät ole koskaan pompottaneet koripalloa. Aivan tällaisista jutuista lähdetään."

Hän muistuttaa, että hyvää luistelua on vaikea oppia pelkällä seuraharjoittelulla.

"Jos lapsi on kaverien kanssa luistelemassa kolme tuntia ja leikkii hippaa, niin toistoja tulee valtavasti. On jo hyvin vedetty treeni, jos lapset ovat 15 minuuttia liikkeessä."

Nuorten liikkumisen vähentymisestä hän ottaa esimerkin kotitalostaan, jossa hän on asunut viidellä eri vuosikymmenellä.

"Kun muutimme sinne vuonna 1972, pihat olivat täynnä leikkiviä lapsia", hän kuvailee kerrostalon pihapiiriä.

"Toisella muutolla vuonna 1994 lapsia oli jonkin verran, mutta selvästi vähemmän. Nyt olen asunut samassa talossa taas kaksi vuotta, enkä ole kertaakaan nähnyt yhtään lasta pihalla."

Janne Saavalaisen mukaan Tapparan junioreista valtaosa luistelee myös ulkojäillä.

"Nyt on ollut Tampereen seudulla hyvä talvi, mutta silti ulkojäillä pystyi olemaan kaksi kolme kuukautta. Se on lyhyt aika."

Vesa Koivunen
Lari Joutsenlahti
Lari Joutsenlahti
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!