Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalkapallon kadonnut ihmepoika pelaa nyt Kuopiossa

Jalkapallohistorian kaikkien aikojen kohutuin teinitähti etsii uraansa Kuopiossa

Urheilu
 
Arttu kokkonen
Freddy Adu esiteltiin medialle torstaina Kuopiossa.
Freddy Adu esiteltiin medialle torstaina Kuopiossa. Kuva: Arttu kokkonen

On sunnuntai 22. tammikuuta vuonna 2006. Ottelun 81. minuutilla koittaa 16-vuotiaan pojan suuri hetki. Freddy Adu astelee pelikentälle ensimmäiseen maaotteluunsa Yhdysvaltain paidassa, maan kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana. Yleisö taputtaa, teinitytöt jopa kirkuvat.

Vaikka Adu on vielä lapsi, hän on mukana 30 hengen leiriryhmässä, josta alle kymmenen karsitaan pois ennen Saksassa suvena 2006 koittavia MM-kisoja.

Kuka

Freddy Adu

 Syntynyt 2. 6. 1989 Temassa Ghanassa.

 Pelipaikaltaan hyökkäävä keskikenttäpelaaja tai hyökkääjä

 Pelannut 17 maaottelua USA:n maajoukkueessa ja myös Mestarien liigaa Benficassa. Voitti DC Unitedissa 15-vuotiaana MLS-liigan mestaruuden.

 Hänellä on Twitterissä 396 000 seuraajaa, moninkertaisesti enemmän kuin Veikkausliigan seuroilla yhteensä.

Iän lisäksi toinenkin asia erottaa Freddy-pojan suuresta osasta maajoukkuetovereistaan. Hän on miljonääri. On itse asiassa ollut jo kahden vuoden ajan.

Adu oli vain 14-vuotiaana kesällä 2003 Suomessa pelattujen alle 17-vuotiaiden MM-kisojen kohutuin tähti. Sen jälkeen hän poseerasi yhdessä Pelén kanssa tv-mainoksissa ja solmi rahakkaan ammattilaissopimuksen Pohjois-Amerikan MLS-liigaan.

Mutta ennen kaikkea hän allekirjoitti Niken kanssa sponsorisopimuksen. Se teki hänestä miljonäärin ja lajin parhaiten palkatun amerikkalaispelaajan – 14-vuotiaana.

Debyytti maajoukkueessa vaikutti luonnollisen kehityksen luonnolliselta tulokselta.

Hän oli muuttanut perheensä kanssa Ghanasta Yhdysvaltoihin 8-vuotiaana. Katupeleissä häntä ei tunnettu Freddynä tai edes Freduana, joka on hänen ristimänimensä. Kaikki kutsuivat häntä Peléksi.

Hän oli 10-vuotiaana mukana Italiassa voittamassa alle 14-vuotiaiden turnausta, jossa pelasi Lazion ja Juventuksen kaltaisten suurseurojen juniorijoukkueita. Adu laittoi vastustajat pyörryksiin, voitti maalikuninkuuden ja valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi.

Sen jälkeen italialaisjätti Inter Milan tarjosi hänelle sopimusta, mutta Freddy-pojan äiti toivoi hänen käyvän koulunsa loppuun Amerikassa.

Freddy myös jäi Amerikkaan. Hän voitti heti ensimmäisellä kaudellaan, 15-vuotiaana, MLS:n mestaruuden. Vaikka hän ei ollut avauskokoonpanon pelaaja, numerolla yhdeksän ja nimellä Adu koristetut pelipaidat olivat koko MLS-liigan myydyimpiä.

On torstai 2. huhtikuuta vuonna 2015. Salamavalot välkkyvät. Uusi tähtihankinta kiinnostaa niin paljon, että seuran mediahuone on käynyt liian pieneksi.

Paikka ei kuitenkaan ole Real Madridin Santiago Bernabeu, eikä Adun vieressä istu Carlo Arcelotti. Ollaan Kuopion kaupungintalon juhlasalissa, ja Adun vieressä pälyilee KuPS:n päävalmentaja Marko Rajamäki.

Kaikki ei mennyt niin kuin piti.

Adu päätyi Kuopioon ja KuPS:iin monien vaiheiden jälkeen. Hänen tähtensä alkoi kääntyä laskuun jo hänen ensimmäisen ammattilaissopimuksensa jälkeen.

Vuonna 2006 Adua vietiin vielä Chelseaan ja Manchester Unitediin, mutta sisäpiiristä alkoi tihkua tietoja, ettei hänestä ehkä tulisikaan uutta vapahtajaa, Yhdysvaltojen jalkapallon Peléä.

Adun entisen valmentajan John Hackworthin sanat tuolloin Spiegelille kertoivat paljon, mistä valtavasta hypessä oikein oli kyse. "Me tarvitsemme hänen kaltaisiaan tähtiä."

Sen oli havainnut myösurheiluvälinejätti Nike. MLS oli perustettu MM-kotikisojen jälkeen vuonna 1994, mutta amerikkalaiseteivät olleet ottaneet socceria omakseen.

Jalkapallosta oli tullut maan suosituin junioriurheilumuoto, ja lajilla oli lähes 20 miljoonaa harrastajaa. Se tarkoitti jättimäisiä markkinoita, mikä tarkoitti potentiaalisesti jättimäistä määrää rahaa. Lajille haluttiin kotimaiset kasvot, jotka sen piti saada Freddy Adulta.

Entinen ihmepoika siirtyi Eurooppaan Benficaan vuonna 2007, mutta hänen uransa ei ole lähtenyt ennustettuun lentoon oikeastaan missään vaiheessa. Vertaukset Peléen ärsyttävät häntä suuresti.

"Koko Pelé-juttu räjähti käsiin, kun allekirjoitin ensimmäisen ammattilaissopimukseni. En edes tiedä, kuka sen aloitti. Toivon todella, todella, ettei kukaan olisi koskaan sanonut sitä. Nyt se liitetään minuun koko loppuelämäni ajan", hän sanoi HS:lle.

Miksi ura ei sitten ottanut tuulta alleen? Monien amerikkalaistoimittajien suusta on kuultu tuttu lause: liian paljon liian varhain. Adu myöntää, että keskittyminen olennaiseen saattoi herpaantua.

"En aio valehdella. Se nousi hieman päähäni. Sitten en enää keskittynyt pelaamiseen vaan muihin asioihin. Olin nuori ja tavallaan tyhmäkin."

"Ei ole minun syyni, että ihmisillä oli odotuksia urastani. Ne olivat muiden odotuksia. Minulla on omani", Adu huokaa. "Voin rehellisesti sanoa, että olen tyytyväinen siihen, mitä olen saavuttanut urallani."

Liian paljon liian aikaisin? Adu näkee asian myös toisella tavalla.

"Valitettavasti olin yksi niistä urheilijoista, jotka kehittyvät parhaimmilleen aikaisin. Itse asiassa olin todella onnekas. Perheeni oli hyvin köyhä. Äitini teki kahta työtä. Kun Nike tarjosi sopimusta ja minulla oli mahdollisuus alkaa ammattilaiseksi, en olisi missään nimessä vastannut ei. Pystyin huolehtimaan perheestäni taloudellisesti", hän sanoo.

Adun jaloissa on edelleen Niken kengät. Tossujätti on hänen tukijansa koko loppuelämän.

Kai asiat olisivat voineet mennä huonomminkin.

Aapo Riihimäki HS
Kuopio

ville myllynen lehtikuva
Freddy Adu oli vain 14-vuotiaana Yhdysvaltojen joukkueessa, kun Suomessa pelattiin alle 17-vuotiaiden MM-turnaus 2003.
Freddy Adu oli vain 14-vuotiaana Yhdysvaltojen joukkueessa, kun Suomessa pelattiin alle 17-vuotiaiden MM-turnaus 2003.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!