Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jere Uronen on alkavalla kaudella pelaajalegenda "Henke" Larssonin opissa

Suomalaispuolustajan Helsingborg on haastaja tänään lauantaina alkavassa Allsvenskanissa. Malmö on jälleen suurin suosikki.

Urheilu
 
adam ihse tt
Henrik "Henke" Larsson tuli täksi kaudeksi Helsingborgin valmentajaksi.
Henrik "Henke" Larsson tuli täksi kaudeksi Helsingborgin valmentajaksi. Kuva: adam ihse tt

Jalkapalloilija Jere Urosella on paljon hampaankolossa.

Eikä nyt puhuta edes Suomen jalkapallomaajoukkueen otteista EM-karsinnoissa. Nyt puhutaan Helsingborgin viime kaudesta Ruotsin pääsarjassa Allsvenskanissa. Se meni Urosen edustamalta Helsingborgilta pahasti alakanttiin.

Artikkeliin liittyvät

Tuskaa lisäsi, että Skånen paikallisvastustaja Malmö pelasi huippukauden, juhli Ruotsissa kultaa ja eteni Mestarien liigassa lohkovaiheeseen.

Kun Allsvenskan alkaa tänään lauantaina, tilanne ei ole oikeastaan muuttunut.

Malmö on suurin mestarisuosikki, ja harvat odottavat Helsingborgin yltävän aivan kärkipäähän.

Laitapuolustaja Uronen, 20, kuitenkin uskoo joukkueensa mahdollisuuksiin. Hän ei kiertele puhuessaan viime kaudesta.

"Yhdeksäs sija oli kaikille pettymys. Viime kaudella oli kaikenlaista kentän ulkopuolista negatiivista juttua, eikä pelimme näyttänyt missään vaiheessa hyvältä. Saamamme pisteet tulivat yksilösuorituksilla", Uronen sanoo.

Kenttien ulkopuolella tapahtui ikäviä asioita, sillä Djurgårdenin kannattaja pahoinpideltiin kuoliaaksi ennen avauskierroksen ottelua Helsingborgissa.

Kauden jälkeen skånelaisseurassa nähtiin muutoksia, kun Henrik "Henke" Larsson otti valmennusvastuun. Uroselta riittää kehuja yhdelle Ruotsin suurimmista jalkapallolegendoista.

"Olen ollut positiivisesti yllättynyt ja nauttinut tästä ajasta. Henke ei vaadi, että tekisimme asioita, joita [ Lionel ] Messi tekee. Hän vaatii vain sen, mitä pelaajilta voi saada, mutta antaa kuulua, jos joku tekee löysästi", Uronen sanoo.

Helsingborgissa syntyneen Larssonin jälki näkyy jo joukkueessa. Uronen ottaa esimerkiksi pelin avaamisen.

"Ryhmityksemme on ollut aika puhtaasti 4–4–2. Meidän ei ole pakko alkaa rakentaa peliä alhaalta. Voimme tarpeen vaatiessa pelata myös pitkää palloa."

Allsvenskan oli vielä joitakin vuosia sitten täynnä suomalaisjalkapalloilijoita. Tällä hetkellä länsinaapurissa pelaa A-maajoukkueen vakiokasvoista Urosen lisäksi vain Häckenin Kari Arkivuo.

Myös Urosen lähtöä on odotettu jo tovi. Hän on sanonut suoraan, että Allsvenskania isommat ympyrät kiinnostavat.

"En lähde vain lähtemisen vuoksi, vaikka uskon pärjääväni kovemmassa sarjassa jo tällä hetkellä. Katsoimme tammikuussa, jos jotain hyvää olisi tullut, mutta tällä kertaa ei tullut. Toivottavasti pääsen kesällä eteenpäin", sanoo Uronen, jolla on sopimusta jäljellä puolitoista vuotta.

Allsvenskanin suurimmat voittajasuosikit ovat Ruotsin perinteisiä suurseuroja: Malmö, AIK ja IFK Göteborg etunenässä.

Oman mausteensa länsinaapurin jalkapalloon tuovat kiihkeät paikallisottelut.

Hammarbyn palattua pääsarjaan Tukholman alueelta on kolme seuraa Allsvenskanissa. Hammarbyn, Djurgårdenin ja Tukholman kyljestä Solnasta tulevan AIK:n keskinäiset kohtaamiset ovat kauden puheenaiheita.

Suunnilleen samalle kiihkeystasolle nousevat Skånen paikallisottelut Helsingborgin ja Malmön välillä. Toisinaan kannattajien lataus on lyönyt Ruotsissa yli, mikä on näkynyt huliganismina.

"Derbyt ovat ihan eri pelejä. Niissä ei katsota sarjataulukkoa, vaan mennään pää kolmantena jalkana. Niissä on ekstralataus."

Ruotsin mestaruuden edellisen kerran 2011 voittanut Helsingborg on jäänyt viime vuosina sarjataulukossa Malmön taakse. Mikään pikkuveli se ei kuitenkaan aio olla.

"Olemme iso joukkue, kaadumme ja voitamme yhdessä", Uronen lataa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!