Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmen viikon koripallokarnevaali saa yhdysvaltalaiset villiintymään

Yliopistokoripallon pudotuspeleissä lyödään vetoa ja toivotaan tuhkimotarinoita

Urheilu
 
Andy Lyons Getty Images
Notre Damen Zack Auguste donkkaa pallon koriin huolimatta Kentuckyn Andrew Harrisonin estelyistä.
Notre Damen Zack Auguste donkkaa pallon koriin huolimatta Kentuckyn Andrew Harrisonin estelyistä. Kuva: Andy Lyons Getty Images

Washingtonilaisessa urheilubaarissa Caddiesissa on perjantai-iltapäivänä ahdasta kuin kovassa koripallo-ottelussa korin alla. Jo sisään pääseminen vaatii pari askelharhautusta ja baaritiskille täytyy ajaa kyynärpäät leveällä.

Yliopistokoripallon pudotuspelit ovat alkaneet.

Kolmen viikonlopun aikana 68 maan parasta joukkuetta ratkaisee yliopistokoripallon mestaruuden turnauksissa, jotka ovat saaneet kuvaavan nimen: March Madness eli maaliskuun hulluus.

Loppuottelut ovat urheiluhullujen kolmen viikon karnevaali. Lähes jokaisella amerikkalaisella on oma suosikkinsa – niilläkin, jotka eivät ole käyneet collegessa edes kääntymässä.

March Madnessin aikana urheiluhulluus voittaa jopa amerikkalaisen työhulluuden. Silloin työpaikoilla puhutaan peleistä, iltapäivällä livahdetaan sporttibaariin ja vapaa-ajalla pukeudutaan oman yliopiston väreihin.

Metrossa tai bussissa tuntemattomat alkavat jutella keskenään peleistä tai vielä useammin "bracketeista" eli vedonlyöntikaavioista.

Juuri ne ovat maaliskuun hulluudessa kaikkein hulluinta.

Pudotuspelien alla amerikkalaislehdet julkaisivat erikoisliitteitä, joissa on vedonlyöntikaaviot vihjeineen. Niitä rastitetaan niin innokkaasti, että tänä vuonna amerikkalaisten arvioidaan täyttäneen noin 70 miljoonaa kaaviota, mikä on enemmän kuin presidentti Barack Obama sai viime vaaleissa ääniä.

Yhteensä vedonlyönnissä liikkuu noin yhdeksän miljardia dollaria, suurin osa siitä laittomasti. Osallistuminen työpaikan vetoporukkaan maksaa yleensä muutaman kympin – vedon arvo on kyselyjen mukaan keskimäärin 29 dollaria. Parhaiten tulokset arvannut korjaa potin ja kerskailuoikeudet seuraavan vuoden ajaksi.

Oman vedonlyöntinsä on julkaissut Valkoisen talon verkkosivuilla myös Barack Obama, jonka ykkössuosikki on sama kuin useimpien: tappioitta kauden toistaiseksi selvittänyt Kentucky, lempinimeltään Wildcats.

Kolme vetoa on jättänyt sisään myös pelaajauransa viime syksynä lopettanut Hanno Möttölä, joka pääsi maistelemaan pudotuspelitunnelmaa Utahin yliopiston joukkueessa. Vuonna 1998 Möttölän joukkue selvisi loppuotteluun, jossa se hävisi Kentuckylle.

"Omalla urheilu-urallani yliopistojen Final Fouriin pääsy on isoin juttu, suurempi kuin esimerkiksi MM-kisat", Möttölä kertoo puhelimessa.

Möttölän mukaan yliopistokoripallossa hienointa ovat aito urheiluhenki ja vahva yhteisöllisyys.

"Finaalipelien aikana joukkue, opiskelijat ja koko yliopisto elävät yhdessä ja puhaltavat yhteen hiileen", Möttölä kuvaa.

Kiihkeä tunnelma välittyy katsojillekin. Poissa ovat ammattiurheilijoiden showtemput ja ylimieliset elkeet.

Tilalla on voitontansseja, ryhmähaleja ja katkeria kyyneleitä.

"Kentällä on 18–24-vuotiaita nuoria miehiä, hiomattomia timantteja täynnä intoa ja energiaa", Möttölä sanoo.

"Joka tilanteeseen mennään täysillä, joten pelissä riittää aina vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Se tekee peleistä nautittavia."

Pudotuspelien alkukierroksilla isolla rahalla pyöritetyt huippuyliopistot kohtaavat usein jonkin mukaan selvinneen pikkukoulun. Aina joskus ihme tapahtuu: opiskelijapojat päihittävät tulevat NBA-miljonäärit. Amerikkalaiset rakastavat tällaisia tuhkimotarinoita, ja juuri niistä yliopistokoripallon suosio osaltaan johtuu.

Monen koripallohullun mielestä yliopistoissa pelataan sitä oikeaa koripalloa, jossa valmennus ja taktiset kuviot ovat tärkeämpiä kuin supertähdet. Yliopistoissa ovat uransa luoneet monet arvostetuimmista koripallovalmentajista.

Tämän vuoden turnauksessa suurta tuhkimotarinaa ei ole syntynyt, mutta inhokista kaikki ovat yksimielisiä: suuri ja mahtava Kentucky.

Jos ennakkosuosikki voittaa turnauksen, siitä tulee ensimmäinen puhtaan pelin mestari sitten vuoden 1976.

Suomalaisista pudotuspelitunnelmaa pääsi tänä vuonna maistelemaan Oskar Michelsen, joka pelaa Davidsonin yliopistossa Pohjois-Carolinassa. Vaikka pelit loppuivat toisella kierroksella Iowaa vastaan, Davidsonilla oli hyvä kausi. Michelsenkin keräsi mukavasti peliminuutteja ja tehoja.

Sen sijaan kaksi muuta maajoukkuetason yliopistopelaajaa, Floridan Alex Murphy ja chicagolaisen Loyolan Julius Rajala saivat tänä seurata pudotuspelit katsomon puolelta.

Tunnelma sporttibaarissa on entistä hullumpi, kun kahden paikallisen yliopiston pelit osuvat päällekkäin. Baarin 50 televisioruudusta puolet näyttää Virginian ja toinen puoli Marylandin peliä. Tarjoilijat juoksuttavat kevytolutämpäreitä janoisille.

"Minä olen Marylandin joukoissa", sanoo Fred Moreno ja osoittaa kilpikonnaa punaisen paitansa rintamuksessa.

Jokaisella joukkueella on lempinimensä ja symbolinsa. Marylandilla se on jostain syystä kilpikonna.

Morenon mielestä maaliskuun hulluudessa on jotain erityistä.

"Amerikassa kaikki haluavat kannustaa heikompaa, ja kun heikompi joskus voittaa, siitä riemuitaan kauan aikaa. Ihmiset tulevat lähemmäs toisiaan, kun he saavat kannustaa pientä, heikkoa ja köyhää."

Moreno on jättänyt pari vetoa, mutta jo nyt muutama yllätystulos on romuttanut hänen voitonmahdollisuutensa.

Kaikkien pelien voittajan arvaaminen onkin niin vaikeaa, että viime vuonna siitä luvattiin miljardin dollarin palkkio, joka jäi lunastamatta.

Möttölä veikkaa mestariksi Wisconsinia, mutta hän tunnustaa katkeruuden värittäneen arviotaan.

"Kentucky on sen verran mielipahaa meikäläiselle aiheuttanut, että sille ei voi panna rahaa, ihan periaatteesta."

Saska Saarikoski
Washington

Adress Latif Reuters
Utahin Hanno Möttölä taisteli pallosta Kentuckyn Allen Edwardsin kanssa NCAA:n ottelussa vuonna 1998. Ottelun voitti Kentucky.
Utahin Hanno Möttölä taisteli pallosta Kentuckyn Allen Edwardsin kanssa NCAA:n ottelussa vuonna 1998. Ottelun voitti Kentucky.
Brian Spurlock USA Today Sports
Kentuckyn Aaron Harrison tervehtii joukkueensa kannattajia poistuessaan kentältä.
Kentuckyn Aaron Harrison tervehtii joukkueensa kannattajia poistuessaan kentältä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?