Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarasti pitää Limin rangaistusta kovana

Toimitsijakielto estää ruotsalaiselta valmentajalta mahdollisuuden harjoittaa ammattiaan

Urheilu
 
Ville Lehtinen
Ji-Pyo Lim toimi marraskuussa Suomen maajoukkueen valmentajana Meksikon MM-kisoissa.
Ji-Pyo Lim toimi marraskuussa Suomen maajoukkueen valmentajana Meksikon MM-kisoissa. Kuva: Ville Lehtinen

Urheiluoikeuden asiantuntija ministeri Lauri Tarasti luonnehtii maajoukkuevalmentaja Ji-Pyo Limin Facebook-kritiikistä saamaa kolmen vuoden toimintakieltoa poikkeuksellisen ankaraksi.

"Sanoisin pitkäaikaisen kokemukseni perusteella, että monet urheilujärjestöt suhtautuvat arvosteluun tavattoman herkkähipiäisesti. Limin tuomio on kuitenkin kohtuuton. En muista toista yhtä ankaraa uraltani", Tarasti sanoo.

Loukkaavista sanoista on Tarastin mukaan saattanut saada korkeintaan vuoden verran urheilu- tai toimitsijakieltoa. Niitäkin on jaettu harvoin.

Euroopan taekwondounioni ETU asetti Suomen liikesarjamaajoukkueen päävalmentajan, ruotsalaisen Ji-Pyo Limin, kolmen vuoden toimintakieltoon pääsiäisviikolla.

Päätöksen mukaan Lim ei saa osallistua missään ominaisuudessa ETU:n kilpailuihin tai muihin tapahtumiin.

Limiltä kielletään ETU:n alueella eli käytännössä lähes koko Euroopassa myös kaikki muu taekwondoon liittyvä toiminta.

Kiellettyjä ovat päätöksen mukaan "hallinto, urheilu ja muu toiminta".

ETU perustelee päätöstään Limin ETU:a loukkaavilla kirjoituksilla sosiaalisessa mediassa. ETU:n tutkintaraportista ilmenee, että kyse on kommentista, jonka Lim kirjoitti Ruotsin taekwondonharrastajien suljettuun Facebook-ryhmään helmikuun alkupuolella. Siinä Lim arvostelee ETU:a "henkilökohtaisten intressien ohjaamasta mafiatyylisestä päätöksenteosta".

ETU:lle toimitettu Limin Facebook-kommentti liittyy ETU:n ja Ruotsin taekwondoliiton ristiriitoihin sekä ETU:n aiempaan päätökseen sulkea Ruotsin taekwondoliitto ja ruotsalaiset taekwondonharrastajat ETU:n kisoista ja muista tapahtumista.

Limin toimitsijakielto on vaikeuttanut muun muassa ruotsalaisten huippuottelijoiden, kuten Elin Johanssonin, valmistautumista Rion olympialaisiin.

Johansson on oman painoluokkansa maailmanlistan ykkönen ja samalla myös Ruotsin suurimpia mitalitoivoja Rion kisoissa.

Lim on valmentanut Suomen liikesarjamaajoukkuetta vuodesta 2013. Paras saavutus on Frans Salmen MM-pronssi syksyn maailmanmestaruuskisoista Meksikosta. Se on Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen WTF-järjestön liikesarjojen MM-kilpailuista.

Limin sopimusta Suomen taekwondoliiton kanssa on jäljellä tämän vuoden loppuun saakka.

Loukkaavista sanoista on Tarastin mukaan saattanut saada korkeintaan vuoden verran urheilu- tai toimitsijakieltoa. Niitäkin on jaettu harvoin. Lim on taekwondoammattilainen, joka saa pääasiallisen elantonsa oman taekwondokoulun pyörittämisestä.

"Tässä Limiltä viedään kolmeksi vuodeksi mahdollisuudet ammatinharjoittamiseen. Ei hänellä ole enää sen jälkeen yhtään asiakasta jäljellä", Tarasti sanoo.

Lim johtaa omaa Mudo Academy -kamppailukoulua. Koululla on seitsemän toimipistettä Ruotsissa ja kaksi Suomessa. Harrastajia on yhteensä 700.

Tarasti ottaa vertailukohdaksi dopingin käytön. Siitä saa nykyään lähtökohtaisesti neljän vuoden kilpailukiellon, mutta lieventäviä tekijöitä on paljon. Käytännössä rangaistukset vaihtelevatkin vuodesta neljään.

Lim on vedonnut tuomionsa kumoamiseksi Maailman taekwondoliittoon WTF:ään.

Siinä hän pyytää ETU:n päätöksen kumoamista sekä väliaikaista täytäntöönpanokieltoa niin pitkään, että WTF on ehtinyt tutkia asian.

"Jätimme ETU:lle välittömästi lisäselvityspyynnön ja jatkamme asian selvittämistä heti pääsiäisen jälkeen", Suomen taekwondoliiton puheenjohtaja Iiro Suorela sanoo.

Jos se ei auta, tuomiota voi Tarastin mukaan yrittää saada nurin Urheilun kansainvälisessä välitystuomioistuimessa (CAS) tai jopa siviilioikeudessa.

"Siviilioikeus ei normaalisti käsittele urheilun sisäisiä riitoja, mutta tässä saattaisi olla mahdollisuus vedota ihmisoikeuksiin: sananvapauteen ja elinkeinon harjoittamisen vapauteen", Tarasti arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?