Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urheiluministeri tykitti kunnon kärkipotkun, Veikkaus kiitti

Urheilu
 
Tero Hakola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.
Roni Rekomaa / Str
Carl Haglund
Carl Haglund Kuva: Roni Rekomaa / Str

Moni saattoi hieraista aprillipäivänä silmiään, kun näki urheiluasioista vastaavan ministerin Carl Haglundin Veikkauksen aprillipilassa. Haglund ilmoitti Veikkauksen videolla, että opetus- ja kulttuuriministeriö joutuu perumaan veikkausvoittovaroista urheilulle jaettavat tuet "kovien aikojen takia".

Tukien perumisen takia myös Kiekkoleijonat joutuu jättämään toukokuun MM-kisat väliin, hän väitti.

Ministerin osallistuminen aprillipilaan on Suomessa harvinaista ja outoa. Samalla se on vain luonnollinen jatkumo pelimonopolin uudelle itsevarmuudelle ja muuttumisesta aiempaa selvemmin edunsaajien, poliitikkojen ja virkamiesten yhteiseksi projektiksi.

Kansainväliset pelifirmat panivat kotimaisen rahapeliyhteisön hetkeksi ahtaalle, kun EU-komissio tutki monopolin laillisuutta, ja samalla pelaaminen ulkomaisille sivustoille yleistyi.

Pelisivustot ovat houkutelleet suomalaisia muun muassa suosikkiurheilijoiden ja näyttävän mainonnan avulla. Maltalaisen peliyhtiön mainokset tavoittivat suomalaiset tv-katsojat hyvin esimerkiksi Huuhkajien viimeisessä EM-karsintaottelussa.

Enää ulkomailta tuleva kilpailu ei aiheuta monopolin toimijoille yhtä pahaa hengenahdistusta kuin aiemmin. Päinvastoin, Veikkauksen ja RAY:n rinta on taas rottingilla.

Syynä ovat valtiovallan toimet, jotka ovat antaneet pelimonopolille suorastaan uuden tulevaisuuden. Merkittävin näistä on hallituksen ehdotus RAY:n, Veikkauksen ja Fintoton yhdistämisestä. Nikottelun jälkeen rahapeliyhteisö ymmärsi, että yhdistyminen on paras tapa vahvistaa monopolin asemaa ja lisätä kilpailukykyä ulkomailta tulevaa painetta vastaan.

Jo aiemmin opetusministerin nimittämä selvitysmies Harri Syväsalmi ja poliisihallitus olivat ottaneet kantaa suomalaisen urheilun yhteistyöhön kansainvälisten pelifirmojen kanssa. Samalla tuli selväksi, että valtio on tiukasti nykyjärjestelmän takana, eikä ulkomaalaisten yhtiöiden toimintaa Suomen markkinoilla siedetä.

Veikkauksen ja RAY:n piirissä uusi tiukempi linja on saanut tietenkin hyvän vastaanoton.

Kansainvälisten pelifirmojen suomalaisiin asiakkaisiin muutokset tuskin vaikuttavat. Valtio ei aio estää heidän pelaamista, vaan pyrkii rajoittamaan Suomeen markkinoille kohdistettua mainontaa.

Kaikille vedonlyöjille monopoli ei ylipäätään ole ideologinen kysymys, vaikka nettikeskustelujen perusteella siltä välillä näyttääkin.

Ammattiurheilu sen sijaan jää jatkossakin ilman uusia pelialan sponsoreita. Soraääniä ei sieltäkään oikein kuulu, koska niille ei ole julkisessa keskustelussa tilausta.

Aivan kaikki ei ole sujunut tyylillä.

Ministeri olisi voinut jättää aprillipilan väliin. Myös Syväsalmen nimitys opetusministeriön paikalle Veikkauksen hallitukseen näyttää nyt palkinnolta hyvin tehdystä työstä.

Tero Hakola HS
Twitter: TeroHakola
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!