Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kimi Räikkönen on noussut Kiinassa fanien ykkössuosikiksi

Suomalaiskuskin läsnäolo vaikuttaa jopa Shanghain kisan lipunmyyntiin

Urheilu
 
mark ralston afp
Kimi Räikkönen jakoi nimikirjoituksia Shanghaissa vuosi sitten.
Kimi Räikkönen jakoi nimikirjoituksia Shanghaissa vuosi sitten. Kuva: mark ralston afp

Kiinan formulakeisari on Kimi Räikkönen, mikäli Ferrarin suomalaiskuskin valta-asemaa mitataan maan fanimäärissä.

"Kimin suosio Kiinassa on aivan uskomaton, ja se tuntuu kestävän hänen uransa loppuun asti", kehuu kiinalaisen Titan Median reportterina maailmaa kiertävä F1-toimittaja Wei An "Frankie" Mao Helsingin Sanomille.

"Jos Kimi lopettaa, pelkäänpä, että lipunmyynti Kiinan Grand Prix -kisaan romahtaa. Kun Kimi ajoi rallia 2010 ja 2011, Shanghain kisoihin myytiin tuolloin 20 prosenttia vähemmän pääsylippuja. Samoin käy luultavasti sitten, kun Kimi ei enää ole mukana", Mao päivittelee.

Kolmen viime kauden ajan Räikkönen on taas ollut mukana Shanghain kisassa, ja viikonlopun kävijämäärät ovat joka kerta kohonneet 200 000 katsojaan.

"Tänä vuonna lippuja on mennyt kaupaksi jopa 8 000 enemmän kuin viime kisassa", Mao tietää.

Suosiossa Räikkösen taakse jäävät toki myös hyvin paljon fanitusta keräävät Fernando Alonso ja Lewis Hamilton. Myös Jenson Button, Sebastian Vettel, Nico Rosberg ja Felipe Massa kuuluvat kiinalaiskannattajien suuriin idoleihin.

Mao paljasti, että hänen lehtensä – tai pikemminkin niiden lukijat – vaativat, että joka kerta pitää kirjoittaa jotain Räikkösestä. Hän on miettinyt syitä tähän Kimi-ilmiöön, mutta mitään varsinaista reseptiä hän ei ole keksinyt.

Eniten faneihin taitaa vedota se, että suomalaiskuski ei juuri välitä, mitä muut hänestä ajattelevat ja tekee aina, mitä itse parhaaksi näkee.

Räikkönen itse ei ainakaan pyri kosiskelemaan faneja sen enempää Kiinassa, Japanissa tai missään muullakaan maapallolla, missä suosio kuitenkin pysyy aivan huipussaan.

"Olen vain ihan oma itseni", Räikkönen vakuutti salaisuudekseen, kun sitä häneltä vuosia sitten udeltiin juuri Kiinassa.

Luonnollisesti ajaminen Ferrarilla on yksi merkittävä syy tähän palvontaan. Punaiset Ferrari-liput liehuvat joka puolella Shanghain katsomoissa, ja todistavat italialaistiimin valtavasta suosiosta.

Vettel palautti Ferrarin voittokantaan juuri sopivasti ennen Kiinan kisaa. Mao kysyi häneltä Malesian voittohaastattelussa, antaako kiinalaisfanien intohimo Ferraria kohtaan lisämotivaatiota koko tiimille.

"Uskon, että kilpa-ajaminen Ferrarilla Kiinassa on jotain aivan erityistä. Olen nähnyt ennenkin, että siellä on huimasti Ferrarin faneja, ja tiedän, että hyvin monet heistä ovat Kimin kannattajia. Luulisin, että kun he heiluttavat Ferrari-lippuja, siitä vähän tulee minunkin kannustamiseksi."

"Se on hullu rata, hullu olot ja mitä tahansa voi sattua. Riemuitsen, kun pääsen sinne näin hyvän viikonlopun siivittämänä", Vettel kiitteli.

Maailmanmestari Lewis Hamilton on voittanut kolme kertaa Kiinassa. Hänkin hämmästelee fanien innokkuutta.

"On käsittämätöntä, miten he tietävät kaikki liikkumiseni. Kun saavun lentokentälle, he ovat vastassa. Kun saavun hotellille, he ovat vastassa, enkä ymmärrä, miten on mahdollista, että kun menen johonkin sattumalta valittuun ravintolaan syömään, he ovat etukäteen jo sielläkin paikalla", Hamilton hämmästelee.

Tieto ainakin siis kulkee erinomaisesti Kiinan miljoonien F1-fanien kesken.

 

Formula ykkösten kauden kolmas osakilpailu ajetaan Shanghaissa sunnuntaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!