Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Täällä Suomen tasavallan presidentti"

Uutuuskirja kertoo suomalaisten jalkapalloammattilaisten tarinan

Urheilu
 
Raija Hauta-aho
25-vuotias Pasi Rautiainen nautti kesästä uimastadionilla vuonna 1985. Rautiainen pelasi tuolloin Arminia Bielefeldissä.
25-vuotias Pasi Rautiainen nautti kesästä uimastadionilla vuonna 1985. Rautiainen pelasi tuolloin Arminia Bielefeldissä. Kuva: Raija Hauta-aho
Atik Ismail: Ammattina jalkapallo: Suomalaisfutaajat maailmalla 1952–2014 Minerva. 251 s.

Vuonna 1979 Rautiaisten perheen seinäpuhelin soi Itä-Pakilassa. Vastaamaan riensi 18-vuotias Pasi Rautiainen, joka ei ollut uskoa linjan toisesta päästä tulevaa viestiä.

Mies esittäytyi Uli Hoenessiksi, Bayern Münchenin manageriksi, joka oli viittä vuotta aikaisemmin voittanut pelaajana Saksan paidassa maailmanmestaruuden.

"Mä vastasin, että täällä Suomen tasavallan presidentti. En siis aluksi uskonut, että vuoden 1974 maailmanmestari soittaa meille kotiin. Ja vieläpä Bayern Münchenistä", Rautiainen kertaa tilannetta.

Hänen tiensä vei lopulta Müncheniin maailmantähtien Paul Breitnerin ja Karl-Heinz Rummeniggen seurakaveriksi. Sieltä muun muassa Werder Bremenin ja Arminia Bielefeldin kautta takaisin Suomeen ja HJK:hon.

Atik Ismailin uutuuskirja Ammattina jalkapallo: Suomalaisfutaajat maailmalla 1952–2014 kertoo Rautiaisen ja 34 muun suomalaisen jalkapalloammattilaisen tarinat aina Aulis Rytkösestä Perparim Hetemaj'hin. Heistä suurta osaa Ismail on myös haastatellut.

"Olen kiitollinen sille sukupolvelle, joka ennen Littiä [ Jari Litmasta ] ja Sami Hyypiää raivasi suomalaisille tien Eurooppaan", Ismail avasi kirjan kirjoittamisen motiiveja julkistamistilaisuudessa.

Yksi heistä oli jo edesmennyt Arto Tolsa, joka teki mittavan uran 1970-luvulla Belgiassa KFC Germinan Beerschotissa.

"Hänen jälkeensä oli helppo tulla seuraan", samassa seurassa 80-luvun puolivälissä pelannut Jari Rantanen sanoi.

Suomesta ei ennen niin vain lähdetty maailmalle pelaamaan jalkapalloa. Rantasen mukaan Portugalissa ihmiset luulivat suomalaisten asuvan igluissa. Kun tie oli raivattu, se avasi vuosituhannen vaihteen "kultaiselle sukupolvelle" ovet aina Euroopan huippusarjoihin asti.

Reittiä helpotti 1990-luvun puolivälissä myös niin sanottu Bosman-pykälä, joka mahdollisti pelaajien vapaan siirtymisen toiseen seuraan sopimuksen päätyttyä.

"Me olimme seuran orjia aika pitkälle", Ismail muistelee aikaa ennen Bosman-sääntöä.

Mikä sitten yhdistää ulkomaille ponnistaneita suomalaispelaajia?

Sattuma, kohtalo, määrätietoisuus ja liikkumisen riemu, vastaa Ismail.

Lopulta jalkapalloilijan uran kohtalo on usein vain hiuskarvan varassa. Ismailin kirjassa tästä esimerkiksi on nostettu muun muassa Mikko Kavenin tarina.

Veikkausliigan tämän vuosituhannen ehkä paras maalivahti pääsi ulkomaille kahdesti, mutta loukkaantui molemmilla kerroilla juuri ennen kauden alkua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!