Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HIFK:n opettaja ohjaa joukkueen liigakauteen

Jani Honkavaara johdattaa helsinkiläisseuran yli 40 vuoden tauon jälkeen jalkapallon pääsarjaan. Valmentaja jännittää lähinnä pelaajiensa puolesta.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Jani Honkavaara veti torstaina Helsingin IFK:n harjoituksia. Helsinkiläisseura pelasi edellisen kerran jalkapallon pääsarjassa vuonna 1972.
Jani Honkavaara veti torstaina Helsingin IFK:n harjoituksia. Helsinkiläisseura pelasi edellisen kerran jalkapallon pääsarjassa vuonna 1972. Kuva: Vesa Koivunen

Kartanonkoskella sijaitsevan kansainvälisen koulun käytävillä käy kuhina, kun pienet ja vähän isommat oppilaat hyörivät ympäriinsä.

Vantaalaiskoulun käytäviä kävelee tottuneesti myös Jani Honkavaara, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori. Oppilaat ja koulutunnit täyttävät Honkavaaran, 39, arkipäivät.

Artikkeliin liittyvät

On kuitenkin myös toinen asia, joka vie valtavasti aikaa.

Siinä maailmassa elää verkkaripukuinen Honkavaara vetämässä jalkapallon Veikkausliigaan nousseen HIFK:n harjoituksia ja pelejä. "Välillä sitä miettii, että onhan tämä valmentaminen hullua hommaa. Vaimo sanoi joskus, että voi kun pelaisit vielä, niin sinulla menisi vähemmän aikaa jalkapalloon", Honkavaara hymähtää.

Siviilityön ja valmentamisen yhdistäminen ei ole perheelliselle miehelle helppoa, mutta jalkapallomenestys on seurannut Honkavaaraa.

Seinäjoelta kotoisin oleva valmentaja johdatti IFK:n viime kaudella Ykkösen voittoon.

Yksi kannattajien sankareista oli Honkavaara, jota he ylistivät hämärtyneessä nousuillassa Super-Honsuksi.

Arki koitti kuitenkin nopeasti, ja työtä on riittänyt. IFK on monella tapaa pieni tekijä jalkapallon pääsarjaseuraksi. Yksi ongelma tuli jo ennen liigakauden alkua. IFK:n oli määrä aloittaa kautensa sunnuntaina Sonera-stadionilla VPS:ää vastaan. Kenttäremontti ei kuitenkaan valmistu ajoissa, ja ottelu siirtyi syksyyn.

"Aikatauluissa on selkeästi tapahtunut virheitä, ja on sääli, että joudumme kärsimään niistä. Ei sille kuitenkaan voi mitään", Honkavaara harmittelee.

Honkavaaran valmentajatarina on siinä mielessä tyypillinen, että hän on entinen pelaaja. Pääsarjapelejä miehelle tuli kourallinen TP-Seinäjoen paidassa.

"Hän oli jo pelaajana hyvin kiinnostunut pienistäkin yksityiskohdista", Honkavaaraa aikoinaan Viikingeissä valmentanut Markku Kanerva muistelee.

Keskikenttämies Honkavaara ei ollut mikään tähti. "Parhaimmillani olin tosi kurinalainen pelaaja. Nautin hirveästi siitä, että saimme asioita kollektiivisesti toimimaan", hän sanoo.

Nuorta Honkavaaraa luonnehdittiin myös boheemiksi.

"Olin nuorempana myös tosi rasittava pelaaja. Minulla oli valtava voitontahto ja iso oikeudenmukaisuuden taju. Neuvottelin paljon tuomareiden kanssa."

Myös Kanerva muistaa, ettei Honkavaara pelännyt ilmaista mielipiteitään. "Honsulla oli vahvat käsitykset pelaamisesta. En kokenut sitä mitenkään häiritsevänä", nykyisin A-maajoukkueen valmennusryhmään kuuluva Kanerva sanoo.

Valmentaja Honkavaara puhuu paljon ihmisten kohtaamisesta. Valmentamisessa ja opettamisessa on paljon samaa. "Kun kohtaan koulussa oppilaan, välillä minun täytyy olla opettaja, välillä aikuinen, välillä vähän hullutella ja mennä kaveritasolle. Joskus heille pitää olla kuin isä ja äiti. Pitää nähdä, mitä eri tilanteessa tarvitaan."

Myös valmentajalla on oltava kyky toimia erilaisten ihmisten kanssa muuttuvissa tilanteissa.

"Jos pelaajista ei aisti mitään, kaikki on sattumankauppaa", opettajanhuoneessa hyppytuntia viettävä Honkavaara sanoo.

Honkavaara on vielä lyhyellä valmennusurallaan nähnyt useat nousujuhlat. Hän nosti IFK:n kauden 2010 päätteeksi Ykköseen, kävi välillä Gnistanissa ja hilasi Kakkoseen pudonneen IFK:n kahdessa kaudessa Veikkausliigaan.

Perinteikkään seuran edellisestä pääsarjakäynnistä oli vierähtänyt yli 40 vuotta.

Alkavaan kauteen IFK lähtee haastajana. Jo sarjan keskivaiheille sijoittuminen olisi monille yllätys. IFK on sekoitus nuoria lahjakkuuksia, kokeneita liigapelaajia ja alasarjajyriä. Viimeksi mainitusta ryhmästä monet ovat vetäneet punaisen pelipaidan päälleen useita vuosia. Valtaosan juuret ovat Helsingissä tai muualla pääkaupunkiseudulla.

"Tiettyä paikallisuutta täytyy olla. Ilves toteuttaa tätä konseptia tosi hyvin Tampereella. Se on tamperelainen joukkue, ja väitän, että se näkyy katsomossa. Meilläkin on pelaajia, jotka voisivat pelata myös muualla. Heillä on kuitenkin elämä Helsingissä – työt, opiskelut ja he voivat pelata hyvää jalkapalloa täällä. Ei heidän tarvitse lähteä", Honkavaara sanoo.

Pienellä budjetilla operoiva IFK on ainoa liigajoukkue, jolla ei ole ulkomaalaispelaajia. Toisinkin olisi voinut käydä.

"Jos tarjotut ulkomaalaiset olisivat olleet meille pelillisesti sopivia, olisimme reagoineet. Karu fakta on, että Veikkausliigassa pelaa myös huonoja ulkomaalaisia."

Honkavaara hyppää Veikkausliigassa uuteen valmentajamaailmaan. Hän tietää, että matka on hänellä ja pelaajilla vasta alussa.

"Ei minua itse Veikkausliiga jännitä. Enemmän jännittää pelaajien puolesta. Ei ole mitään ihme eliksiiriä, jota juomalla tulee hyväksi valmentajaksi. Olen rehellinen valmentaja ja sanon, jos jokin mättää. Olen myös inhimillinen, ymmärrän ja toivon, että pelaajilla on elämässä muitakin asioita kuin jalkapallo. Varmasti teen myös virheitä", Honkavaara sanoo.

Myös hänellä on elämässään paljon muutakin kuin jalkapallo. Hyppytunti on päättynyt. Opetustehtävät kutsuvat Honkavaaraa.

 

Veikkausliigan avauspäivä sunnuntaina: Inter–SJK, RoPS–HJK, FC Lahti–KTP ja FF Jaro–IFK Mariehamn. HIFK:n kausi alkaa 19. huhtikuuta IFK Mariehamn -vieraspelillä.

seppo solmela
Jani Honkavaara työskentelee päivisin Kartanonkosken kansainvälisellä koululla äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana.
Jani Honkavaara työskentelee päivisin Kartanonkosken kansainvälisellä koululla äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?