Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naiset valtaavat alaa raviradoilla

Raviradoilla nähdään ensimmäinen nuorten ammattilaisohjastajien sukupolvi, joka on kasvanut poniraveissa. Mukana kärjessä on ensimmäistä kertaa myös naisia.

Urheilu
 
Henna Halme letitti Vermossa Artekon otsatukkaa. Hän ohjasti Artekoa keskiviikon raveissa.
Henna Halme letitti Vermossa Artekon otsatukkaa. Hän ohjasti Artekoa keskiviikon raveissa.
Kaisa Rautaheimo HS
Henna Halmetta pidetään ravipiireissä esimerkillisenä naisohjastajana. Hän on pohjustanut uraansa poniraveissa.
Henna Halmetta pidetään ravipiireissä esimerkillisenä naisohjastajana. Hän on pohjustanut uraansa poniraveissa.

"Eipä niitä ole, ainakaan Suomessa. Ulkomailla on muutama", raviohjastaja Henna Halme yrittää miettiä esikuvia raviohjastajanaisista.

Kun ravi-ihmisiä pyytää nimeämään esimerkillisiä suomalaisia naisohjastajia, monet mainitsevat Halmeen lisäksi toisen parikymppisen ohjastajan, Emma Väreen. He ovat ensimmäisiä naisohjastajia, joita poneilla ravaavat tytöt voivat pitää esikuvinaan.

"Jos joku tyttö miettii haluavansa ajaa kilpaa, toivon, että voin olla kaikin tavoin auttamassa. Se on iso kunnia", Väre sanoo.

"Ala tarvitsee nuoria ohjastajiksi ja muihin tehtäviin. Yritän siksi olla esimerkkinä muille", Halme sanoo.

Raviradoilla ajaa nyt ensimmäinen nuorten ammattilaisten sukupolvi, joka on saanut oppinsa poniraveista. Poniraveilla oli suuri merkitys Halmeen ja Väreen uralle.

"Niistä oppi rutiinin kilpailuihin lähtemiseen. Oman ponin kanssa opin suunnitelmallisuutta ja vastuuta valmennuksesta", Väre toteaa.

Keskiviikkona Vermossa aloittaneen nuorten ohjastajien kilpailusarjan Salamakypärien kymmenestä ohjastajasta neljä on naisia. Meneillään on naisten määrän lisääntymisen lisäksi laajempi sukupolvenvaihdos.

"Suuri osa ohjastajista on yli 50-vuotiaita miehiä. Sitten on 30 vuotta väliä ja tulee meidän 20–25-vuotiaiden joukko. Tunnemme kaikki toisemme poniraveista, ja meillä on hyvä porukkahenki", Väre kertoo.

Moni ravialan toimija toivoo poniraveista kasvaneesta ohjastajasukupolvesta piristysruisketta taantuvalle ravialalle.

Myös Tähtikuula sai kisaa varten letityksen.
Myös Tähtikuula sai kisaa varten letityksen.

"Poniraviyhteisö voi olla ylpeä, millaisia nuoria toiminta on kasvattanut. He ovat some-ajan sukupolvi, joka uskaltaa puhua ja olla esillä", arvioi Hippoliksen projektipäällikkö Anne Laitinen, joka oli luomassa Hippoksen nuoriso- ja poniravitoimintaa 2000-luvulla.

Nuorisotoiminta alkoi raviurheilussa myöhään verrattuna moniin urheilulajeihin. Ensimmäiset yksittäiset poniravilähdöt ajettiin 1980-luvulla. Valtakunnallisen keskusjärjestön Hippoksen alla toimiva nuorisotyö kehittyi kunnolla vasta 2000-luvulla. Kun aiemmin ohjastaminen siirtyi maatiloilta isältä pojalle, poniravit avasivat kilpailumaailman myös tytöille.

Anne Laitinen toteaa, että Suomeen otettiin Pohjoismaista parhaat palat.

"Meillä poniravilähtöjä ravataan paljon normaaliravien yhteydessä toisin kuin Ruotsissa. Poniravit ovat myös samassa tietojärjestelmässä. Se opettaa nuoret toimimaan alusta asti raveissa. Samalla he ja heidän perheensä pääsevät osaksi raviyhteisöä", Laitinen kertoo.

Taantuma on purrut lähes kaikkiin ravialan lukuihin, mutta poniravitoiminta on sinnitellyt taantumassa ja kasvattanut suosiotaan. Startanneiden ponien määrä kasvoi 13 prosenttia vuodesta 2009 vuoteen 2014. Vaikka suosio kasvaa, harrastuspaikkoja on tarjolla edelleen erittäin vähän. Poniravikouluja toimi Suomessa viime vuonna kahdeksan.

"Raviradat panostavat luvattoman vähän harrastustoimintaan. Kouvola ja Seinäjoki ovat malliesimerkkejä, mutta muuten radat ovat panostaneet todella vähän nuorisotyöhön," arvostelee Anne Laitinen.

"Hippokselta kaivattaisiin vahvaa johtajuutta siinä, että radat velvoitettaisiin järjestämään nuorille matalan kynnyksen raviharrastustoimintaa. Ruotsin keskusjärjestö antoi vastaavan käskyn jo vuonna 1995."

Henna Halmeen ensimmäinen lähtö päättyi Vermossa hylkäämiseen, kun Hasufel laukkasi.
Henna Halmeen ensimmäinen lähtö päättyi Vermossa hylkäämiseen, kun Hasufel laukkasi.

Vaikka naisten määrä ravimaailmassa on lisääntynyt ravivalmentajien ja ravihevosten omistajien puolella, ohjastajien joukko on pysynyt miesten hallussa. Kun viime vuoden 50 parhaasta poniohjastajasta 47 oli tyttöjä, 50 parhaassa raviohjastajassa ei ollut yhtään naista. Halmeen ja Väreen sukupolvessakin naisohjastajia on vasta muutamia.

"En tiedä, mistä se johtuu. Minunkin poniraviaikoinani lähes kaikki ohjastajat olivat tyttöjä, mutta heistä vain muutama jatkoi ohjastamista hevosten kanssa," Väre ihmettelee.

Halme ja Väre toivovat, että kelkka kääntyisi uuden sukupolven myötä ohjastajapuolellakin.

"Samalla tavalla me tytöt pärjätään kärryillä kuin ne ukonköriläätkin", Halme nauraa.

"Isoin asia on, millainen hevonen siellä kärryjen edessä on."

Henna Halme valmistautui naisille varatussa pukukopissa.
Henna Halme valmistautui naisille varatussa pukukopissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!