Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työtön Muurinen hakeutui kortistoon

Mypa ei ole pystynyt maksamaan entiselle valmentajalleen

Urheilu
 
ville myllynen lehtikuva
Antti Muurinen seurasi Sami Hyypiän valmistautumista MM-karsintaotteluun Hollantia vastaan vuonna 2005. Suomi hävisi täydellä Olympiastadionilla 0–4. Ottelu jäi päävalmentaja Muurisen viimeiseksi.
Antti Muurinen seurasi Sami Hyypiän valmistautumista MM-karsintaotteluun Hollantia vastaan vuonna 2005. Suomi hävisi täydellä Olympiastadionilla 0–4. Ottelu jäi päävalmentaja Muurisen viimeiseksi. Kuva: ville myllynen lehtikuva

Tätä Antti Muurinen ei olisi voinut kuvitellakaan vuosi sitten, kun hän valmensi Myllykosken Palloa jalkapallon Veikkausliigassa. Mypalta loppuivat rahat, ja menestysvalmentaja Muurinen joutui hakeutumaan työttömyyskortistoon.

"Se oli lohduton tarina. Mypa teki puhtaan konkurssin", Muurinen sanoo HS:lle.

Artikkeliin liittyvät

Mypan rahavaikeudet olivat tiedossa pitkin talvea, mutta lopullisesti perinteisen seuran tarina päättyi maaliskuussa.

Muurinen valmensi Mypaa viime kaudella. Tiukkaa teki rahasta silloinkin, mutta joukkue säilyi Veikkausliigassa. Uutta lisenssiä ei tullut enää täksi kaudeksi, ja siitä alkoivat seuran vielä suuremmat ongelmat.

"Olen hakenut työttömyyskortistoon, mutta latin latia ei ole tullut", Muurinen sanoo. Hän ei kuulosta katkeralta, pikemminkin hän ihmettelee järjestelmän hitautta.

Mypalla ja Muurisella on sopimus tästä kaudesta. Muurisen piti valmentaa ja Mypan maksaa palkkaa. Yhtälö ei toteutunut. Nyt Muurinen hakee tukea kortistosta ja palkkaturvasta.

Ennen Mypaan menoa Muurisella oli pesti Helsingin Jalkapalloklubissa, vaikka ei enää valmentajana. Siinä olisi ollut niin sanottu eläkevirka, mutta aktiivivalmennus veti, ja Mypasta löytyi työpaikka.

"Olen kulkenut polun, jonka kuka tahansa 61-vuotias voi kohdata", Muurinen sanoo, kun työpaikka katosi alta.

"Onneksi Kuusysin entinen maalivahti Ispi [Ismo] Korhonen neuvoi jo 1988, että ota henkilökohtainen eläkevakuutus. Oli pirun hyvä, että olin varmistanut taustaa", Muurinen sanoo nyt. Hän valmensi aikoinaan myös Kuusysiä ja voitti sielläkin Suomen mestaruuden.

Korhonen on entinen kovan luokan liigamaalivahti, joka toimii edelleen vakuutusalalla.

Muurinen on kenties Suomen jalkapallohistorian menestynein valmentaja. Hänen johdollaan mestaruudet alkoivat tulla tutuiksi HJK:ssa, ja muutenkin Klubi kasvoi hänen aikanaan.

"Tämä on maailmaa, näin voi käydä", Muurinen sanoo.

Nyt hän viettää 61-vuotiaana jalkapallovalmentajan eläkepäiviä. Siihen kuuluu viisi harjoitusta ikämiesporukoissa viikossa ja tulevan kauden odottelua. Muurinen tunnustautuu edelleen "futishulluksi", joka katsoo mielellään pelejä paikan päällä ja televisiosta.

Kotimainen jalkapallokausi alkaa viikonloppuna. Yhtä nopeasti käynnistyy ikuinen ruletti valmentajapaikoista ja potkujen kautta vapautuvista paikoista.

"Valmennanko?" Muurinen kysyy.

"Sitä on moni kysynyt. Mypa-keissi oli sellainen, että tosi tarkkaan miettisin, mihin ryhtyisin. Kaikki mikä eteen tulee, katsotaan, mutta en ole odottajien joukossa."

Muurisen puheesta saa hyvin käsityksen, että hänen valmennusuransa on tässä.

Mitkä ovat olleet urasi hienoimmat saavutukset?

"Pelkistetysti sanottuna Mestarien liigaan pääsy ja seitsemän Suomen mestaruutta. Maajoukkueen valmentaminen on jo sinällään kova juttu, vaikka se päättyikin potkuihin."

"KontUn nelosdivisioonasta se alkoi. Kyllä, 35 vuotta sitten. Se on pitkä aika", Muurinen sanoo. "Jokainen nousu on ollut hieno, ainutlaatuinen juttu."

Muurinen on ollut tuttu kasvo myös television jalkapallolähetyksissä. Onko siellä töitä luvassa?

"Ei ole soiteltu Ylestä eikä muualtakaan. Ehkä sielläkin on raja 61 vuodessa", Muurinen heittää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?