Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veikkausliiga alkaa tänään: Liiga on kansainvälisempi kuin koskaan

Jalkapallon kotimainen pääsarja on jälleen erittäin kansainvälinen. Joka neljäs liigapelaaja on ulkomaalainen. Nimekkäät kotimaiset paluumuuttajat puuttuvat, mutta tilalle on tullut hyviä ulkomaalaispelaajia.

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
HJK:n Atomu Tanaka (vas.) ja Mike Havenaar ovat Veikkausliigan historian ensimmäiset japanilaispelaajat.
HJK:n Atomu Tanaka (vas.) ja Mike Havenaar ovat Veikkausliigan historian ensimmäiset japanilaispelaajat. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Veikkausliigasta on tullut vuosi vuodelta kansainvälisempi jalkapallosarja.

Kun tämän kauden liiga pyörähtää sunnuntaina käyntiin, joukkueissa on 68 ulkomaalaispelaajaa. Kauden mittaan luku kaiken järjen mukaan kasvaa.

Ulkomaalaispelaajia tulee useista maanosista. Sarjanousija HIFK on ainoa täysin kotimainen joukkue.

Tämän ja osittain jo viime kauden trendi on ollut, että Suomeen on onnistuttu houkuttelemaan entistä enemmän kovia ulkomaalaisia.

Nimekkäiden suomalaisten paluumuuttajien määrä on sen sijaan ollut ennen kauden alkua vähäinen.

HJK:n Mike Havenaar ja Atomu Tanaka sekä KuPSin Freddy Adu on kolmikko, joka on kerännyt kaikkein eniten palstatilaa.

Muutos on ollut iso, sillä vielä toissa kaudella otsikot täyttyivät Teemu Tainion, Mika Väyrysen ja Mikael Forssellin muodostaman konkarikolmikon paluusta kotimaan kentille.

Suomalaistähtien vähäisyydelle on looginen selitys.

Maajoukkueen kultainen sukupolvi on siirtynyt lähes kokonaisuudessaan eläkkeelle. Petri Pasasta lukuun ottamatta liigassa ei ole yhtään todella merkittävän kansainvälisen uran tehnyttä suomalaista.

Eikä jonoksi riitä edes nuoria pelaajia, jotka hakisivat ulkomaiden keikkojensa jälkeen uutta vauhtia kotimaasta.

Petteri Pennanen, Tuomas Rannankari, Petteri Forsell ja Mika Ojala ovat pelaajia, jotka ovat tulleet hakemaan uutta alkua ja käännettä uralleen, mutta jääneet polkemaan paikalleen Suomeen.

Ulkomaalaispelaajia on liigassa kaikkiaan 30 maasta. Eniten heitä tulee Nigeriasta (7) ja Brasiliasta (6). Aivan uutena maana joukossa on esimerkiksi Japani. HJK:n Tanaka ja Havenaar ovat ensimmäiset japanilaiset Veikkausliigan historiassa.

Viime kaudella kotimaan liigassa nähtiin lähes 100 ulkomaalaispelaajaa, mikä herätti myös kritiikkiä. Myös nyt muutamia soraääniä on kuulunut.

Esimerkiksi HIFK:n päävalmentaja Jani Honkavaara ihmettelee seurojen halua ottaa myös melko heikkoja ulkomaalaispelaajia.

"Miksi ottaa ulkomaalainen pelaaja istumaan penkille? Kun itse pelasin, ulkomaalaiset olivat luokkaa Alexei Eremenko senior. Melkein joka jengissä on ulkomaalaisia, jotka ovat niin sanotusti peruspelaajia", hän sanoo.

Jotain hyvääkin invaasiossa on, sillä Suomeen on saatu tusinapelaajien lisäksi entistä kovempia ja myös valovoimaisempia ulkomaalaisia.

Tanaka, Havenaar ja saman seuran Guy Moussi ovat omilla pelipaikoillaan sarjan eliittiä ja erikoisominaisuuksiltaan pelaajia, jollaisia ei ole välttämättä aiemmin nähty liigassa.

Lista joukkueelleen tärkeistä ulkomaalaisista on pitkä: Demba Savage ja Gideon Baah HJK:lle, Cedric Gogoua ja tulokas Bahrudin Atajić SJK:lle, Diego Assis IFK Mariehamnille ja niin edelleen.

KuPSin hankkima Adu on globaali jalkapallonimi, jolla on sosiaalisessa mediassa moninkertaisesti enemmän seuraajia kuin kaikilla Veikkausliigan seuroilla yhteensä. Hänen markkinapotentiaalinsa on valtava mutta pelikuntonsa täysi arvoitus.

Virta käy nyt Veikkausliigaan ulkomaalaispelaajina, mutta suomalaispelaajat eivät kovin helposti löydä tietään ulkomaille. Se johtuu osittain yleiseurooppalaisesta taloustilanteesta ja osittain Suomen tämän hetken pelaajatuotannosta.

Karusti sanottuna suomalaispelaajat eivät tällä hetkellä kiinnosta kovinkaan paljon ulkomaalaisia seuroja. Jos joskus ongelmana oli, että liigasta puuttuivat 20–30-vuotiaat kotimaiset tähdet, niin enää se ei ole ongelma. Heitä riittää.

Veikkausliiga on yksinäisen suursuosikin eli HJK:n takana todella tasainen.

Yksikään seura ei tällä haavaa uskalla tai halua ottaa suuria taloudellisia riskejä. Se on hyvä asia, sillä kotimaisessa jalkapallossa on nähty viime vuosina liikaa talousromahduksia.

Seinäjoella ei ole tälläkään kertaa säästelty sanoja, sillä SJK:n päävalmentaja Simo Valakari on sanonut joukkueensa tavoittelevan vain mestaruutta.

SJK:lla on koossa hyvä joukkue ja kunnianhimoa, mutta olisi valtava yllätys, jos se kaataisi tällä kaudella HJK:n. Hopea ei tässä tapauksessa ole häpeä.

Seurojen tiukka taloustilanne on tasoittanut eroja HJK:n takana. Kun yksikään ei uskalla riskeerata, sarjasta tulee tasainen – kriitikoiden mielestä lattea.

Eräänlainen hierarkia Veikkausliigassa kuitenkin on, jos katsoo seurojen pelaajabudjetteja ja kokoonpanoja. HJK on muita edellä, SJK seuraavana ja sen jälkeen tulee kuuden joukkueen keskikasti. Peräpäätä valvoo nousijakolmikko HIFK, Ilves ja FC KTP höystettynä Jarolla.

Kun HJK:n ilmoittama kokonaisbudjetti on 3,5 miljoonaa euroa, nousijakolmikon yhteenlasketut budjetit ovat lähes 1,5 miljoonaa vähemmän. Ero on merkittävä.

HIFK:n, Ilveksen ja KTP:n nousussa voi nähdä liigan kannalta hyvää ja huonoa.

Kyseisten seurojen budjetit ovat niin pieniä, että pääsarjan häntäpään taso uhkaa väistämättä laskea. Ilves ja HIFK ovat puoliammattilaisjoukkueita, ja monet niiden jalkapalloilijoista käyvät pelaamisen lisäksi töissä tai opiskelevat.

Asian kääntöpuoli on, että IFK, Ilves ja KTP ovat seuroja, jotka herättävät enemmän tunteita kuin monet aiemmat liiganousijat. Ne ovat seuroja, joilla on vahva brändi suomalaisessa palloilulajikentässä.

Nousijakolmikon myötä Veikkausliiga on maantieteellisesti monia vuosia tasaisemmin jakautunut. Pääkaupunkiseudun ulkopuolisista suurista kaupungeista liigakartalta puuttuvat vain Oulu ja Jyväskylä.

 

Veikkausliigan avaus sunnuntaina: FC Inter–SJK, FC Lahti–FC KTP, FF Jaro–IFK Mariehamn, RoPS–HJK.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?