Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veikkausliiga käyntiin: Onko tämä ranskalaisen koulun kasvatti HJK:n seuraava tähti?

17-vuotias keskikenttäpelaaja on perheensä ja HJK:n kultakimpale, johon kohdistuu paljon odotuksia

Urheilu
 
KARI PULLINEN
Obed Malolo, 17, on HJK:n juniorituotannon helmi ja ikäluokkansa lahjakkaimpia pelaajia.
Obed Malolo, 17, on HJK:n juniorituotannon helmi ja ikäluokkansa lahjakkaimpia pelaajia. Kuva: KARI PULLINEN

Helsingissä muutamat jalkapallokentät tunnetaan jo niillä kasvaneista jalkapallotähdistä. Mikael Forssellin kuva komeilee Johanneksen kirkon viereisen kentän sähkömuuntajan seinässä Punavuoressa, Joel Pohjanpalon ura sai alkunsa Ruoholahden vihreällä kentällä, Robin Lod otti ensiaskeleensa jalkapalloilijana Suurmetsän kentällä.

Jonain päivänä listaan voidaan lisätä Obed Malolon nimen jälkeen Oulunkylän ala-asteen hiekkakenttä Veräjälaaksossa.

Kuka

Obed Malolo

 Syntynyt 18. huhtikuuta 1997 Helsingissä.

 173 cm, 65 kg.

 Debytoi Veikkausliigassa 19. huhtikuuta 2014. Pelasi kaudella 2014 kolmessa liigaottelussa.

 Sopimus HJK:n kanssa kauden 2016 loppuun asti.

 Helsingin piirin vuoden poikapelaaja vuonna 2014.

 Pelannut 30 poikamaaottelua. Toiminut Suomen alle 17- ja alle 18-vuotiaiden maajoukkueiden kapteenina.

 Opiskelee Eiran aikuislukiossa.

Veikkausliigakaudella 2015 Malolo, 17, on koko liigan lupaavimpia nuoria pelaajia. Hän on vasenjalkainen keskikenttäpelaaja, joka pienestä koostaan huolimatta vääntää vahvasti isompia vastustajia vastaan ja tekee paljon pallonriistoja.

Malolon potentiaalin ansiosta Aston Villa testasi häntä neljästi. Neljännen testin jälkeen suurseuran kiinnostus tosin lopahti.

Malolo ei ole vielä valmis mutta on ikäluokkansa lahjakkaimpia pelaajia ja HJK:n kultakimpale, johon kohdistuu paljon odotuksia.

"Olin 7-vuotias, kun menimme jalkapalloa harrastavan Jeremie -isoveljeni kanssa pelaamaan. Hänen mielestään olin hyvä, ja hän kertoi isällemme, että minusta voisi tulla jotain jonain päivänä", Obed Malolo kertoo.

Kodin ikkunasta näki koulun kentälle. Isä Charles Malolo katsoi vaimonsa, Obedin äidin kanssa kentälle ja näki pian saman, minkä Jeremie oli huomannut kentällä. Obedilla oli ominaisuuksia jalkapalloilijaksi.

"Kun he tulivat kotiin, sanoimme Obedille, että hänestä tulee tosi hyvä jalkapalloilija", Charles Malolo kertoo.

Obed siirtyi veljensä perässä Allianssiin pelaamaan.

Jalkapallo on ollut perheen veressä. Charles Malolo pelasi aikoinaan Zairessa, nykyisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa, ja samoin hänen isänsä.

"Jos joku viettäisi päivän perheessämme, tulisi jalkapallo korvista ulos. Isämme on elänyt jalkapalloa, ja meidät on kasvatettu elämään jalkapalloa", Jeremie Malolo kertoo.

Charles Malolo pakeni diktaattori Mobuto Sese Sekon hallitsemasta Zairesta 1990-luvun alussa. Kun Charles Malolo saapui Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 1991, hän asui Lapinjärven vastaanottokeskuksessa ja pelasi FC Loviisan kakkosdivisioonajoukkueessa. Kolme vuotta sen jälkeen perhe yhdistettiin, ja Charles Malolo sai kotiin vaimonsa ja poikansa Jeremien ja Jivencin.

Perheen elämä on pyörinyt jalkapallon ympärillä. Obedin isovelipuoli Jivenci Malolo-Mukoko pelasi aikoinaan Mikkelin Kissoissa ja Atlantis FC:ssä. Hän muutti jo nuorena kotoa. Obedin isoveli Jeremie Malolo on pelannut pääkaupunkiseudun divarijoukkueissa ja teki viime kaudella Veikkausliigadebyyttinsä FC Hongassa. Vuonna 2001 syntynyt Robbie pelaa Obedin tavoin HJK:ssa.

Äiti piti perhettä pystyssä kotona, isä teki töitä Helsingin Bussiliikenteellä ja kuljetti iltaisin poikia harjoituksiin.

"Oli tiukkaa, oikeasti oli. Välillä HJK tuli vastaan. Tiedän, että se oli paljon rahaa, mutta olen maksanut todella paljon rahaa HJK:lle", Charles Malolo sanoo.

Kun HJK käynnisti 2006 syksyllä 9-vuotiaiden edustusjoukkuetoiminnan, pyrki Obed mukaan katsastustilaisuudesta. Nappulaklubin katsastustilaisuutta pitänyt Erkka V. Lehtola muistaa hyvin, miten Obed tuli tilaisuuteen isänsä ostamassa Real Madridin peliasussa.

"Noin minuutin jälkeen pystyi sanomaan, että nyt on valittu yksi pelaaja joukkueeseen. Hänellä oli halua ja osaamista", Lehtola kertoo.

Neljän kuukauden jälkeen, helmikuussa 2007 Lehtola kirjoitti pelaajakorttiin kehuja.

"Olet erinomainen futaajan alku. Hallitset perustaidot hyvin, pelaamisesi näyttää jo oikealta futikselta", lukee pelaajakortissa.

Seuraavana vuonna Lehtola anoi HJK ry:ltä turhaan pelaajalle vapautusta pelaaja- ja vuosimaksuista.

Obed Malolo kävi ranskalaista koulua Munkkiniemessä, ja koulunkäynti oli välillä vaikeata turnausmatkojen takia. Kotona sanottiin, että ensin pitää hoitaa koulu, sitten tulee jalkapallo.

"Isäni on jaksanut kannustaa. Hän on perfektionisti, joka halusi, että olen aina paras. Jos meni kentällä huonosti, hän sanoi sen selvästi, mikä on ollut hyvä juttu", Obed Malolo kertoo.

Malolon viime kausi meni pitkälti sivussa selän rasitusmurtuman takia. Nyt hän taistelee avauspaikasta.

"Elän vain päivä kerrallaan, teen duunia ja odotan, että saan paljon pelejä."

 

RoPS–HJK alkaen kello 17. ISTV näyttää ottelun, ja Ylen Futiskierros seuraa avauskierrosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?