Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terve hiki

Urheilu
 
Virpi Sarasvuo
Kirjoittaja on moninkertainen hiihdon arvokisamitalisti.

Toimittaja Oskari Saari kuvaa kirjassaan Aki Hintsa – Voittamisen anatomia hetkeä, jolloin Hintsa esitteli Olympiakomitean ylilääkärinä mallinsa urheilijan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin turvaamisesta.

Olympiakomitean vaikuttaja kommentoi lääkärin näkemystä: "Nämä hyvinvoinnin mittarit ja urheilijan hyysäämiset ovat ihan hyviä juttuja, mutta meilläkin on yksi hyvä mittari, jota pidämme vielä parempana. Se on hien määrä."

Hintsa ei tyrmistykseltään saanut sanaa suustaan. Ei ihme.

Mennyt maastohiihtokausi sai kenties Olympiakomitean hikifaninkin raiteilleen. Tehty työ pyyhkiytyy hien lailla pois, jos urheilija sairastuu.

Terve urheilija pystyy harjoittelemaan ja kilpailemaan suunnitelmansa mukaisesti. Kunto kohoaa, ja tavoitteet on mahdollista saavuttaa. Kuka meillä ottaa kokonaisvastuun siitä, että terveyttä vaalitaan kaiken aikaa eikä vasta sairautta hoideta? Milloin Suomessa herätään selvittämään yksilötasolla urheilijan terveydentila jo uran alkumetreillä?

Olen vajaan vuoden aikana auttanut kahta maajoukkueen hiihtäjää vaivoissaan. Autan toki mielelläni, jos pystyn, mutta yhteydenotot lisäävät huolta rakkaan maastohiihdon tulevaisuuden menestyjistä. Jotain vikaa täytyy olla siinä järjestelmässä, jonka tehtäviin terveyden- ja vammanhoito kuuluu.

Nyt keväällä maastohiihtäjät lomailevat. On aika ottaa edelliskauden tai -kausien vammat käsittelyyn. Ellei niin tehdä, ne jäävät kivijalkaan. Ellei nyt selvitetä syitä vammoihin ja sairasteluihin, ongelmat toistuvat. Oliko syynä väärä harjoitusrytmitys, sairastumisalttius tietyissä kuormitustilanteissa, stressi jollain muulla elämänalueella tai astma? Aiheutuiko vamma liikerajoitteesta tai lihasepätasapainosta? Jokainen urheilija ansaitsee tietää heikkoutensa, jotta voi välttää niiden luomat sudenkuopat.

En tarkoita, että urheilija on reppana, jota täytyy pitää kädestä. En tarkoita, että urheilumaailman tekijät ovat huonoja. Kummastelen, että yhä edelleen elämme aikakautta, jossa urheilijan terveys ei ole merkitykseltään tasolla, jolla sen huippu-urheilussa täytyy olla. Ei ole tahtoa kantaa vastuuta urheilijan terveydestä ja vammojen ehkäisystä. Vielä pahempi tilanne on, ellei vieläkään ymmärretä näiden asioiden merkitystä.

Intialainen sananlasku on totta urheilijallekin. "Terveellä on monia toivomuksia, sairaalla vain yksi."

Virpi Sarasvuo
Kirjoittaja on moninkertainen hiihdon arvokisamitalisti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!