Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ottawan kiri puri

Urheilu
 
Mark Stone voitti tulokkaiden pistepörssin.
Mark Stone voitti tulokkaiden pistepörssin.

Ottawa Senatorsin hurja kevätkiri sai kruununsa, kun joukkue varmisti lauantai-iltana paikkansa NHL:n pudotuspeleissä. Kanadan pääkaupungin ylpeys pääsi mukaan kevään mestaruusjahtiin monen mutkan kautta.

Seuran GM Bryan Murray joutui tekemään kauden aikana rohkeita ja kipeitä ratkaisuja. Vasta runkosarjan päätöskierroksella Murray saattoi huokaista helpotuksesta, kun Ottawa voitti Philadelphian 3–1 ja eteni käsittämättömän loppukirin jälkeen pudotuspeleihin.

Joulukuussa Murray erotti päävalmentaja Paul MacLeanin, joka oli keväällä 2013 johdattanut Ottawan konferenssivälieriin ja saanut NHL:n parhaalle valmentajalle annettavan Jack Adams -palkinnon. MacLeanin passiivinen pelityyli ei miellyttänyt Murrayta, etenkin kun joukkueen puolustuspeli oli surkeaa. Ottawan maalia kohti oli tuolloin ammuttu toiseksi eniten laukauksia koko liigassa. MacLeanin ja pelaajiston välit olivat tulehtuneet, ja varsinkin kokeneet pelaajat kokivat, ettei heidän mielipiteitään otettu riittävästi huomioon.

Murray nosti apuvalmentaja Dave Cameronin kalifiksi kalifin paikalle. Ratkaisu herätti kritiikkiä, sillä 56-vuotiaan tulokasvalmentajan meriitit aikuisten tason päävalmentajana olivat lähes olemattomat. Tilannetta ei helpottanut, että Cameronin kahden ensimmäisen kuukauden jälkeen Ottawa oli vain kauempana pudotuspelipaikasta.

Tiistaina 10. helmikuuta Ottawa oli kolmen ottelun tappiosarjan jälkeen 14 pisteen päässä pudotuspeleistä. Siitä alkoi käsittämätön sarja, joka muutti mahdottoman mahdolliseksi. Viimeksi pelatusta 31 ottelusta Ottawa hävisi varsinaisella peliajalla vain neljä.

Syitä upealle nousulle on monia. Lyhyen totutteluvaiheen jälkeen Cameron sai muovattua Ottawan pelityyliä aktiivisemmaksi, kiekollisemmaksi ja nopeammaksi. Joukkueen viisikkopelaamisesta tuli tiiviimpää, eivätkä vastustajat rokottaneet helpoista kiekonmenetyksistä niin usein kuin aiemmin.

Vapautuneen ilmapiirin ansiosta myös yksilöt alkoivat erottua massasta. Ottawassa tuikki alkukevään iltoina puolustaja Erik Karlssonin rinnalla uusia tähtiä. Esimerkiksi tulokasmaalivahti Andrew Hammond pelasi 12 perättäistä ottelua ja päästi korkeintaan kaksi maalia kamppailua kohden, mikä sivusi Frank Brimsenin kaudella 1938–39 tekemää ennätystä. Ottawan kannattajat kunnioittivat "The Hamburglar" -lempinimen saanutta vahtia heittämällä hampurilaisia jäälle ennätyssarjan katkettua.

Mikäli vuoden tulokkaan palkinto annettaisiin kevätkauden esitysten perusteella, se menisi varmasti Ottawan laitahyökkääjälle Mark Stonelle, joka teki kaksi maalia ratkaisevassa Philadelphia-ottelussa. Stone voitti tulokkaiden pistepörssin 64 (26+38) tehopisteellään.

Tulokkaiden maalipörssin ykkönen oli Mike Hoffman, joka viimeisteli runkosarjassa 27 osumaa. Stone ja Hoffman viimeistelivät Ottawan 37 voittomaalista peräti kymmenen, joten tulokaskaksikko ei pelkää nousta esiin ratkaisevilla hetkillä.

Pystyykö Ottawa jatkamaan hurjaa virettään pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Montreal Canadiensia vastaan? Historian valossa kyllä, sillä kaksi vuotta sitten Ottawa pudotti samassa vaiheessa ennakkosuosikkina sarjaan lähteneen Montrealin.

Saattaa tosin olla, ettei Ottawa löydä enää uutta vaihdetta. Joukkue on pelannut omia pudotuspelejään jo helmikuusta lähtien, mikä saattaa näkyä henkisenä väsymyksenä. Nyt kun paikka auringossa on saavutettu loistavan loppukirin ansiosta, pieni tyytyväisyys saattaa hiipiä puseroon.

Ottawa on kuitenkin osoittanut pystyvänsä lähes mahdottomiin temppuihin. Itäisen konferenssin voittajasuosikkeihin kuuluvan Montrealin täytyy olla alusta asti varpaillaan, sillä muuten heidät yllätetään housut kintuissa.

 

Jääkiekkoliiga NHL:n pudotuspelit alkavat Suomen aikaa torstaiyönä.

Joska Saarinen HS
joska.saarinen@hs.fi
Urheilutoimitus pui jääkiekon ajankohtaisia ilmiöitä.

Andrew Hammond torjui erinomaisesti.
Andrew Hammond torjui erinomaisesti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!