Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jääkiekkoliigassa tänään tarjolla sankaruutta: Kuka ratkaisee finaalipaikat?

Jääkiekon Liigan illan seitsemänsissä välieräpeleissä on tarjolla sankaruutta

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Tapparan Juha Metsola on ollut maalivahdeista varmin, vaikka hänetkin on vaihdettu kerran pois maalilta.
Tapparan Juha Metsola on ollut maalivahdeista varmin, vaikka hänetkin on vaihdettu kerran pois maalilta. Kuva: Vesa Koivunen

Jääkiekkoliigan seitsemännet välierät maanantaina tuovat tutun asetelman. Neljä joukkuetta tavoittelee kahta paikkaa, kahden kausi siirtyy aina yhtä himmeältä tuntuvaan pronssiotteluun.

Runkosarjan voittanut Kärpät pelaa kotikaukalossaan JYPiä vastaan. Tampereen Tappara oli jo 1–3-tappiolla Rauman Lukkoa vastaan, mutta palautti ottelusarjan tasoihin ja kotikentälleen.

HS listasi viisi tärkeää kohtaa, jotka tulevat esille seitsemänsissä otteluissa.

1) Ratkaisijat. Nyt tarvitaan pelaajia, jotka pystyvät tekemään maaleja ja ratkomaan otteluita. Lukon Janne Lahti tietää, miten maaleja tehdään.

Kysyntää riittää, ettei Lukon kausi pääty liiankin tutussa pronssiottelussa. Tapparan Olli Palola tuli lauantaina Raumalla esille silloin, kun fanit sitä eniten kaipasivat. Palola laukoo paljon, mutta osaa ratkaista myös itsenäisesti.

JYPin kokenut Tuomas Pihlman hoiteli joukkueensa seitsemänteen peliin kahdella maalillaan, ja hänen ylänurkkalaukauksensa kuuluvat Liigan valioihin.

Tässä sarjassa hän on tehnyt kolme maalia.

Pihlman, 32, saa tukea Jani Tuppuraiselta ja Markus Hännikäiseltä, jotka näkevät maalin mielellään silmissään.

Kärpiltä nousevat esille kahdeksan pudotuspelimaalin Joonas Kemppainen ja peräti 13 maalisyöttöä jakanut Joonas Donskoi. Molemmat tarvitsevat toisiaan, mutta kun radioyhteys toimii, tulosta tulee.

Kemppaisen tilastoerikoisuus on kolmas välierä. Kärpät voitti sen 8–3, mutta maestro jäi lukemaan 0+0. Sarjan kaikissa muissa ottelussa Kemppainen on tehnyt pisteitä.

Tapparan ratkaisijat Palolan takana ovat Kristian Kuusela, Pekka Jormakka ja Jukka Peltola. He nostavat joukkueensa lieväksi suosikiksi Lukkoa vastaan.

Samoilla merkeillä mennään Kärpissä.

Siinä missä JYP joutuu raastamaan, kaivautuu Kärpistä lisää niitä pelaajia, jotka voivat saada nimensä otsikoihin.

2) Fyysisyys ja taistelu. Nämä kaksi asiaa voidaan niputtaa saman otsikon alle. Joukkueista JYP ja Lukko kuuluvat siihen osastoon, jossa raastetaan enemmän kuin väläytellään mailataituruutta tai jalkakikkoja.

Lukossa riittää niitä pelaajia, jotka voidaan punnita, ja neula värähtää näyttämään lukemaa 100 kiloa tai jopa yli.

Punnituksessa ei tätä ottelusarjaa kuitenkaan voiteta. Tappara on jopa fyysisempi joukkue kuin raumalainen haastaja.

Kristian Kuuselalla riittää luonnetta ja asennetta ja hän taklaa paljon terävämmin kuin useimmat Lukon tonnikalustoon kuuluvat herrat.

Kuusela on vain 175-senttinen kuten myös Henrik Haapala ja Pekka Jormakka, joka taitaa saada mitan täyteen vain seisoessaan Teemu Selänteen elämäkerran päällä.
Olli Palola
jaksaa vaihdosta toiseen haastaa isompiaan kaukalon nurkissa, eikä hänkään ole kuin 179-senttinen.

Lukosta Ville Nieminen jaksaa hämmentää, ja varsinkin Filip Riska tietää, miten nenät niistetään kiekkohanskoilla.

Kärpissä on taitoa, mutta hiekkapaperiosastolla saisi olla karheutta vähän lisää. JYPin Miika Lahti möyhii, samoin taklaus lähtee Jani Tuppuraiselta eikä Tuomas Pihlmankaan väistele, kun kohdalle osuu.

Martti Kainulainen Lehtikuva
Tapparan Olli Palola osui kuudennessa pelissä ensimmäistä kertaa välierissä.
Tapparan Olli Palola osui kuudennessa pelissä ensimmäistä kertaa välierissä.

3) Maalivahdit. Tätä osaa ei voi korostaa liikaa. Illan välierissä pelaavat Tarkin veljekset vastakkain, Iiro Kärpissä ja Tuomas JYPissä. Juha Metsola Tapparan maalilla ja Ryan Zapolski Lukossa ovat itsestään selvät joukkueidensa aloittavat veskarit.

Tästä nelikosta turbulenssia on riittänyt eniten akselilla Oulu–Jyväskylä. Tuomas Tarkki on joutunut kaksi kertaa vaihtoon kesken pelin, Iiro kerran.

Metsola päästi Raumalla kolme kiekkoa taakseen keskiviikkona, mutta hän on ollut nelikon varmin.

4) Ottelusarjan historia. Pudotuspeleissä jauhetaan aina, että menneet unohdetaan saman tien. Kuulostaa hyvältä, mutta ihan niin yksinkertainen kapistus ihminen ei ole.

Jokainen Lukon pelaaja tietää, että joukkue hävisi Tapparalle viime vuonna seitsemännessä pelissä. Yhtä moni tuntee sisimmässään sen, että Tappara on noussut kuilun partaalta ja vienyt kaksi raumalaisten ottelupalloa.

Nyt olisi syytä käyttää aktiivista unohtamista, vai olisiko?

"Niinhän mekin nousimme viime vuonna 1–3:sta ja hävisimme. Toivottavasti Tappara muistaa tämän ja tekee saman tempun", Lukon päävalmentaja Risto Dufva sanoi.

Kärppiä auttaa se, että joukkue on voittanut välierien kotipelinsä, ja seitsemäs ottelu tulee Raksilaan.

Yhtä paljon jyväskyläläiset tietävät, että hukatut johdot Oulussa eivät ole tuoneet pudotuspelivoittoja.

"Sen aistii, että pelaamme kotona. Olemme olleet sarjan paras kotijoukkue ja meillä on isompi kaukalo kuin Jyväskylässä", Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki sanoi.

"Paras seitsemästä -sarjassa parempi joukkue jatkaa, vaikka yksittäisessä pelissä voi tapahtua mitä tahansa", Marjamäki lisäsi.

Sarjan historia suosii Kärppiä, ja aavistuksen Tapparaa.

Jussi Nukari Lehtikuva
Lukon Janne Lahti on osunut kahdesti, molemmat maalit syntyivät toisessa ottelussa.
Lukon Janne Lahti on osunut kahdesti, molemmat maalit syntyivät toisessa ottelussa.

Janne Nousiainen Lehtikuva
JYPin Tuomas Pihlman iski kuudennessa pelissä kaksi maalia.
JYPin Tuomas Pihlman iski kuudennessa pelissä kaksi maalia.

5) Jäähyt. Kärppien ja JYPin sarjassa jäähyjä tulee enemmän, mutta se kertoo eniten kahdenlaisesta tuomarilinjasta. Tapparan valmentaja Jussi Tapola puhui kuudennen ottelun jälkeen, että "vankilasäännöthän täällä on".

Kärpät–JYP-sarjassa jäähyjä on vihelletty yhteensä 129 minuuttia. Lukko ja Tappara ovat painineet 88 minuutin edestä, joten Tapolan kuvaus osuu oikeaan.

Ero on suuri, mutta linjaa ei voi muuttaa yhteen otteluun.

 

Liigan seitsemännet välierät alkavat maanantaina kello 18.30. Nelonen Pro ja Ruutu-palvelu näyttävät ottelut suorina lähetyksinä.

Ville Honkonen
Kärppien Joonas Donskoin tilillä on peräti 13 maalisyöttöä.
Kärppien Joonas Donskoin tilillä on peräti 13 maalisyöttöä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!