Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikäistään kypsempi maailmantähti

Autistinen pikkusisko pitää Masters-voittaja Jordan Spiethin, 21, urheilukuplan ulkopuolella

Urheilu
 
Timothy A. Clary AFP
Mastersin voitto nosti Jordan Spiethin toiseksi golfin maailmanlistalla.
Mastersin voitto nosti Jordan Spiethin toiseksi golfin maailmanlistalla. Kuva: Timothy A. Clary AFP

Lukemattomat urheilijanalut ovat kertoneet tavoitteekseen voittaa oman lajinsa suurin kilpailu, mutta vain äärimmäisen harva on sen saavuttanut.

Youtubesta löytyy seitsemän vuoden takaa video, jossa 14-vuotias hontelo golflupaus Jordan Spieth sanoo teinipojan soraäänellään, että hänen perimmäinen tavoitteensa on voittaa Masters-turnaus.

Sunnuntaina amerikkalainen Spieth juhli vain 21-vuotiaana, historian toiseksi nuorimpana, vuoden ensimmäisen major-kilpailun Mastersin voittoa, ja yleisö osoitti seisaallaan suosiotaan.

Teksasilainen Spieth johti kilpailua alusta loppuun Augusta National -kentällä Georgian osavaltiossa.

Kisan aikana jokainen katsoja näki, että Spieth on kaikki pelin osa-alueet hallitseva maailmantähti, jonka voitto perustui paitsi säkenöivään puttaamiseen myös lajin vaatimusten mukaisesti pistämättömään paineensietokykyyn.

Kilpailun jälkeen Spieth piti ilman paperia sykähdyttävän voittopuheen, joka antoi vaikutelman älykkäästä, ikäistään kypsemmästä ja esimerkillisesti kasvatetusta nuorukaisesta.

Spieth myös näyttää ikäistään vanhemmalta, varsinkin ilman lippalakkia. Puheessaan yleisön edessä hän jopa heitti läppää hieman vetäytyneestä hiusrajastaan ja viittasi stressaavaan kilpailemiseen.

"Tämä on kiistatta elämäni hienoin päivä. Voitto oli tärkein tavoitteeni, mutta en odottanut saavuttavani sen jo 21-vuotiaana. Tämä antaa paljon itseluottamusta. Nyt täytyy ottaa uusi tavoite. Se on nousu maailman ykköseksi ja miksei kaksinkertaiseksi Mastersin voittajaksikin", Spieth virnuili vilkaisten vieressä istuneeseen vuosien 2014 ja 2012 mestariin Bubba Watsoniin, joka perinteisin menoin pujotti Spiehtin ylle voittajan vihreän pikkutakin.

Espoolaislähtöinen 23-vuotias Toni Hakula on ollut Spiethin kanssa tekemisissä ilmeisesti enemmän kuin kukaan toinen suomalainen.

Spieth pelasi Hakulan kanssa puolitoista vuotta University of Texasin Longhorns-joukkueessa ennen siirtymistään ammattilaiseksi 19-vuotiaana. Spieth ja Hakula ovat kavereita ja pitävät yhteyttä, enimmäkseen tekstiviesteillä.

"Jordan on hirveän mukava ja kypsä ikäisekseen. Menestys ei ole noussut hänelle päähän, vaan jalat ovat pysyneet maassa. Vaikka hän oli jo ennen ammattilaiseksi siirtymistään huikea pelaaja, en olisi ikinä uskonut, että hän saavuttaa näin paljon näin nopeasti. Ei hän varmaan itsekään uskonut", Hakula sanoi HS:lle puhelimitse Yhdysvalloista, missä hän pelaa tällä haavaa ammattilaisena minikiertueilla ja hakee paikkaa isommille toureille.

Myös toinen suomalainen on nähnyt ja kokenut läheltä Spiethin kyvyt. Albert Eckhardt, 21, pelasi Spiethiä vastaan juniorien Ryder Cupissa 2010 Skotlannissa sekä nelinpeliä että kaksinpeliä. Molemmissa tuli tappio. Jo tuolloin Spieth oli merkitty mies ja USA:n joukkueen tähti.

"Olin jo silloin kuullut hänestä paljon, ja supertähden ainekset olivat näkyvissä. Hän oli jo silloin henkisesti todella vahva", Eckhardt sanoi HS:lle.

Spieth tunnetaan siitä, että hän komentaa ilmassa lentävää tai viheriöllä vierivää palloaan enemmän kuin moni muu pelaaja.

"Kyllä hän oli sosiaalinen muillekin kuin pallolleen. Juteltiin aika paljonkin. Hän on mukava ja rehti kaveri, rehellinen myös itselleen", Eckhardt luonnehti.

Yhdysvaltojen PGA-kiertueelle Spieth ponnahti poikkeuksellisella tavalla, ilman karsintoja. Hän menestyi mainosti kilpailuissa, joihin hän pääsi sponsorien kutsuilla ja otti puolessa vuodessa ensimmäisen voittonsa kesällä 2013.

Nyt hänellä on PGA-kiertueella kolme voittoa ja seitsemän kakkossijaa. Palkintorahaa hän on tienannut yli 13 miljoonaa dollaria.

Missään urheilukuplassa Spieth ei ole kuitenkaan elänyt. Siitä on pitänyt huolen hänen seitsemän vuotta nuorempi autistinen pikkusiskonsa Ellie, joka on hän hänelle erityisen läheinen.

"Ellie on auttanut panemaan asioita tärkeysjärjestykseen."

Jim Watson AFP
Viime vuoden voittaja Bubba Watson auttoi vihreän takin Jordan Spiethin päälle.
Viime vuoden voittaja Bubba Watson auttoi vihreän takin Jordan Spiethin päälle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!