Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS haastatteli kiekkokullan ratkaisijaa ennen finaalisarjaa: "Hyvänlainen kutkutus"

Urheilu
 
Kärppien nuorukaiset ilahtuivat kutsusta mukaan
Kärppien nuorukaiset ilahtuivat kutsusta mukaan
Kokenut Esa Pirnes, 38, sai välieräsarjaan rinnalleen niin nuoret laitahyökkääjät, että he voisivat melkein olla hänen omia poikiaan. Sebastian Aho on vasta 17 ja Saku Mäenalanen 20. "Vaikka [Pirnes] on iältään vanhempi, niin mieleltään oikein nuorekas jätkä", Aho sanoo. Mäenalaselle oli iso yllätys, että hän sai kutsun välieriin ja pääsee aloittamaan finaalit Tapparaa vastaan. Ketjunjohtaja Pirnes veikkaa pitkää ottelusarjaa viime vuoden tapaan, jolloin ratkaisu kääntyi Kärpille vasta seitsemännessä loppuottelussa. Toimittajan nimi: Heikki Miettinen, kuvaajan nimi: Vesa Koivunen

Vasta 17-vuotias Sebastian Aho ratkaisi toisen jatkoerän maalillaan toisen peräkkäisen Suomen mestaruuden Oulun Kärpille. HS haastatteli Ahoa ja tämän ketjukavereita Esa Pirnestä ja Saku Mäenalasta ennen finaalisarjan alkua. Juttu julkaistiin HS.fi:ssä 15. huhtikuuta:

Huumorintajuinen Esa Pirnes heittää, että "tässä ovat nämä minun pojat, lehtolapsia vuosien varrelta", ja viittaa Saku Mäenalasen ja Sebastian Ahon suuntaan.

Mäenalanen ja Aho vähän hymähtelevät ja osoittavat olevansa paljon ujompia kaukalon ulkopuolella kuin sisäpuolella.

Vesa Koivunen
Veteraani-ikäinen Esa Pirnes pelaa ketjussa, jossa viilettävät laidoilla nuoret Sebastian Aho (vas.) ja Saku Mäenalanen.
Veteraani-ikäinen Esa Pirnes pelaa ketjussa, jossa viilettävät laidoilla nuoret Sebastian Aho (vas.) ja Saku Mäenalanen.

Kärppien nuorukaiset puhkuivat intoa ja olisivat olleet valmiita kohtaamaan Tapparan heti, vaikka seitsemännen välierän päättymisestä oli vajaa vuorokausi.

"Kyllä se on hyvä, että pelataan Tapparaa vastaan vasta huomenna [keskiviikkona]. Ollaan nyt tämä päivä rauhassa", Pirnes sanoo.

Artikkeliin liittyvät

Tutut joukkueet ovat jääkiekon Liigan loppuotteluissa vastakkain, kun viime kevään uusinta tulee tarjolle.

Kärppien piti olla suuri suosikki JYPiä vastaan, mutta silti tähänkin pariin vaadittiin seitsemän ottelua.

Ihan valmiilla käsikirjoituksella Kärpät ei JYPistä selvinnyt. Päävalmentaja Lauri Marjamäki kokosi välieräsarjaan yllättävän ketjun. Hän nosti Pirneksen, 38, rinnalle kaksi nuorukaista, joiden yhteisikä on vähemmän kuin keskushyökkääjällä. Mäenalanen on parikymppinen ja Aho vasta 17 vuotta.

"Se oli pisin prässi itselle neljännen välieräpelin jälkeen. Pelasimme sen hyvin, mutta hävisimme. Jotain se joukkue vaati", Marjamäki sanoo Raksilan hallissa, jossa Kärpät vietti välipäivää ulkoilemalla ja nostattamalla kevyttä hikeä pintaan.

"Nuoruutta, luistelua ja ennakkoluulottomuutta haettiin, ja hyvin he vastasivat huutoon", Marjamäki sanoo.

Muutaman ottelun perusteella Julius Junttilan, Joonas Kemppaisen ja Joonas Donskoin ketju sai kirittäjäkseen toisen tasapainoisen kolmikon.

Mäenalasen nimi alkoi painua suomalaisten kiekkoa seuraavien tietoisuuteen, kun hän teki vuosi sitten nuorten MM-turnauksessa seitsemässä ottelussa yhtä monta maalia. Voitettu maailmanmestaruus ei yhtään vähentänyt kohua nuoren pojan ympärillä.

Nousu Kärppien kokoonpanoon vaati kärsivällisyyttä.

"Ne kisat menivät ihan yläkanttiin", Mäenalanen sanoo, "mutta odotin, että pääsen sen jälkeen pelaamaan. Ei ne asiat aina mene niin kuin odottaa."

Melkein puolitoista vuotta myöhemmin Mäenalanen on saanut elämänsä tilaisuuden. Pirnes osaa jakaa kiekkoja, eikä tarvitse kuin pitää lapa jäässä ja katse kohti maalia.

Aho pelasi runkosarjassa kolme peliä Ässissä ja 27 Kärpissä, eli puolet runkosarjan otteluista. Viime kaudella hän pääsi ottamaan tuntumaa Liigaan kolmen pelin verran.

Keskiviikkona hän pelaa uransa ensimmäisen finaalipelin. Ei ole ihan jokapäiväistä, että näin nuoria poikia kiekkoilee loppuotteluissa.

"Hyvänlainen kutkutus on. Varmaan hienoja pelejä tulossa ja kova finaalisarja", Aho sanoo.

Hän pelasi vuodenvaihteessa nuorten MM-turnauksessa, mutta joukkueen menestys Montrealissa ja Torontossa jäi laihaksi. Kärpissä tulee tilaisuus pelata pokaalista.

Sebastian Aho on toisen polven kiekkoilija. Isä Harri Aho pelasi Kärpissä kaikilla tasoilla ja oli nostamassa joukkuetta Liigaan vuosituhannen vaihteessa.

Kummalta tulee enemmän neuvoja, isältä vai Esalta?

"Essiltä tulee, ja hyvä niin. Essi on peliä näkevä sentteri, ja isä oli puusilmäpakki", Sebastian heittää virnistäen.

Pirneksen on pakko puuttua hieman liioittelevaan historiatietoon.

"Ei hän niin puusilmäinen ollut. Ylivoimalla pelasimme siniviivalla, ja hyvin hän sieltä jakeli kiekkoja. Lämäri ei ollut niin kovin kova", Pirnes hieman oikoo.

Pirnes ja Harri Aho pelasivat Kärpissä I divisioonaa yhtä aikaa kaudella 1998–99. Ei taida sekään olla kovin yleistä, että pääsee pelaamaan samassa seurassa ensin isän ja sitten pojan kanssa.

Heikki Miettinen
Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!