Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urheileva tutkija ja tutkiva urheilija

Karateka Pasi Hirvonen matkaa ensimmäiseen European games -tapahtumaan

Urheilu
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Pasi Hirvosen liikesarjat olivat mykistävää nähtävää.
Pasi Hirvosen liikesarjat olivat mykistävää nähtävää. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Karateka Pasi Hirvonen pääsee kesäkuun puolivälin jälkeen näyttämään kata-taitojaan uransa suurimmalle yleisölle. Kuopiolainen kilpailee Azerbaidžanin pääkaupungissa Bakussa järjestettävässä European games -tapahtumassa, jossa on mukana 20:stä eri lajista maanosan ja maailman huippuja.

Hirvonen, 32, sijoittui tämän vuoden EM-kisoissa seitsemänneksi. Se takasi hänelle paikan ensimmäistä kertaa järjestettäviin Euroopan kisoihin.

Fakta

Suomesta lähtee Bakuun 100 urheilijaa

 Historian ensimmäiset Euroopan kisat järjestetään Azerbaidžanin Bakussa 12.–28. kesäkuuta.

 Esikuvina ovat muiden maanosien mestaruuskilpailut, joista vanhimmat ovat Aasian mestaruuskilpailut (1951) ja Pan-Amerikan mestaruuskilpailut (1951).

 Bakussa on 20 urheilumuotoa, joista 16 on olympialajeja. Urheilijoita on tulossa yli 6 000. He edustavat 49:ää eri maata.

 Bakussa on jaossa olympiapaikkoja Rioon ammunnassa, triathlonissa ja pöytätenniksessä. Kisoilla on judossa ja painissa EM-arvo. Uinnissa jaetaan nuorten EM-mitaleja.

 Yleisurheilussa kisataan C-ryhmän joukkuekilpailu, jalkapallossa pelataan beach socceria ja koripallossa kolme vastaan kolme -turnaus.

 Suomesta lähtee noin 100 urheilijaa. Lopullinen joukkue nimetään 29. huhtikuuta.

"Tämä on itselleni ehdottomasti ainutlaatuinen ja ainutkertainen mahdollisuus nauttia ja aistia isojen arvokisojen tunnelmaa. Tilaisuus on itselleni ja lajillemme tärkeä", Hirvonen sanoi Suomen olympiakomitean järjestämässä tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Olympialaisissa urheilijoita on noin 11 000. Bakun kekkereissä heitä on 6 000. Karate ei ole olympiakisojen ohjelmassa.

Hirvonen on harrastanut karatea omien sanojensa mukaan ihan nassikasta lähtien. Hän innostui lajista 1990-luvun alussa Kuopiossa. Esikuvana oli elokuvahahmo Karate-Kid.

"Laji on minulle enemmän kuin urheilua, se on elämäntapa", Hirvonen raamitti helsinkiläisessä loistohotellissa.

Hän esitti liikesarjansa kabinetissa kilpailuasussa. Demonstraatio lähes mykisti läsnäolijat, joiden joukossa olivat myös beach volleyn pelaajat Riikka Lehtonen ja Taru Lahti.

"Nopeus ja täydellinen keskittyminen olivat silmiinpistäviä. Niistä mekin voimme ottaa oppia", sanoi Lehtonen, joka hakee Lahden kanssa Bakusta lisävauhtia parin Rion olympiaprojektiin.

Hirvonen työskentelee Itä-Suomen yliopistossa sosiaalipsykologian tutkijana. Hän viimeistelee väitöskirjaa, jonka aiheena on yksikertaisesti ilmaistuna pienryhmien vuorovaikutus.

"En tiedä, olenko urheileva tutkija vai tutkiva urheilija", hän hymähti.

Väitöskirjan on määrä valmistua vuoden kuluttua syksyllä. Lajiaan tuleva tohtori ei hylkää.

"Kata on haastavaa. Siinä kiehtoo vapaus ja se, että on aina tilanteissa riippuvainen ainoastaan itsestään."

Lehtonen ja Lahti aloittavat olympiapisteiden keruun Rioon jo ensi viikolla Kiinassa.

"Baku on hyvä välitavoite ja kokemus Rioa varten. Bakussa pitää nauttia tunnelmasta ja ottaa sieltäkin kaikki oppi irti", Lehtonen totesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!