Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokkolan Tiikerien kuuro hakkuri muistaa aina lintujen laulun

Antti Ropponen jätti keihäänheiton, koska sen harjoittelu oli tylsää

Urheilu
 
Sami Kilpiö
Antti Ropponen haluaisi työskennellä liikunnanohjaajana viittomakieltä käyttävien keskuudessa.
Antti Ropponen haluaisi työskennellä liikunnanohjaajana viittomakieltä käyttävien keskuudessa. Kuva: Sami Kilpiö

Nurmossa varttunutta Antti Ropposta, 19, voi perustellusti luonnehtia sisukkuuden ilmentymäksi.

Syntymästään asti kuuro nuorukainen on urheillut koko ikänsä, ja hienoja tuloksia on tullut lentopallossa, beach volleyssa, keihäänheitossa ja pesäpallossa.

Ropposen elämä muuttui kertalaakista, kun hän sai 7-vuotiaana korvaimplantin. Se mahdollistaa kuulemisen ja auttaa merkittävästi kuulevien joukossa.

"En koskaan unohda sitä hetkeä, kun leikkauksen jälkeen kävelin sairaalasta ulos ja kuulin viheltelyä. Kysyin äidiltäni, mitä se oli. Hän kertoi, että se oli lintujen laulua."

Lentopallon Ropponen aloitti yksitoista vuotta sitten. Kovalla ja tunnollisella harjoittelulla hän on noussut ikäkausimaajoukkueisiin, ja nyt hän pelaa Kokkolan Tiikereiden joukkueessa miesten Suomen mestaruudesta.

"Keihäänheitto on jäänyt. Se oli tylsää vetää yksinään punttia ja heitellä keihästä pressuun. Olen sosiaalinen ihminen ja haluan harrastaa muiden kanssa."

Ropponen, 193-senttinen hakkuri, siirtyi Tiikereihin täksi kaudeksi. Peliaika on ollut kortilla, kun päävastuun pallon tappamisesta on kantanut maajoukkuehakkuri Olli-Pekka Ojansivu.

Todellinen näytön paikka tuli yllättäen viime lauantaina, kun Ojansivu joutui vatsataudin takia sivuun. Ropposen elämän ensimmäinen pudotuspeliottelu osui Mestaruusliigan ensimmäiseen loppuotteluun.

"Sain tietää pelaamisesta tuntia ennen ottelua. Totta kai minua jännitti. Tunsin itseni aika junnuksi, kun katselin ympärilleni. Muilla kasvaa muhkea play off  -parta, ja minulla on vain muutama maitoharja."

Ropponen sanoo, ettei korvaimplantti haittaa hakkurina. "Riittää, että kuulen tuomarien vihellykset. Jos peli etenee nopeasti, ei tarvitse muuta kuullakaan. Muuten täytyy pitää huolta siitä, ettei implanttiin pääse kosteutta."

Kansainvälisillä areenoilla Ropposen paras saavutus on kahden vuoden takaa, kun Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkue oli neljäs EM-turnauksessa. Ropponen otti turnauksessa vastuuta hyökkäysten päättäjänä.

Ropponen on monien muiden lentopallonuorten tavoin käynyt Kuortaneen urheilulukiota. Nyt opinnot jatkuvat Kokkolan yhteislyseon lukiossa.

Kokkolaan Ropposen houkutteli Tiikerien manageri Janne Heikkilä.

"Hän on hyvä ja nuori pelaaja, joka pystyy paikkaamaan 'Lelua' [Ojansivua]. Ikäisekseen Ropponen on kovapäinen kaveri, joka on vasenkätisyytensä vuoksi vastustajalle erilainen torjuttava", sanoo Heikkilä.

Antti Nieminen HS
Salo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!