Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaiset tuohtuivat yllätysvalinnasta

Yhdysvaltain Eugene sai MM-kisat ilman hakumenettelyä. Göteborg ei ehtinyt jättää hakemusta.

Urheilu
 
Gary M. Prior Getty Images
Valentin Kononen juhli 50 kilometrin kävelyn MM-kultaa Göteborgin stadionilla 1995.
Valentin Kononen juhli 50 kilometrin kävelyn MM-kultaa Göteborgin stadionilla 1995. Kuva: Gary M. Prior Getty Images

Yhdysvallat isännöi ensimmäistä kertaa yleisurheilun MM-kisoja vuonna 2021.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti myöntää vuoden 2021 kisat Timanttiliigan kisoista tunnetulle Eugenelle ilman tavanomaista hakuprosessia ja äänestystä.

Artikkeliin liittyvät

Eugene on 150 000 asukkaan kaupunki Oregonissa ja Yhdysvaltain yleisurheilun kehto.

IAAF:n puheenjohtaja Lamine Diack kuvaili tiedotteessaan päätöstä strategiseksi ja tärkeäksi yleisurheilun maailmanlaajuisen kiinnostuksen kannalta, vaikka valintaa ei tehty perinteistesti.

Näppejä jäi nuolemaan ainakin Ruotsin yleisurheiluliitto, joka halusi järjestää MM-kisat Göteborgissa, kun kaupunki täyttää 400 vuotta. Eugene sai kisat ennen kuin Göteborg ehti edes jättää hakemusta.

"En keksi mitään perusteluja tällaiselle menettelylle", Ruotsin yleisurheiluliiton puheenjohtaja Björn Eriksson sanoi Ruotsin yleisradiolle.

Kuoroon yhtyi myös Euroopan yleisurheiluliiton tuore puheenjohtaja Svein Arne Hansen. Norjalainen onnitteli Eugenea, mutta pahoitteli Göteborgin kohtaloa ja vieroksui valintamenettelyä.

Eugene haki MM-kisoja jo vuodeksi 2019. Tuolloin kisat myönnettiin yllättäen Qatarin Dohalle äänin 15–12.

"Luulin, että Ruotsi oli luopunut hausta, mutta näin ei ollutkaan", Euroopan yleisurheiluliiton hallituksen jäsen Antti Pihlakoski sanoi.

Qatar vauhditti viime syksynä Dohan valintaa lupaamalla järjestää kisat erinomaisissa olosuhteissa. Lisäksi Qatar takasi IAAF:lle miljoonien tulot.

Torstaina IAAF:n hallitus päätti myöntää kisat Eugenelle kuultuaan Oregonin kuvernöörin, Yhdysvaltain olympiakomitean ja tv-yhtiö NBC:n ehdotuksen järjestelyistä.

Pihlakosken mukaan Eugene sai kisat vanhoilla näytöillä ohituskaistaa pitkin. Hänkin piti huonona valintamenettelyn ohittamista,

"Koko maailman yleisurheilu hyötyy kuitenkin siitä, että lajin näkyvyys ja merkitys Yhdysvalloissa kasvavat."

Kyseessä on toinen kerta, kun IAAF myönsi MM-kisat ilman äänestystä. Vuoden 2007 MM-kisojen kohdalla IAAF katsoi, että liiton edun mukaista oli järjestää kisat Japanin Osakassa.

Ensimmäiset yleisurheilun MM-kisat käytiin Helsingissä vuonna 1983. Pohjois-Amerikassa kisat on järjestetty kerran aiemmin, vuonna 2001 Kanadan Edmontonissa.

Tänä vuonna MM-kisoja isännöi Peking ja vuonna 2017 Lontoo. Afrikassa ja Etelä-Amerikassa MM-kisoja ei ole järjestetty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!