Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HJK:n Lehkosuo panostaa kokonaisvaltaisen valmennukseen: Nyt pelaajilta sujuu jopa makaronilaatikon teko

HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo vahvisti nuorten pelaajiensa elämänhallintaa viemällä heidät kokkauskurssille

Urheilu
 
Mika Ranta HS
Mika Lehkosuo veti HJK:n harjoituksia koleassa kevätsäässä.
Mika Lehkosuo veti HJK:n harjoituksia koleassa kevätsäässä. Kuva: Mika Ranta HS

Kuusi kertaa peräkkäin Suomen mestaruuden voittanut Helsingin Jalkapalloklubi aloitti uudistuneella joukkueella tämän kauden Veikkausliigan. Viime kaudella seura pääsi ensimmäistä kertaa Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen, ja joukkuetta on taas rakennettu europelejä varten.

Mika Lehkosuo, miten paljon olet joutunut miettimään uusien pelaajien kuormittamista?

Artikkeliin liittyvät

"Se on oma haasteensa, ja perustavaraa valmentajalle. Ousman Jallow ei ollut pelannut melkein kahteen vuoteen. Joidenkin kanssa on onnistuttu paremmin kuin toisten. Jallow on pysynyt terveenä. Mike Havenaarin peluuttamisessa on onnistuttu lähes täydellisesti. Guy Moussilla on ollut ongelmia kovien tekonurmialustojen kanssa. Daniel Örlundin kanssa on mennyt myös hyvin, ja olemme saaneet jaettua peliminuutit hyvin hänelle ja Saku-Pekka Sahlgrenille. Jos emme kierrätä pelaajia alkukaudesta, olemme puhki europelien alkaessa.

Miten pidät yllä pelin tasoa ja miten kehität peliä?
"Perusnälkä tekemiseen tulee siitä, että puolet joukkueesta on muuttunut. Analyysimme Eurooppa-liigan lohkovaiheesta on antanut sisältöä harjoitteluun. Olemme yrittäneet harjoitella dynaamisemmin [enemmän räjähtäviä liikkeitä] ja intensiivisemmin."

"Määrällisesti HJK:ssa on treenattu viime vuosina enemmän kuin tänä talvena. Olen varma siitä, että dynaamisuus alkuverryttelystä lähtien on nyt korkeammalla tasolla."

Analysoitte paljon europelejä. Millä pelin alueilla jäitte eniten jälkeen vastustajista?
"Pelin intensiivisyydessä ja liikkeen dynaamisuudessa varsinkin prässipelaamisessa. Niissä he olivat selkeästi meitä edellä. Otimme sen joukkueen kasaamisessa huomioon. Meillä on räjähtävämmin liikkuva joukkue tänä vuonna kuin viime vuonna.

Mainitse joku pelaaja, joka on valittu joukkueeseen dynaamisuutensa takia?
" Atomu Tanaka on hyvä esimerkki. Hän pystyy tekemään täysvauhtisia eli räjähtäviä liikkeitä erittäin paljon pelin aikana lyhyellä palautumisajalla. Hän tekee ne suoritukset myös pelin ehdoilla. Hän pystyy lähtemään erittäin oikea-aikaisesti prässiin, peittämään takana olevan alueen oikeasta suunnasta käyttäen kaariliikejuoksua hyväkseen eikä tilanteen jatkuessa pysäytä liikettä vaan jatkaa sitä."

Puhut paljon jalkapallotermeillä. Miten hyvin termit ja toiminta pelin eri vaiheissa ovat menneet jakeluun pelaajille?
"Atomun kanssa on tällä hetkellä vaikea löytää yhteistä kieltä. Oleellisin asia on se, että hän on erittäin älykäs pelaaja. Hän ymmärtää harjoituksissa ja peleissä saman tien, mitä haetaan."

Harjoittelitte talvella korkeaa prässiä vastapainoksi viime vuoden syvällä omalla alueella tapahtuvalle prässille. Onko näiden välille löydetty tasapaino?
"Se on joka pelissä löydettävä uudestaan. Jos se on edellisessä pelissä onnistunut, ei se takaa, että se onnistuu seuraavassa."

Missä ajassa haluat, että opitut asiat on sisäistetty koko organisaatiossa?
"On selvää, että jos yritämme treenata pari kuukautta dynaamisemmin, niin kuinka paljon se kolmekymppisessä pelaajassa näkyy? Tuskinpa hirveästi. Toivottavasti se näkyy nuorilla vähän enemmän

ja joukkueen mentaliteetissa. Tämä on pitkä tie."

Joukkueelle on pidetty talvella uniopetusta ja ruoanlaittokurssia. Mikä näissä on yhteisenä ajatuksena?
"Se on ilman muuta oma ajatus valmentamisesta. Emme ole ammattimaisuudessa tarpeeksi korkealla tasolla. Viime kesänä ei ollut aikaa tällaisille asioille, vaan oli saatava pelitaktiset asiat kuntoon. Tietoisesti säästin nämä kaikki kokonaisvaltaiseen valmennukseen, elämänhallintaan ja palautumiseen liittyvät asiat tälle kaudelle."

"Itsekin olin Tampereella nukkumassa yhden yön piuhat päässä. Saan viikon päästä palautteen unen laadusta."

"Ensimmäisen kerran meillä oli näille nuorille pelaajillemme kokkauskoulutusta. Joku oppi tekemään makaronilaatikkoa, ja toinen oppi käsittelemään kalaa."

Oliko joillain pelaajilla paljon korjaamista elintavoissa?
"Eiköhän kaikilla ole näissä asioissa parantamisen varaa. Rutiinien muuttaminen on vaikeaa, ja siihen tarvitaan kannustusta. Pitäisi syödä 5–6 ateriaa päivässä ja juoda tarpeeksi vettä. Ravintovalmentajaltamme Patrik Borg sanoi, että syömme liian harvoin liian paljon."

Oletko yrittänyt kitkeä alkoholin ja nikotiinituotteiden käyttöä?
"Niistä on köykäisesti keskusteltu. En ole itse absolutisti. Urheilijan elämä on sellaista, että himot ja halut eivät voi määrätä. Joukkueen kalenteri ratkaisee sen asian. En ole naama punaisena, jos joku ottaa pelin jälkeen yhden oluen. On selvä, että nikotiinituotteita ei suositella, mutta en ole ottanut fasistista linjaa."

"Totuus on, että pelaajat ovat näköpiirini ulkopuolella 20 tuntia vuorokaudesta, ja voin ainoastaan valistaa heitä."

Millaisella aikajänteellä ajattelet pelin ja joukkueen kehittämistä?
"Kehitystyö ei lopu koskaan. Se on prosessi, ei projekti."

 

HJK kohtaa Veikkausliigan kotiavauksessaan FC Lahden sunnuntaina Sonera-stadionilla alkaen kello 16. ISTV näyttää ottelun suorana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!