Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huuhkajat kulkeneet yli sata vuotta pettymysten tiellä

Urheilu
 
Ilpo Vainionpää
Pelaajat nostivat päävalmentaja Martti Kuuselan harteilleen syyskuussa 1987, kun Suomi oli kaatanut EM-karsinnoissa Tšekkoslovakian 3–0. Komeasta voitosta huolimatta Suomi ei päässyt silläkään kertaa lopputurnaukseen, ja Tšekkoslovakia-ottelu jäi Kuuselan viimeiseksi maajoukkueen valmentajana.
Pelaajat nostivat päävalmentaja Martti Kuuselan harteilleen syyskuussa 1987, kun Suomi oli kaatanut EM-karsinnoissa Tšekkoslovakian 3–0. Komeasta voitosta huolimatta Suomi ei päässyt silläkään kertaa lopputurnaukseen, ja Tšekkoslovakia-ottelu jäi Kuuselan viimeiseksi maajoukkueen valmentajana. Kuva: Ilpo Vainionpää
Arvio: urheilukirjat
Antti Eerola: Punapaidoista Huuhkajiksi. Suomen jalkapallomaajoukkueen historia.
Siltala. 362 s.

Monet puhuivat kaikkien aikojen mahdollisuudesta, kun Suomen jalkapallomaajoukkue aloitti viime syksynä EM-karsinnat. Mahdollisuus on kuitenkin painumassa Mariaanien hautaan, ja niin on käynyt aina ennenkin.

Odotus, toivonkipinä, viime hetkien takaiskut ja karsintapettymykset. Suomen jalkapallomaajoukkueen tarinan voi pääpiirteissään tiivistää edellä mainittuun luetteloon.

Antti Eerola on pannut maajoukkuekertomuksen kansien väliin.

Eerolan tuore teos Punapaidoista Huuhkajiksi käy läpi jalkapallomaajoukkueen vaiheet 1910-luvulta nykypäivään. Täsmennyksenä voisi lisätä, että kyseessä on miesten jalkapallomaajoukkueen historia.

Eerola viljelee hauskoja yksityiskohtia peleihin liittyvistä sattumuksista. Ottelukuvauksia värittävät muun muassa lehtileikkeistä ja Palloliiton toimintakertomuksista napatut valmentajien ja pelaajien kommentit.

Selitykset ovat olleet parhaimmillaan lennokkaampia kuin esitykset kentällä. Esimerkiksi sopii keskikenttäpelaaja Hannu Hämäläisen vuodatus Ilta-Sanomille 1975, kun Hollanti oli kaatanut Suomen 4–1: "Pehmeä kenttä. Koipi upposi kuin suohon. Vartti oli pelattu, ja jo olivat pohkeet puuduksissa."

On selittelyille ollut myös perusteita.

Suomen jalkapallomaajoukkueella ei ollut alussa edes valmentajaa, ja rahasta on ollut yleensä pulaa. Jatkuva menestys on ymmärrettävästi ollut haasteellista.

Esimerkiksi takavuosikymmenten rahapulasta käy oman aikansa suomalaistähden Aulis Rytkösen kohtelu. Ranskalaisessa Toulousessa 1952–1960 pelannut Rytkönen puki maajoukkuepaidan noiden kahdeksan vuoden aikana vain kerran.

"Palloliitolla ei kai ollut edes varaa lennättää minua maaotteluihin", Rytkönen arveli kirjan siteeraamassa STT:n haastattelussa.

Punapaidoista Huuhkajiksi käy läpi Suomen maaottelut peli peliltä. Se tekee lukuprosessista ajoittain hieman yksitoikkoisen. Pahimmillaan ottelut, maalintekijät ja vuosiluvut vilistävät lukijan silmissä. Pelaajaesittelyt jaksottavat siirtymistä tapahtumista toisiin.

Eerola on työskennellyt toimittajana muun muassa Rumbassa ja STT:n kulttuuritoimituksessa. Lisäksi hän on kirjoittanut kaksi musiikkitietokirjaa.

Vankka toimittajatausta näkyy soljuvana ja helppolukuisena tekstinä.

Teokselle olisi tuonut lisäarvoa Eerolan oma näkemys tai asiantuntijakommentit siitä, miksi maajoukkuejalkapalloilu on ollut liian usein pään lyömistä nurmeen.

Myös maajoukkuetarinan sovittaminen laajempaan yhteiskunnalliseen kehykseen jää melko pintapuoliseksi.

Viime vuosisadan alkupuolella jalkapalloväki oli jakautunut työväen seuroihin ja porvariseuroihin.

Ensiksi mainitusta valittiin maajoukkueeseen pelaaja, Kaarlo Niilonen, vasta vuonna 1943. Näitä asioita sivutaan kirjassa, muttei kovin laajalti.

Kolmas seikka, joka olisi ansainnut enemmän sivutilaa, ovat pelitapa-asiat. Miten Suomen pelaaminen on vuosien ja vuosikymmenten saatossa muuttunut?

Puutteistaan huolimatta Punapaidoista Huuhkajiksi tarjoaa mukavan lukuhetken jalkapallosta, maajoukkuehistoriasta ja eri aikakausien pelaajista kiinnostuneille. Monille se tarjoaa myös lajitietoa.

Esimerkiksi kirjan nimen alkuosa saattaa kummastuttaa. Se tulee siitä, että Suomi pelasi ensimmäisen virallisen maaottelunsa vuonna 1911 punaisissa paidoissa. Nimen loppuosa tulee tietysti maajoukkueen nykyisestä lempinimestä.

Punaisten paitojen ja Huuhkajien välissä on värikäs historia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!