Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stadin derby pelataan 43 vuoden tauon jälkeen – Vaihtokuvat näyttävät, miltä pelaajat näyttävät nyt

HIFK ja HJK kohtaavat tänään jalkapallon helsinkiläisessä klassikko-ottelussa. Edellinen paikallisottelu pelattiin 43 vuotta sitten, ja se sysäsi HIFK:n putoamisen partaalle. Miksi mestarisuosikki putosi vuonna 1972 alasarjoihin kymmeniksi vuosiksi?

Urheilu
 
HIFK:n putoaminen pääsarjasta vuonna 1972 oli suuri vahinko – ”Paljon jäi hampaankoloon”
HIFK:n putoaminen pääsarjasta vuonna 1972 oli suuri vahinko – ”Paljon jäi hampaankoloon”
Helsingin perinteikkäät jalkapalloseurat HIFK ja HJK olivat 42 vuotta sitten viimeksi samaan aikaan SM-sarjassa. Vuonna 1972 HIFK:sta povattiin mestaria ja HJK:sta putoajaa, toisin kävi. Vuoden 1972 pelaajat kertovat tuon vuoden tunnelmista. Toimittaja: Ari Virtanen, kuvaus: Rio Gandara, leikkaus: Arttu Luhtala.

Jalkapallossa 43 vuotta on iäisyys. Tänään Helsingin jalkapalloilun perinteikkäimmät seurat HIFK ja HJK kohtaavat jälleen klassikko-ottelussa, siinä todellisessa derbyssä eli paikallisottelussa. Viime kauteen päättyi HIFK:n alavireinen aikakausi, jolloin seura pelasi vuosikausia alasarjajalkapalloilua.

Mutta miksi ihmeessä HIFK:n paluuseen meni näin kauan?

HIFK:n putoaminen SM-sarjasta vuonna 1972 osoittautui kohtalokkaaksi ja ajoi seuran kymmenien vuosien korpivaellukselle. Seitsemässä vuodessa seura vajosi neljänteen divisioonaan, viidenneksi ylimmälle sarjatasolle, jossa se vietti vuosikausia. Vasta 2000-luvulla alkoi nousu kohti Veikkausliigaa.

Seitsemän mestaruutta voittaneen HIFK oli vuonna 1972 vailla hyvää joukkuehenkeä ja ammattimaista valmennusta. Siinä selityksiä, joita 70-luvun pelaajat kertovat putoamisen taustasyiksi. Vanhojen pelimiesten on nyt helppo nähdä eri perspektiivistä, mikä kaikki meni pieleen.

"Kun putoaa, se on koko kauden juttu. Sitä putoamista rakennettiin ensimmäisestä ottelusta lähtien", kaudella 1972 HIFK:n keskikentällä pelannut Trygve "Rymy" Wahlbeck, 67, kertoo.

HJK:n vuoden 1972 laitahyökkääjän Markku Viron, 67, mukaan arkkivihollisen touhu oli 1972 leveää ja ylimielistä.

"Valehtelisin, jos sanoisin, että emme olleet vahingoniloisia putoamisesta. Nyt voi sanoa, että se oli sääli", Viro kertoo.

Kaudeksi 1970 pääsarjaan takaisin noussut HIFK oli voittanut heti nousunsa jälkeen pronssia ja vuonna 1971 hopeaa, joten ei ollut ihme, että siitä povattiin mestaria kaudella 1972. HIFK:n jalkapallopomo Helge Jansson julisti seuran mestaruutta Helsingin Sanomien kausiennakossa.

Fakta

HJK:n menestys

 Eurooppa-liigan lohkovaiheessa 2015, kaksi voittoa.

 Mestarien liigan lohkovaiheessa 1998.

 27 Suomen mestaruutta, peräkkäiset mestaruudet 2009–2014.

 12 Suomen cupin voittoa.

 5 Liigacupin voittoa.

 SM-kaudet: 76.

 Ottelut mestaruussarjassa ennen kautta 2015: 1730 (859–433–438).

 Maalit ennen kautta 2015: 3235–2146.

 Pisteet: 2531.

 Maratonsijoitus: 1.

"Olen joka vuosi sanonut, että HIFK taistelee mestaruudesta. Nyt olen sitä mieltä, että katetta on todella olemassa jo tässä vaiheessa. Tämä kaikki kuuluu viisivuotissuunnitelmaamme", Jansson uhosi huhtikuussa 1972.

Tuolloin HIFK:ssa pelanneiden mukaan Jansson ei kuitenkaan ymmärtänyt jalkapalloa, eikä häntä olisi pitänyt päästä lähellekään pukukoppia.

Kaudella 1972 oli tapahtunut harvinaista pelaajaliikennettä seurojen välillä. Viro ja Martti Kuusela olivat siirtyneet HIFK:sta HJK:hon, ja Timo Rahja oli mennyt toiseen suuntaan.

HIFK:n kausi lähti hyvin käyntiin, mutta elokuussa joukkue oli jo putoamistaistelussa. Toistaiseksi viimeisimmästä derbystä tuli elintärkeä paikallisvastustajille, joiden piti raapia kasaan säilymiseen tarvittavia pisteitä. HIFK oli voittanut kauden ensimmäisen paikallisottelun 3–2, mutta jälkimmäisessä ottelussa oli HJK:lla tilaisuus maksaa kalavelat.

Viimeksi paikallisottelu pelattiin Helsingin Olympiastadionilla 6. elokuuta 1972.

HIFK:n Juha-Pekka Laineen tekemä avausmaali näytti jäävän ottelun ainoaksi. Viidessätoista minuutissa tilanne kääntyi päälaelleen Markku Viron ja kapteeni Kalervo Paanasen kaukolaukausten ansiosta.

"Se on varmaan ainoa maalini, joka on tullut kaukolaukauksella", kertoo Viro 43 vuotta myöhemmin.

Fakta

HIFK:n menestys

 7 Suomen mestaruutta, viimeisin vuonna 1961.

 SM-kaudet: 29.

 Ottelut mestaruussarjassa ennen kautta 2015: 478 (228–104–146).

 Maalit ennen kautta 2015: 1116–777.

 Pisteet: 560.

 Maratonsijoitus: 15.

Viisi minuuttia ennen päätösvihellystä Paananen pamautti yli 30 metristä hirmukutinsa HIFK:n verkkoon. Paananen kommentoi silloin HS:lle tähdänneensä stadionin kelloon.

Se oli maali, jolla HJK:n joukkue ansaitsi taas oikeuden kuittailla vastustajalle.

"Kyllähän paikallisotteluissa semmoinen tappamisen meininki oli aina. Jos tuli tappioita, sitten niistä puhuttiin ja irvailtiin", Paananen, 72, kertoo.

Molempien joukkueiden pelaajat harjoittelivat samoissa paikoissa, eikä vinoilulta voinut välttyä tappioiden jälkeen.

Viimeksi derby kuvasti hyvin HIFK:n koko kautta. HIFK:n päävalmentaja Aulis Huttunen sanoi ottelun jälkeen, että HIFK ei ollut alakynnessä, mutta sarjaa ajatellen tilanne oli huolestuttava. HIFK oli juuri putoamisviivan yläpuolella kahden pisteen turvin.

"Matsin jälkeen oli todella kiihkeä tunnelma", Viro sanoo.

Hän oli siirtynyt edellisenä syksynä HIFK:sta HJK:hon, ja HIFK:n johto kävi hänelle ottelun jälkeen kuumana Olympiastadionin parkkipaikalla. HIFK syytti Viroa HIFK:n maalivahdin haukkumisesta, ja Viro oli syytöksistä ihmeissään.

Syyttelyiden sijaan Janssonin olisi pitänyt ehkä kiinnittää huomiota oman joukkueensa tekemiseen ja joukkueen yhteishenkeen. Puolustaja Urpo Hintsan, 71, mukaan joukkueen yhteishenki oli huono.

"Kaikki pelaajat eivät olleet tasa-arvoisia palkitsemisen suhteen, mikä rikkoi henkeä. Siihen aikaan huippupelaajat tiesivät arvonsa ja vaativat osansa", Hintsa kertoo.

Palkkioista ei puhuttu, mutta muutamien pelaajien tiedettiin saavan saman verran rahaa kuin muu joukkue yhteensä.

Keskikenttäpelaaja Wahlbeckille on jäänyt rikkonainen kuva kaudesta.

"En tiennyt, olenko kentällä ja millä paikalla, vaikka olisin pelannut kuinka hyvin edellisen ottelun. Pelaajat eivät aina ymmärtäneet pelaajavalintoja, mikä johti ärtymykseen", Wahlbeck kertoo.

Pekka Haraste Lehtikuva
HIFK:n ja HJK:n paikallisottelu vuonna 1971, jolloin HIFK hävisi mestaruuden pisteellä TPS:lle.
HIFK:n ja HJK:n paikallisottelu vuonna 1971, jolloin HIFK hävisi mestaruuden pisteellä TPS:lle.

Viimeistä edeltävä kierros osoittautui ratkaisevaksi. Se herätti myös henkiin 1950–1960-luvuilta tutut syytökset ja epäilykset sopupeleistä. Kierroksen jälkeen loka lensi. Pelasiko säilymisensä varmistanut HJK tahallaan lepsusti Tampereella HIFK:n kannalta kohtalokkaassa ottelussa? Hävisikö pelinsä menettänyt VPS tahallaan Kuopion Pallotovereille?

Hintsan mukaan ottelut päättyivät kummallisesti ennakoidulla tavalla.

"Ei sitä kukaan todistanut, että näin olisi tapahtunut. Huhuja oli paljon, ja saattoihan niistä sanoa, että ei savua ilman tulta", Hintsa sanoo.

Reipas meni Olympiastadionilla vartissa 4–1-johtoon. "Kuiske alkoi kuulua: Tampella voittaa HJK:n 1–0", kirjoitti HS:n urheilutoimittaja Voitto Sulander.

Reippaan, TaPan ja KPT:n voitot sinetöivät HIFK:n putoamisen. KPT ja TaPa repivät tavoittamattoman kolmen pisteen eron HIFK:hon, kun voitosta tuolloin sai kaksi pistettä.

"Sarjan tyvitilanne vaatinee Suomen Palloliiton tarkkailijaraportin julistamista TaPa–HJK- ja VPS–KPT-otteluista", Sulander raportoi.

Jansson kävi kuumana ja viittasi sopuotteluiden mahdollisuuteen.

"Me kaaduimme lippu ylhäällä, ja mikä tärkeää, ilman rahaa. Tampere varasti sarjapaikan meidän kustannuksellamme", Jansson sanoi.

Wahlbeckin mukaan Jansson oli vain katkera, ja hänen sanomisiaan piti osata suodattaa.

"Paljon jäi hampaankoloon. Ei voi ymmärtää, miten putoaminen oli mahdollista sillä joukkueella. Aikansa kaikkea, ei voi mitään muuta sanoa", Wahlbeck sanoo.

Viron mukaan Tampereen ottelulla ei ollut mitään väliä HJK:lle.

"Kyllähän se heijastui siten, että ei siinä niska limassa väännetty", Viro sanoo.

Jos HIFK olisi voittanut oman ottelunsa, olisi se voinut taistella vielä viimeisellä kierroksella säilymisestä.

Viro kertoo miettineensä, että toisinkin olisi voinut käydä. Nuorella joukkueella kauteen lähtenyt HJK olisi voinut yhtä hyvin pudota. Seuran historiikin mukaan mestaruussarjapaikan menettäminen olisi merkinnyt varmuudella HJK:n edustusjalkapalloilun päätepistettä.

Putoamisen sijaan HJK säilyi, irrottautui jääkiekosta samana vuonna ja vuotta aiemmin perustetut kaupunginosajoukkueet rupesivat tuottamaan tulevaisuuden tähtiä. Seuraavana vuonna HJK voitti 11. mestaruutensa. HIFK:n alasarjavuosien aikana HJK voitti 16 mestaruutta lisää.

HIFK:n kova joukkue hajosi kauden 1972 jälkeen. Junioreistakaan ei ollut ammentaa uusia pelaajia.

"HIFK oli laiminlyönyt täysin juniorityön. Sen uudelleenrakentaminen oli Gary Sundbergin [entinen pelaaja ja pitkäaikainen puheenjohtaja] ja Pekka Hämäläisen ansiota. Heille täytyy nostaa siitä hattua", Wahlbeck sanoo.

Roni Rekomaa Lehtikuva
HJK:n tähtipelaaja: Atomu Tanaka, 27, kymppipaikan hyökkääjä. Tanaka on kokenut pelaaja. Hän debytoi Japanin liigassa kaudella 2005 ja pelasi J-Leaguessa 189 ottelua. Maaleja kertyi 17.
HJK:n tähtipelaaja: Atomu Tanaka, 27, kymppipaikan hyökkääjä. Tanaka on kokenut pelaaja. Hän debytoi Japanin liigassa kaudella 2005 ja pelasi J-Leaguessa 189 ottelua. Maaleja kertyi 17.

Hintsan mukaan HIFK kuuluu Veikkausliigaan.

"Se on perinteikäs seura, jolla on hyvät kannattajat, ja pääkaupunkiseutu kaipaa kahta hyvää joukkuetta."

Wahlbeck, Viro ja Hintsa näkevät torstain ottelun katsomosta. HIFK:ssa on muisteltu kaiholla pääsarjavuosia ja menneisyyden menestysvuosia, ja yhtä paljon HJK:ssa on myös ikävöity paikalliskilpailijaa. Kilpailu on kummankin etu. Siksi tänään Sonera-stadionilla on juhlapäivä niin seuroille kuin kannattajille. On vain yksi Stadin derby.

 

HIFK–HJK Sonera-stadionilla alkaen kello 18.30. ISTV näyttää ottelun suorana.

Rio Gandara HS
HIFK:n tähtipelaaja: Pekka Sihvola, 31, hyökkääjä. Sihvola on pelannut Veikkausliigassa 135 ottelua ja tehnyt 43 maalia. Kausilla 2012–2014 hän teki MyPassa 79 ottelussa 33 maalia.
HIFK:n tähtipelaaja: Pekka Sihvola, 31, hyökkääjä. Sihvola on pelannut Veikkausliigassa 135 ottelua ja tehnyt 43 maalia. Kausilla 2012–2014 hän teki MyPassa 79 ottelussa 33 maalia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!