Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stadin derby toi Veikkausliigan vihdoin kahvipöytiin

Urheilu
 
Tapio Keskitalo Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.

Kaksi täyttä kannattajapäätyä. Loistava, kansainvälisen tason tunnelma. Tasapeli kentällä. Voittaja suomalainen katsomokulttuuri.

Jalkapallon Helsingin derby oli tapahtuma, joka täytti ja jopa ylitti ennakkohehkutukset – tunnelman osalta. Pelillisesti Sonera-stadionilla on nähty valtavasti eilistä parempikin HJK.

Jalkapallo ja etenkin Veikkausliiga nousevat Suomessa erittäin harvoin kahvipöytäkeskusteluihin. Ensimmäinen Stadin derby oli siitä poikkeuksellinen tapahtuma, että se aiheutti jo ennen ottelua värinää ainakin pääkaupunkiseudulla.

Tämä näkemys tulee Helsingistä, mutta derbyllä on merkitystä koko Veikkausliigalle. Pääsarjan melko alhaiset katsojaluvut puhuttavat vuodesta toiseen.

Myös muissa Pohjoismaissa suurimpien kaupunkien paikallispelit ovat osaltaan hilanneet koko sarjojen katsojamääriä ylöspäin. Kaava on yksinkertainen: otteluista puhutaan paljon, tiedotusvälineet kirjoittavat niistä runsaasti, ja jälkipelit aiheuttavat pulinaa useaksi päiväksi.

Kotimaisen jalkapallon kohdalla nostetaan usein esille pelin heikko taso. Siitä ei pääse mihinkään, että Veikkausliiga ei ole mikään eurooppalainen suursarja. HIFK ei ole edes täysammattilaisjoukkue. Taso ei kuitenkaan ole ainoa eikä aina edes keskeisin tekijä, joka suuren yleisön tuo katsomoihin. Paikallisuus, tunne, oma joukkue. Siinä pyhä kolminaisuus, joka vetää ihmisiä katsomoihin lajista riippumatta.

Ennen IFK:n ja HJK:n kohtaamista monet pelkäsivät kannattajien välisiä jännitteitä.

Ottelun aikana ne näkyivät lähinnä muutamina IFK:n kannattajapäädyn lauluina, joita monet voivat pitää melko mauttomina. Myöskään HJK:n päädystä maalin taakse lentäneistä muutamista soihduista ei voi lyödä käsiä yhteen. Kentällä tunteet puhkesivat rumina taklauksina. Ennen ottelua jännitteet näkyivät tappelunujakkana lähellä stadionia.

Vasta aika näyttää, lisääntyvätkö jännitteet entisestään vai laantuuko suurin derbyhuuma. Yksi asia lienee kuitenkin varma.

Mikäli IFK vakiinnuttaa paikkansa pääsarjassa, molempien seurojen kannattajat merkkaavat tulevillakin kausilla derbyt paksulla tussilla kalentereihinsa. Se on jalkapallokulttuuria parhaimmillaan.

Tapio Keskitalo HS
tapio.keskitalo@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!