Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain ihme pelasti rallimestari Ari Vatasen kuoleman porteilta

Ari Vatasen rajusta onnettomuudesta Argentiinan rallissa on kulunut 30 vuotta.

Urheilu
 
Miika Wuorela
Thomas Lindberg Pressfoto
Ari Vatasen auto tuhoutui Argentiinan rallissa sattuneessa onnettomuudessa.
Ari Vatasen auto tuhoutui Argentiinan rallissa sattuneessa onnettomuudessa. Kuva: Thomas Lindberg Pressfoto

Kun Ari Vatanen sai rallikaudella 1984 alleen Peugeot 205 T16 -huippuauton, ei hän juuri tunnusteluja tarvinnut. Vatanen kiiti sillä voittoon heti kotikisassaan Jyväskylässä. Jatkoa seurasi San Remo- ja RAC-ralleissa.

Kausi 1985 tuntui alkavan yhtä onnellisissa merkeissä. Vatanen vei ykköstilat Monte Carlossa ja Ruotsissa, ja suomalaisen povattiin vievän maailmanmestaruuden leikiten.

Sitten onni kääntyi. Viisi perättäistä voittoa saivat mollivoittoisen jatkon, kun kilpailut jäivät kesken Portugalissa, Keniassa, Korsikalla ja Kreikassa.

"Sen piti olla MM-vuoteni, mutta neljä keskeytystä putkeen tarkoittivat vähitellen mahdollisuuksien menettämistä. Akropolis-rallissa ohjausakseli katkesi heti alkuunsa, ja menimme ojaan."

Sitten tuli vuoden 1985 heinäkuun viimeinen päivä, joka muutti kaiken – se vei Vataselta melkein hengen.

1980-luvun puolivälissä niin kutsutut etuautot eivät vielä olleet arkipäivää rallin MM-sarjassa. Niinpä Vatanen ja kartanlukija Terry Harryman eivät saaneet lainkaan tietoa siitä, että Argentiinan rallin toisella erikoiskokeella, Las Bajadas 1:llä, oli kammottava monttu tiessä. Se oli paikassa, jossa nuotit käskivät pitää kaasun pohjassa koko kilometrin pituisen suoran ajan.

Nuotitusjakson ja varsinaisen rallin välissä oli satanut sen verran rajusti, että kuorma-auto oli juuttunut tiehen kiinni. Irrotuspuuhissa märkään maahan oli jäänyt sellainen kolo, ettei edes ralliauto lähes kaiken nielevällä jousituksellaan voinut ajaa kohdan yli täyttä vauhtia.

Reuter
Kartanlukija Terry Harryman (vas.) seuraa, kun Vatanen siirretään erikoiskoneella Argentiinasta Ranskaan.
Kartanlukija Terry Harryman (vas.) seuraa, kun Vatanen siirretään erikoiskoneella Argentiinasta Ranskaan.

Vatanen saapui paikkaan 180 kilometrin tuntinopeudella. Satojen hevosvoimiensa avulla Peugeot kelasi sellaisen nopeuden pienessä hetkessä. Vatasen tarkoitus oli hidastaa vasta suoran päässä odottaneeseen 90 asteen mutkaan, mutta sinne asti mies ei koskaan päässyt.

Auto osui monttuun hirvittävällä voimalla. Peugeot lähti kieppumaan villisti, kunnes päätyi tien varren pusikkoon pahoin romuttuneena. Vatasen istuin rikkoontui, ja tuupovaaralainen kieppui auton sisällä kuin räsynukke.

Löystyneistä turvavöistä ei ollut apua, vaan Vatanen otti iskut vastaan vartalollaan.

Vaarallisin vamma oli lannerangan murtuminen. Lisäksi rikkoutui kylkiluita, keuhko puhkesi ja polvinivel meni murskaksi. Leikkausten määrää Vatanen ei muista, mutta useita niitä oli.

Kartanlukija Harryman selvisi lievillä vammoilla, koska hän pysyi tiukasti penkissä kiinni. Vaikka ovet lähtivät irti, ja auto mureni palasiksi, ohjaamo oli pysynyt hyvin ryhdissään. Onnettomuus oli kuitenkin yksi esimerkki B-ryhmän autojen haavoittuvuudesta. Ajovirheestä ei kyseisessä tilanteessa voida puhua, sillä ennakkotutustumisen jälkeen muuttuneista oloista ja penkin pettämisestä johtuen kyse oli lopulta vain sarjasta onnettomia sattumuksia.

Kun vammat antoivat mahdollisuuden, Vatanen siirrettiin sairaalahoitoon Suomeen. Vielä kotimaassakin vaimo Rita Vatanen kutsuttiin kerran vielä katsomaan miestään, kun luultiin, että henki on vaarassa mennä siinä paikassa.

Fyysinen parantuminen edistyi hiljalleen, mutta tilalle tuli uusi huoli. Henkisen puolen romahdus vei koko perheen ahtaalle pitkäksi aikaa.

"Argentiinasta alkoi puolentoista vuoden katastrofi. Minähän olin kuin lastu laineilla. Ritalle ja lapsille se oli surrealistista aikaa. Toisaalta, sitähän elämä on. Itse on evästä sitä varten kerättävä. Ei kakusta voi vain kerätä mansikoita päältä."

Henkinen piina päättyi vasta Suomen MM-rallissa seuraavan vuoden syyskuussa. Vatanen saapui seuraamaan kisaa vahva lääkitys mukanaan.

Laajavuoren kisakeskukseen saapuessaan mies heräsi kuin painajaisunesta. Tuttu ympäristö palautti Vatasen elämähalun kerrasta.

"Se oli todella herääminen todellisuuteen. Silmälaput avautuivat, ja aloin elää rohkeammin. Politiikassa näin paljon sitä, että ihmiset pelkäävät olla yksilöitä ja uida tarvittaessa vastavirtaan. Elämä on lyhyt, joten pitäisikö sekin aika elää tyhjäkäynnillä?"

Jarmo Matilainen HS
Lokakuun 1985 alussa Vatanen sai ottaa varovaisia askelia kainalosauvojen varassa.
Lokakuun 1985 alussa Vatanen sai ottaa varovaisia askelia kainalosauvojen varassa.

Vuoden 1994 kesällä Vatanen sai mieluisan yhteydenoton Fordilta. Mies pääsi tuuraamaan Argentiinan rallissa liikenneonnettomuudesta toipuvaa Francois Delecouria, joka normaalisti ajoi tiimin toista tehdasautoa.

"Erikoiskoe ajettiin identtisenä tuolla kerralla, ja olin sillä toiseksi nopein. Onnettomuussuoran päässä ollut 90 asteen mutkakin meni aivan nappiin. Nautin siitä kilpailusta todella. Teknisissä ongelmissa menetin mahdollisuuteni kärkitaisteluun, mutta erikoiskoeajoissa pystyin ajamaan usein Carlos Sainzin ja Didier Auriolin väliin. He kävivät todella kovaa taistelua rallin voitosta", kertaa Vatanen menestyksekästä paluutaan ralliin, jossa lähes menetti henkensä.

Samalla Vatanen piipahti myös katsomassa paikkaa, jossa taisteli elämästään.

"Kävin Cordobassa sairaalassa, jossa minua hoidettiin. Portailla oli liioittelematta kymmenen lääkäriä, jotka osoittivat minulle paikan, johon helikopteri laskeutui. Olin kuolemassa kivusta siihen paikkaan. Kyllähän minulla jo luut törröttävät ja röntgenissäkin näkyy pelkkää risuaitaa. Olen jäykkä kuin sahapukki, mutta so what, olen yhä täällä, jatkoajalla", Vatanen naurahtaa.

 

Argentiinan ralli ajetaan 24.–26.4. Nelonen Pro ja Ruutu.fi näyttävät kisapäivien tapahtumat.

Roni Rekomaa Lehtikuva
Ari Vatanen
Ari Vatanen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!