Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiihtoliitto hakee Etelä-Koreasta eväitä Norjan tavoittamiseen

Yhteistyön tavoitteena kilpailuetu olympialaisiin ja parhaassa tapauksessa lisää rahaa

Urheilu
 
Pawel Kopczynski Reuters
Alpensian mäkihyppystadionilla kisaillaan vuoden 2018 olympialaissa mäkihypyssä ja yhdistetyssä.
Alpensian mäkihyppystadionilla kisaillaan vuoden 2018 olympialaissa mäkihypyssä ja yhdistetyssä. Kuva: Pawel Kopczynski Reuters

Seuraavat talviolympialaiset kilpaillaan helmikuussa 2018, vajaan kolmen vuoden päästä, Etelä-Korean Pyeongchangissa.

Kun Suomen Hiihtoliitto aloittaa perjantaina julkistetun yhteistyön Etelä-Korean hiihtoliiton kanssa, taka-ajatuksena on nimenomaan paras mahdollinen valmistautuminen tuleviin olympiakisoihin.

"Jos mennään ihan urheilun ytimeen, pyrimme tavoittamaan Norjan etumatkaa tässä olympiavalmistautumisessa", Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala sanoi Helsingin Sanomille.

Kulmala sanoo olevansa varma, että yhteistyö auttaa alkuvaiheessa varsinkin Suomen hiihtomaajoukkuetta, joka on kuvion niin sanottu keihäänkärki.

"Nykyisin hiihtomenestyksen perustana on myös huoltoryhmien ja teknologian välinen kamppailu. Ehkä ovet aukeavat helpommin tiettyihin testausmahdollisuuksiin. Yleensäkin Aasiassa tällaiset riittävän korkealla tasolla tehdyt puitesopimukset ovat hirmu tärkeitä. Se on tavallaan lisenssi toimia käytännössä", Kulmala perusteli yhteistyötä.

Tuoreessa muistissa on, että Suomen suksihuoltoryhmä onnistui erinomaisesti – paremmin kuin Norja – toissa talvena Sotšin olympiahiihtojen vaikeissa keli- ja lumioloissa Kaukasus-vuoristossa.

Onnistumisen taustalla oli paikalla etukäteen tehty perusteellinen testaus- ja tutkimustyö. Samaa mallia haetaan myös Etelä-Koreasta.

Kulmala toivoo, että Etelä-Korean yritysmaailmasta voisi löytyä myös mahdollisia yhteistyökumppaneita eli lisää rahaa esimerkiksi hiihtomaajoukkueelle.

Etelä-Korean hiihtoliiton rahoituksesta noin 80 prosenttia tulee valtiolta ja loput liiton tuoreelta puheenjohtajalta Shin Dong-Biniltä, joka on miljardööri ja kansainvälisen Lotte-konsernin pääjohtaja.

"Me pystymme mahdollisesti tarjoamaan sopivalle yritykselle ihan markkinoinnillista yhteistyötä. Sitä pitää tavoitella."

Etelä-Korean hiihtoliitossa rahaa riittää ilmeisesti enemmän kuin Suomen liitolla.

Siitä huolimatta varsinkin pohjoismaisten hiihtolajien taso on maassa toistaiseksi aika vaatimaton.

Sen sijaan freestylessä ja lumilautailussa tasoa on Suomen malliin.

Käytännössä yhteistyö on pohjustettu ja toteutetaan pitkälti Sotkamon Vuokatissa toimivan Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian yksikön kautta. Yksikkö on Hiihtoliiton kumppani.

Osapuolet maksavat esimerkiksi yhdessä sprinttihiihtomaajoukkueen valmentajan Olli Ohtosen ja suksihuoltoprojektin vetäjän Teemu Lemmettylän palkat.

Toiveissa on myös löytää urheilututkimukseen lisää sekä rahaa että henkilöresursseja opiskelijavaihtona.

Entä mitä Etelä-Korea voi saada yhteistyöstä?

Kulmalan mukaan Suomi pystyy tarjoamaan Etelä-Korealle esimerkiksi hiihtolajien valmennusosaamista.

"Tämä tuo mahdollisesti suomalaisille valmentajille työpaikkoja. Suomesta löytyy paljon hyviä valmentajia heidän tasolleen."

Lisäksi eteläkorealaiset haluavat tuoda urheilijoitaan Vuokattiin harjoittelemaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?