Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fifan Blatter kaatuu vain joukkuepelillä

Urheilu
 
Tero Hakola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.
arnd wiekmann reuters
Sepp Blatter joutuu taistelemaan asemastaan tosissaan.
Sepp Blatter joutuu taistelemaan asemastaan tosissaan. Kuva: arnd wiekmann reuters

Kansainvälisessä jalkapalloliitossa Fifassa muhii haluja vallanvaihtoon.

Maailman vaurainta ja vaikutusvaltaisinta lajijärjestöä vuodesta 1998 johtaneen Sepp Blatterin jatko puheenjohtajana ei ole enää selvää, vaikka hän pyrkiikin kuukauden päästä järjestettävässä vaalissa viidennelle kaudelleen.

Blatter, 78, joutuu taistelemaan paikastaan kunnolla ensimmäisen kerran sitten vuoden 2002. Tuolloin hän kukisti haastajansa Kamerunin Issa Hayatoun äänin 139–56. Neljä vuotta myöhemmin Blatterilla ei ollut lainkaan vastaehdokasta, kuten ei myöskään viime vaalissa vuonna 2011.

Nyt Fifan puheenjohtajan paikkaa tavoittelee Blatterin lisäksi kolme varteenotettavaa ehdokasta. He ovat Fifan varapuheenjohtaja, Jordanian prinssi Ali bin Al-Hussein, Hollannin jalkapalloliiton puheenjohtaja Michael van Praag ja Portugalin entinen tähtipelaaja Luis Figo.

Tarve muutokseen on Fifassa ilmeinen.

Blatterin aikana Fifa on vaurastunut entisestään mutta kulkenut myös skandaalista toiseen. Hänen haastajansa vaativat läpinäkyvyyttä liiton hallintoon ja rahankäyttöön.

Blatterin ansioksi on luettu esimerkiksi taloudellisen tuen jakaminen köyhien jalkapallomaiden lajiliitoille. Tarkoitus on hyvä, mutta käytännön toteutus on herättänyt kritiikkiä.

Prinssi Husseinin mukaan tukijärjestelmä on tehnyt monet kansalliset liitot riippuvaisiksi Blatterista ja hänen päätöksistään.

Sveitsiläisen Blatterin kannatus on vankkaa muun muassa Afrikassa. Afrikan jalkapalloliiton puheenjohtaja ja Blatterin entinen haastaja Issa Hayatou lupasi hänelle äskettäin maanosansa 56 jäsenmaan tuen. Blatter puolestaan muistutti Fifan investoineen Afrikan jalkapallon vuosikymmenien aikana 750 miljoonaa euroa.

Blatterin tukijoihin kuuluvat myös esimerkiksi Qatar ja Venäjä, jotka molemmat ovat saaneet MM-kisat järjestettäväkseen. Venäjän presidentti Vladimir Putinin alkuviikosta tavannut Blatter kehui kisajärjestelyjen etenemistä ja kielsi samalla muilta MM-jalkapallolla politikoinnin.

Blatterin valinta viidennelle kaudelle ei olisi lopulta yllätys, sillä hänen haastajiensa kannatuksen laajuus on epäselvää.

Lisäksi Euroopan lajiliittojen äänet uhkaavat nyt hajota van Praagin ja Figon kesken. Jos eurooppalaiset haluavat Blatterista tosissaan eroon, pitää heidän keskittää äänet yhdelle ehdokkaalle.

Tähän mennessä van Praagille on tukensa ilmaissut muun muassa Ruotsin, Belgian ja Skotlannin liitot. Luis Figoa tukevat esimerkiksi Tanska, Luxemburg ja Puola.

Suomen Palloliitto panttaa kantaansa ilmeisesti viime hetkiin asti. Tarjolla on vanhaa valtaa ja toiveita terveemmästä tulevaisuudesta.

Tero Hakola HS
Twitter: TeroHakola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!