Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Emilia Kanerva unelmoi olympiakullasta, mutta ei haaveile revanssista Eetu Heinoa vastaan

Vasta 16-vuotias judolupaus tekee rajusti töitä menestyksen eteen

Urheilu
 
Juha Metso
Vaaleapukuinen Emilia Kanerva kukisti SM-finaalissa harjoituskaverinsa Anniina Jokisen. Kanervalla on takanaan 59 ottelun voittoputki. Hän on saanut 1. danin mustan vyön Suomen nuorimpana naisena.
Vaaleapukuinen Emilia Kanerva kukisti SM-finaalissa harjoituskaverinsa Anniina Jokisen. Kanervalla on takanaan 59 ottelun voittoputki. Hän on saanut 1. danin mustan vyön Suomen nuorimpana naisena. Kuva: Juha Metso

Nuori nainen tai teini istuu levollisena Tikkurilan urheilutalon kahviossa. Hänestä huokuu levollisuus.

Syytä onkin, sillä Emilia Kanervan intohimo on judo – kamppailulaji, joka vaatii mielenmalttia.

Artikkeliin liittyvät

Kanerva, 16, on hetkeä aiemmin voittanut uransa toisen aikuisten Suomen mestaruuden. Hän kaatoi alle 57-kiloisten finaalissa Anniina Jokisen. Kamppailu päättyi ennen täyttä aikaa Kanervan kuristukseen.

Suomen judon suurlupaus voitti kaikki neljä otteluaan SM-kisoissa ipponilla eli ennen täyttä aikaa. Hänen maalinsa on kansainvälinen menestys absoluuttisella huipulla.

"Lyhyellä tähtäimellä tavoitteeni ovat tänä vuonna mestaruus juniorien EM-kisoissa, menestyä nuorten olympiapäivillä ja myös juniorien MM-kisoissa, jos sinne lähetetään Suomesta joukkue. Pitkällä tähtäimellä päämääräni on olympialaisissa ja siellä kultamitali", Kanerva sanoo rauhallisesti ilmekään värähtämättä.

Rio de Janeiron kesän 2016 olympialaisiin hän ei ehdi eikä pääse. Hänen katseensa on jo vuoden 2020 Tokion ja vuoden 2024 viiden renkaan kisoissa.

Kanerva aloitti judon viisivuotiaana. Palo lajiin syttyi nopeasti, roihu ei ole sammunut.

"Judossa kiehtoo se, että laji vaatii kaikkea, päätä, tekniikkaa ja voimaa. Olet matolla yksin ja sinun on tehtävä kaikki ratkaisut itsenäisesti."

Kanerva on valmentajien ja lähipiirinsä mukaan määrätietoinen, kilpailuhenkinen ja äärettömän voitontahtoinen taistelija.

"Emilia tuntuu aina saavan parhaansa irti tiukoissa otteluissa", sanoo nuorten maajoukkuevalmentaja Markus Pekkola.

"Menestys vaatii kovaa treenaamista", tytär miettii. "Paloni tavoitteisiin on valtava. Välillä väsyttää, mutta töitä jaksaa tehdä, kun tietää, mitä varten hommia tekee."

Kanerva asuu Kirkkonummella ja opiskelee ensimmäistä vuottaan Mäkelänrinteen urheilulukiossa Helsingissä. Kodista on matkaa juna-asemalle kolmisen kilometriä. Se taittuu usein aamutuimaan kuuden aikaan polkupyörällä.

Kanervan keskiarvo on ysin kieppeillä, mieliaine on matematiikka. Hän aikoo käydä lukion kolmessa vuodessa, "koska se palvelee vuoden 2020 olympialaisia, jos saan lukion pois alta".

Kanervan menestys kotimaassa on hätkähdyttävää. Hän on hävinnyt edellisen kerran suomalaiselle naiselle huhtikuussa 2012 ( Sini Oinonen ). Myöhemmin samana vuonna hän kärsi häviön Eetu Heinoselle. Tappio pojalle ei kismitä, eikä revanssi ole nuoren naisen mielessä.

"Pojat ovat isompia ja vahvempia. Eetu on kasvanut, minulle tulisi näköön uudestaan."

Kanerva on vahva. Siron naisen ennätys maastavedossa on 130 kiloa.

Teknisesti Kanerva on yhä raakile. Silläkin osastolla on paljon töitä tekemättä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!