Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elämää lasiseinän takana – Tinja-Riikka Korpela seuraa läheltä maailman parasta maalivahtia

Bayern Münchenin Tinja-Riikka Korpela on yksi maailman parhaista naismaalivahdeista. Silti hän saa vain haaveilla miespelaajien ansioista.

Urheilu
 
Alexander Hassenstein Getty Images
Tinja-Riikka Korpela valittiin vuoden alussa neljänneksi parhaaksi naismaalivahdiksi koko maailmassa. Hän uskoo pystyvänsä kehittymään entistä paremmaksi
Tinja-Riikka Korpela valittiin vuoden alussa neljänneksi parhaaksi naismaalivahdiksi koko maailmassa. Hän uskoo pystyvänsä kehittymään entistä paremmaksi Kuva: Alexander Hassenstein Getty Images

München. Kauniin pinnan alta paljastuu usein vähemmän mairitteleva todellisuus.

Suomen maajoukkueen maalivahti Tinja-Riikka Korpela, 28, eli vuosi sitten unelmaansa. Tai siltä se ainakin näytti ulkopuolisen silmin.

Artikkeliin liittyvät

Korpelan edustama ruotsalaisseura Tyresö FF valmistautui Mestarien liigan loppuotteluun, jossa vastaan asettui saksalaismahti VfL Wolfsburg.

Pinnan alla kuitenkin kuohui. Tyresö oli ajautunut talousvaikeuksiin, palkat olivat maksamatta. Valmistautuminen suureen finaaliin sujui kaoottisissa merkeissä.

Korpela seurasi lopulta vaihtopenkiltä, kuinka Wolfsburg iski hänen ruotsalaisseuransa verkkoon neljä osumaa ja voitti finaalin 4–3.

Kului reilu kuukausi, eikä Mestarien liigan finaalijoukkuetta ollut enää olemassa. Juhannuksen jälkeisenä tiistaina Tyresö julistettiin konkurssiin. Niin Korpela kuin viidesti maailman parhaaksi pelaajaksi valittu brasilialainen Marta saivat etsiä uuden työnantajan.

"Siitä ajasta voisi kirjoittaa vaikka kirjan. Sai jännittää, pystynkö maksamaan vuokraa, kun samalla valmistauduimme Mestarien liigan loppuotteluun", Korpela muistelee vuoden takaista aikaa Helsingin Sanomille.

Palkat tulivat tilille lopulta palkkaturvasta.

"Loppu hyvin, kaikki hyvin", Korpela huokaa.

Kuka?

Tinja-Riikka Korpela

 Syntynyt: 5. 5. 1986 Oulussa.

 Urheiluperheen nuorin lapsi. Äiti on pesäpallon SM-mitalisti ja isä on pelannut jalkapalloa. Oulun Kärppien kapteeni Lasse Kukkonen on hänen serkkunsa.

 Aloitti jalkapallon 6-vuotiaana OLS:n poikien joukkueessa, jota hänen isänsä valmensi. Siirtyi tyttöjoukkueeseen, kun se perustettiin vuosi myöhemmin. Pelasi maalivahdin paikan lisäksi myös keskikentällä 15-vuotiaaksi asti.

 Seurat: OLS 1992–2004, SC Raisio 2005, FC Honka 2006–09, Kolbotn IL (Norja) 2010–11, Lilleström SK (Norja) 2012–13, Tyresö FF (Ruotsi) 2014, FC Bayern München 2014–.

 Maajoukkue: Debytoi 7. 3. 2007 ja on pelannut sen jälkeen 60 maaottelua. Suomen ykkösmaalivahti EM-kisoissa 2009 ja 2013. Suomen kapteeni viime MM-karsinnoissa sekä EM-kisoissa 2013.

 Saavutukset: Suomen mestaruus 2006, 2007 ja 2008; Suomen cupin voitto 2009; Norjan mestari 2012; vuoden naisjalkapalloilija 2013 ja 2014; IFFHS:n valinta maailman neljänneksi parhaaksi maalivahdiksi 2014.

Nyt hänellä on yllään tuttu punasininen verryttelypaita, jonka rintaa koristaa vieläkin tutumpi tunnus – FC Bayern München.

Ollaan Säbener Straßella, FC Bayernin maailmankuulussa kotipesässä. Täällä tekevät päivätyönsä Pep Guardiola, Arjen Robben ja Manuel Neuer.

Harjoituskeskus levittäytyy kahdeksan hehtaarin alueelle Münchenin keskustan tuntumassa. Nurmikenttiä on viisi, tekonurmia kaksi.

Yksi nurmista on varattu pelkästään miesten edustusjoukkueen käyttöön. Viheriöstä saa etsiä turhaan epätasaista kohtaa. Se on täydellinen.

"Se on tällainen vielä ympäri vuoden", Korpela sanoo Etelä-Saksan kevätauringon porottaessa. "Meidän treenikenttämme ei ole ihan samanlaisessa kunnossa".

Naisten joukkueen harjoituskentälle on matkaa Säbener Straßelta 17 kilometriä. Korpela ei kuitenkaan näytä katkeralta, vaikka naiset on sysätty Bayernin pyhätön idyllistä Aschheimiin, Münchenin esikaupunkiin.

"Siellä on hyvät nurmikentät, saamme pitää juuri niin pitkiä treenejä kuin valmentaja haluaa, eikä tarvitse tapella treenivuoroista."

Joukkue harjoittelee iltaisin, koska noin kolmannes joukkueesta joko opiskelee tai tekee päivätöitä pelaamisen ohessa. Korpela kuuluu joukkueen ammattilaispelaajiin.

Maanosan parhaidenkin naispelaajien arki on kaukana miesten glamourista. Myös Saksassa, jonka pääsarja on Euroopan tasokkain.

Tiettävästi Bundesliigan historian parhaiten palkattu naispelaaja, nykyisin PSG:tä edustava Lira Alushi, ansaitsi Frankfurtissa 130 000 euroa vuodessa. Se on noin sadasosa parhaiden miespelaajien ansiosta. Keskiansioissa ero on vieläkin suurempi.

Jopa maailman parhaaksi naispelaajaksi tammikuussa valittu Nadine Kessler tekee pelaamisen ohella siviilitöitä. Monet tosin tekevät niin omasta tahdostaan, kuten Korpela huomauttaa.

Eivätkä olot Münchenissä ole lainkaan hullummat. Korpela ansaitsee suomalaisittain noin keskivertopalkkaa. Seura maksaa hänelle asunnon ja lounaan joka arkipäivä. Haastatteluun Korpela saapuu seuran tarjoamalla tehtaantuoreella Audilla, josta hän maksaa pientä vuokraa.

Naisjalkapallo on miesten katveessa. Varjon takaa pilkottaa kuitenkin valoakin, sillä Korpelan mukaan kaikesta huomaa, että lajia arvostetaan Saksassa.

"Missä ikinä liikummekin Saksassa, ihmiset tulevat juttelemaan ja ottamaan kuvia. Kun tämä logo on rinnassa, ihmisille ei merkkaa, onko joukkue naisten vai miesten. He arvostavat yhtälailla ja fanittavat tätä seuraa", Korpela sanoo.

Bayernin miesten ja naisten joukkueet eivät ole juuri kosketuksissa keskenään. Sanotaan, että tavallisessa työelämässä naisia ja miehiä erottaa lasikatto. Bayernissa se on lasinen seinä. Sen läpi ruokalasta Korpela on päässyt seuraamaan miesjoukkueen arkea.

Silloin Korpela seuraa nenä kiinni lasissa Manuel Neueria, FC Bayernin ykkösmaalivahtia, ja yrittää omaksua kaiken mahdollisen tiedon maailman parhaan maalivahdin pelistä.

Korpelakin on jo nyt yksi maailman parhaista. Hänet valittiin vuoden alussa neljänneksi parhaaksi naismaalivahdiksi koko maailmassa, ja hän uskoo pystyvänsä kehittymään entistä paremmaksi.

Oululainen elää tällä hetkellä Münchenissä sitä pikkutytön unelmaa, jonka ei pitänyt monen mielestä olla edes mahdollista. Hän on ammattilainen yhdessä maailman parhaista seuroista.

Hän ei ole missään vaiheessa jäänyt paikoilleen vaan pyrkinyt aina eteenpäin. Ehkei Münchenkään jää Korpelan uran päätepisteeksi, vaikka hän vakuuttaa olevansa tyytyväinen Baijerissa.

"Pohjois-Amerikka on vielä unelmana", hän sanoo.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!