Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

MM-rasteilla ongelmia

Suomen valmentaja pitää skotlantilaisten karttapihtailua "käsittämättömänä"

Urheilu
 
Susan Brooks-Dammann Westend61
Osa Skotlannin MM-kisojen maastoista sijaitsee Loch Nessin lähistöllä.
Osa Skotlannin MM-kisojen maastoista sijaitsee Loch Nessin lähistöllä. Kuva: Susan Brooks-Dammann Westend61

Suomen suunnistusmaajoukkue on kohdannut yllättäviä ongelmia matkalla MM-kisoihin, jotka pidetään elokuun alussa Invernessissä Skotlannin ylämailla.

Huippusuunnistuksessa erittäin tärkeä osa valmistautumista on harjoittelu mahdollisimman paljon itse kilpailumaastoja muistuttavissa maastoissa.

Skotlannissa tämä on ollut toistaiseksi poikkeuksellisen vaikeaa.

"Siellä on äärimmäisen hankalaa järjestää harjoituksia ja saada relevantteja harjoituskarttoja. Siellä ei ole ollenkaan ymmärretty, mikä on vaatimustaso. Tässä on käynnissä semmoinen karttajahti. Eri joukkueet yrittävät löytää relevantteja harjoituskarttoja, koska järjestäjät eivät tarjoa riittävästi sen tyyppisiä maastoja, joissa MM-kisat käydään", Suomen päävalmentaja Juha Taini sanoi lievästi tuohtuneena HS:lle maanantaina.

Taini on ollut maajoukkueessa kakkosvalmentajana ja nykyisessä roolissaan vuodesta 2008 lähtien eikä ole vastaavaa kohdannut.

"Tämä on ihan käsittämätön asia. Tämä on ensimmäinen kerta, kun jotain tällaista on tapahtunut."

Suomi käy Tainin mukaan jatkuvaa keskustelua ongelmasta muitten huippumaitten ja Kansainvälisen suunnistusliiton MM-valvojan kanssa.

"Tilannetta yritetään parantaa, mutta toistaiseksi se ei ole onnistunut."

Monet joukkueet ovat jo leireilleet Skotlannissa.

"He ovat olleet ihan raivoissaan, koska kymmenen päivän leirillä on voitu pitää vain kaksi jollain tavalla relevanttia harjoitusta."

Suomalaiset ovat leireilleet Skotlannissa vasta kerran, viime syksynä, joten isompaa haittaa ei ole vielä koitunut. Edessä on kaksi leiriä, ensin juhannuksena ja sitten heinäkuussa lopullisella MM-ryhmällä.

"Koko ajan yritämme saada mahdollisimman hyvät harjoituskartat ja vaikuttaa yleiseen tilanteeseen, että kaikilla olisi samat harjoituskartat."

Toinen ongelma Tainin mukaan on se, että lintujen pesinnän tai suojelun takia tietyissä maastoissa ei voi harjoitella isommilla ryhmillä.

"Siellä on sellainen Scottish Outdoor Access Code, jonka turvin yksittäiset henkilöt voivat mennä liikkumaan niihinkin maastoihin, joissa niitä lintuja on. Esimerkiksi brittiurheilijat, joilla on kaikki kartat, voivat käydä siellä yksinään tai pienryhmissä harjoittelemassa, mutta maajoukkueet eivät sinne pääse. Tämä asettaa eri maitten urheilijat eriarvoiseen asemaan."

Suomalaiset ovat jopa harkinneet pienempiin ryhmiin jakautumista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!