Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jääkiekon liigajoukkueiden talous on entistä ahtaammalla

Vain muutaman joukkueen talous on plussalla

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Turun Palloseuran katsojakeskiarvo jäi 256 katsojaa tavoitellusta. Syyskuisessa KalPa-ottelussa katsojia oli vain 4 029.
Turun Palloseuran katsojakeskiarvo jäi 256 katsojaa tavoitellusta. Syyskuisessa KalPa-ottelussa katsojia oli vain 4 029. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Monet jääkiekon liigaseurat joutuvat kiristämään vyötään ensi kaudella.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, ettei pelaajien palkkioita nosteta tai että niitä pienennetään.

HS:n selvityksen mukaan pelaajabudjetit putoavat jopa runsaalla kahdella miljoonalla eurolla. Kaikki seurat eivät tosin ilmoita vielä täsmällisiä lukujaan.

Isoin kurimus on Espoon Bluesissa, jossa pelaajille maksetaan ensi kaudella lähes puoli miljoonaa euroa vähemmän kuin tällä kaudella.

"Tilanne on pakon sanelema. Nostamme kalliiden pelaajien tilalle seuran omia nuoria", sanoo Bluesin toimitusjohtaja Jarmo Koskinen.

Bluesin pelaajabudjetti oli rakennettu 5 000 katsojan mukaan. Yleisökeskiarvo jäi runkosarjassa tästä yli tuhat katsojaa.

Kauden isoimman tappion tekee TPS. Perinteikäs turkulaisseura kärsii nahoissaan kahden miljoonan euron selkäsaunan.

TPS:n kausi oli surkea, ja seurasta lähti kaksi valmentajaa, pelaajia ja muuta henkilöstöä, joille piti maksaa sopimusten mukaiset palkat.

"Talouden tervehdyttämistoimet on aloitettu. Kuluja karsitaan ja myyntiä tehostetaan", sanoo toimitusjohtaja Mika Eskola, joka astui toimeen tammikuussa.

TPS:llä on takanaan sen verran lihavia vuosia, että sen taloudellinen tilanne on edelleen hyvä. Lisäksi sillä on omia hyviä nuoria, kuten A-nuorten Suomen mestaruus osoitti.

HS kävi läpi jokaisen päättyneellä kaudella Liigassa pelanneen seuran ensi kauden näkymät. Näiden lisäksi myös kouvolalainen KooKoo pelaa Liigassa ensi kaudella.

Soittokierros tukee jääkiekkoliigan omaa näkemystä, jonka mukaan yleinen haastava taloustilanne vaikuttaa suoraan seuroihin.

Liigan oman selvityksen mukaan seurat leikkaavat pelaajabudjettejaan 100 000–500 000 eurolla, mutta se on laskettu ennen kuin (12. 4.) seurojen todellinen tilanne oli paljastunut.

Jääkiekon Pelaajayhdistys on sitä mieltä, ettei taloustilanteen tarvitse pienentää pelaajien palkkoja. Seurojen toimitusjohtajat tai puheenjohtajat näkevät tilanteen toisin.

"Askelmerkit on tehtävä eri tavalla. Yleisömäärän lasku voi olla pysyvää", sanoo Pelicansin toimitusjohtaja Ilkka Kaarna.

Lahtelaisjoukkueen pelaajabudjetti pienenee ensi kaudeksi jopa 300 000 euroa. Tämän kauden tappiota Kaarna ei kerro, mutta hän myöntää sen olevan huomattava.

"Ei satoja tuhansia euroja."

Rauman Lukko lähti kauteen isolla, 2,4 miljoonan euron pelaajabudjetilla. Seuran johto on sopinut, että se pienenee sadalla tuhannella eurolla.

"Sopimukset ovat sopimuksia, ja niitä on noudatettava. Jos kesän aikana saadaan hyvin sponsorituloja, budjettia voidaan tarkentaa, mutta satatuhatta on sovittu säästettäväksi", sanoo toimitusjohtaja Timo Rajala.

Seuroista vain Vaasan Sport ja HIFK saivat runkosarjassa enemmän katsojia, kuin mitä olivat etukäteen laskeneet.

Pudotuspelit paransivat niihin päässeiden seurojen taloutta hieman, mutteivät ratkaisevasti.

"Ilmassa on varovaista optimismia. Viime kauteen verrattuna tulos on selvästi parempi", sanoo JYPin toimitusjohtaja Kari Tyni.

JYP teki viime kaudella puolen miljoonan euron tappion. Ensi kaudeksi jyväskyläläisten pelaajabudjetti pienenee noin 250 000–300 000 euroa.

Suurin osa seuroista ei halua kertoa tässä vaiheessa vuotta, paljonko kausi tuotti tappiota tai voittoa. Ässät ja HPK kertovat, että tappiota tuli molemmille 250 000 euroa.

SM-liigan toimitusjohtaja Kimmo Rannisto sanoo, että Liigalla on halua pitää huippupelaajia sarjassa.

"Se on osaltaan nostanut palkkioita. Työnantajan on tunnustettava tässä vastuunsa, ja toisaalta työntekijöiltä on ehkä hieman puuttunut realismia", toteaa Rannisto.

Liigapelaajan keskipalkka oli tällä kaudella noin 80 000 euroa. Huiput tienaavat satojatuhansia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!