Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tässä on Suomi-kiekon dynastiasuku – Hietaset hallitsevat kaukaloita jo kahdeksannella vuosikymmenellä

Leijonien luottopakin Juuso Hietasen isoisä pelasi jääkiekkoa jo 1940-luvulla. Isän pelinumerolla saa joskus pelata vain poika.

Urheilu
 
Juhani Niiranen HS
Juuso Hietanen matkustaa tänään muun joukkueen kanssa Ostravaan. Vielä eilen hän kirjoitti nimikirjoituksia pelipaitoihin, joita annetaan sopivissa kohdissa Leijonien faneille tai yhteistyökumppaneille.
Juuso Hietanen matkustaa tänään muun joukkueen kanssa Ostravaan. Vielä eilen hän kirjoitti nimikirjoituksia pelipaitoihin, joita annetaan sopivissa kohdissa Leijonien faneille tai yhteistyökumppaneille. Kuva: Juhani Niiranen HS

Politiikassa puhutaan dynastiasuvuista, mutta niitä löytyy myös jääkiekosta.

Hämeenlinnalaista Hietasten sukua on pelannut suomalaisen jääkiekon huipulla jo 1940-luvun lopulta lähtien.

Nyt menossa on kolmas sukupolvi maajoukkueessa, mikä on jo sinällään ainutlaatuista.

Vappuna alkavissa jääkiekon MM-kisoissa Suomen joukkueesta löytyy 29-vuotias puolustaja Juuso Hietanen. Hänen isänsä Juha Hietanen pelasi 1980-luvulla Hämeenlinnan Pallokerhossa HPK:ssa, ja isoisä Aarne Hietanen Hämeenlinnan Tarmossa 1949–1959 SM-sarjaa.

Juuso Hietasen setä Heikki Hietanen oli Suomen Jääkiekkoliiton pitkäaikainen toimitusjohtaja, joka johtaa nykyisin Vierumäen urheiluopistoa.

Ajan myötä mahdollista on, että kaukalossa nähdään joskus ehkä neljännenkin polven Hietanen.

"Se on sitten sen ajan asia. Jos joskus tulee lapsia, niin saavat ihan itse päättää. Ei minuakaan työnnetty väkisin lajiin."

Jääkiekko ei siis ole Hietasille sukurasite?

"Hehee, ei. Ihan olen omasta halustani alkanut pelata ja saanut harrastaa kaikkia lajeja", sanoo Juuso Hietanen, joka lähtee tänään keskiviikkona muun joukkueen mukana jo viidensiin kisoihinsa.

Viidennet MM-kisat ovat pojalle melkoinen saavutus. Isälle ja edesmenneelle isoisälle ei osunut MM-komennusta.

"Hienoa, että suvussa on perinteitä jääkiekossa. Paljon on sukulaisia ja tuttavia lajin parissa."

Hietanen pelaa maajoukkueessa numerolla 38, kun HPK on jäädyttänyt hänen isänsä pelinumeron 17.

Sitä ei saa käyttää kukaan muu paitsi Juuso Hietanen, jos hän joskus palaa Hämeenlinnaan. "Kaikki on mahdollista", sanoo Hietanen, joka voitti HPK:ssa toistaiseksi ainoan Suomen mestaruutensa 2006.

Suomen jääkiekkomaajoukkue on puolestaan jäädyttänyt numeron 17 käytön, koska se kuului aikoinaan Jari Kurrille.

"Minulle numero 38 tuli ihan sattumalta. Huolto on sen joskus minulle antanut, eikä sen taustalla ole sen kummempaa. 17 on pyhitetty Kurrille."

Hietanen on ollut alusta asti, eli täyden kuukauden mukana Leijonien MM-ryhmässä.

Viime vuoden MM-hopeamitalisti ja olympialaisten pronssimitalisti saattoi olla lähes varma paikastaan myös Ts^ekin MM-kisoihin.

"En ajatellut niinkään kisoja, vaan sitä, että sai harjoitella ja pelata kovia pelejä", sanoo Hietanen, jonka kausi KHL:ssä päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Pietaria vastaan.

Hietanen pelasi peräti neljä vuotta Torpedo Nižni Novgorodissa. Se on harvinaista KHL:ssä, jossa ovet käyvät aika tiuhaan seurassa kuin seurassa.

"No joo, ei ole tavallista. Aika usein maisemat vaihtuvat. Siinä maassa ei voi koskaan olla varma mistään, mutta itsellä ei ollut tarvetta sitä miettiä. Sain olla levollisin mielin", sanoo Hietanen, joka ei jatka enää viidettä vuotta ainakaan Torpedossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?