Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikkutarkka työhullu – ravivalmentaja Kati Lindsberg tekee ongelmahevosista voittajia

Urheilu
 
Leif Rosas
Kati Lindsberg harjaa Bacardi Razz -nimistä hevosta Hausjärven tallilla.
Kati Lindsberg harjaa Bacardi Razz -nimistä hevosta Hausjärven tallilla. Kuva: Leif Rosas

Hausjärvi. Hiekkatarhojen aidat seisovat suorassa. Tallissa lattiat on puunattu ja varusteet paikoillaan. Kaikesta huokuu säntillisyys.

"Se, mitä tehdään, tehdään kunnolla", ravivalmentaja Kati Lindsberg toteaa. 33-vuotias Lindsberg on ravimaailman outolintu. Hän on pyörittänyt ravitallia 25-vuotiaasta ilman alan koulutusta tai perhetaustaa.

Artikkeliin liittyvät

"Kyllä 25-vuotiaana pelotti hirveästi, kun perustin nimelläni tallin miesvaltaiselle alalle."

Alussa ravimaailma ei ottanut nuorta naista vakavasti. Viime vuonna Lindsbergin valmennettavien palkintosumma oli neljänneksi paras Suomessa, 364 000 euroa.

"Joudun vieläkin toisinaan selittämään enemmän kuin miehet", Lindsberg hymähtää.

Lindsbergiä pidetään ravipiireissä valmentajana, joka saa vaivaiset hevoset voittamaan. Paperilla hänen valmentamansa 12 ruunaa näyttävät hyviltä. Neljä hevosista on juossut urallaan yli 100 000 euroa. Lindsberg varoittaa kuitenkin tuijottamasta liikaa lukuja.

"Ei minulle ikinä tuoda hevosta, joka olisi priima. Välillä olisi kiva aloittaa valmentaminen vähän paremmista lähtökohdista."

Lindsberg kuitenkin myöntää nauttivansa matkasta, joka ongelmahevosen kanssa tehdään kuntoutuksesta radalle. Matka vaatii kärsivällisyyttä.

"Työskentelen vain sellaisten omistajien kanssa, jotka panostavat hevoseensa. Puoli vuotta on hevosen elämässä lyhyt aika. Jos omistaja vaatii starttia ennen kuin hevonen on kunnossa, ovat tulokset aina huonoja."

Avain voittoihin on työhulluus. Itseään vastuuntuntoiseksi perfektionistiksi kuvaileva Lindsberg tekee seitsemänä päivänä viikossa 13-tuntisia päiviä. Aikaa omalle elämälle ei jää.

"Viime vuonna olin uupunut ja vahvasti lopettamassa. Työ on vaatinut niin paljon uhrauksia elämässäni."

Rakennusyrittäjä Pertti Kilpeläinen pyysi Lindsbergiä kuitenkin uuteen talliinsa Hausjärvelle. Hienot puitteet houkuttelivat, joten Lindsberg muutti Mäntyharjulta Hausjärvelle toukokuussa. Hevosten määrä kasvoi 12:een, ja samalla työmäärä kasvoi kohtuuttomasti. Tavoitteena on vähentää hevosten määrä kymmeneen, jotta Lindsberg pystyy tekemään työtään haluamallaan pikkutarkkuudella.

Lindsberg hoitaa ja valmentaa ongelmahevosia viimeisen päälle. "Ne asuvat täällä kuin hotellissa. Paremmin ne hoidetaan kuin useimmat ihmiset. Se, että ne juoksevat muutaman kierroksen radalla silloin tällöin, ei ole kohtuuton vaatimus."

Lindsberg hyväksyy talliinsa vain hevosia, jotka haluavat kilpailla ja voittaa. Toisin kuin monet muut kärkivalmentajat, Lindsberg saa kaikki palkintonsa kotimaan raviradoilta.

Häntä huolettavat ravialan sukeltavat tunnusluvut. Samaan aikaan kun hevosten ylläpitokulut nousevat, palkinnot laskevat.

"En ymmärrä, miksi ravipelejä ei ole saatu myytyä paremmin. Raviradaltahan voittaa paljon helpommin kuin lotosta."

Hevosen pitäisi ansaita kilpailuista vähintään 20 000 euroa kaudessa, jotta sen pitäminen kannattaa.

"Vaikka tykkään työstäni, minunkin pitäisi saada jotain palkkaa. Ei tätä pyhällä hengellä voi tehdä."

Omistajat odottavat hevosistaan tuloksia, joita on tullutkin. Alkukaudella Lindsbergin hevoset ovat voittaneet yli 40 prosenttia lähdöistään. Valmentaja ei kuitenkaan maalaile tulevaisuutta, vaan ottaa päivän ja startin kerrallaan.

"Jos olen joskus jotain päässäni suunnitellut, se on aina mennyt pieleen. Hevoset ovat tehokkaita rikkomaan itsensä. Yksi harha-askel tarhassa voi katkaista jalan. Se pitää hyväksyä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!