Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tää on viimeinen taisto

Vanhojen tähtien ympärille kehiteltiin suuri nyrkkeily- draama, mutta valtava rahanteko- kone uhkaa syödä koko lajin.

Urheilu
 

Floyd Mayweatherin ja Manny Pacquiaon mestaruusottelu on kahden kokeneen konkarin koitos, joka herättää muistoja nyrkkeilyn kulta-ajoilta. Kun Muhammad Ali, Sugar Ray Leonard tai Mike Tyson astuivat kehään, Yhdysvallat ja muukin maailma pidättivät jännityksestä henkeään.

Jännitystä on ilmassa nytkin, mutta nyrkkeilyn ystävien mielessä siihen sekoittuu paljon haikeutta.

Vaikka Las Vegasin kohtaamisesta on tulossa nyrkkeilyhistorian kaikkien aikojen rahakkain nyrkkeilyottelu, se ei ole merkki lajin kukoistuksesta vaan rappiosta.

Vanhojen tähtien ympärille kehiteltiin valtava nyrkkidraama, koska uusia tähtiä ei ole. Nyrkkeily on menettänyt entisen asemansa, mistä kertoo sekin, ettei Wladimir Klitschko saanut edes katsomoa täyteen, kun hän puolusti raskaan sarjan maailmanmestaruuttaan viime lauantaina New Yorkin Madison Square Gardenissa.

Klitschkon ottelua tuskin huomasi amerikkalaisessa urheilujulkisuudessa, eikä Mayweatherin ja Paqcuiaon taistelukaan kiinnosta läheskään kaikkia. Yksi syy siihen on aikojen muutos.

"Nyrkkeily on köyhille ihmisille, joilla ei ole elämässään muuta mahdollisuutta", Paqcuiaon promoottori Bob Arum sanoi The New York Timesissa.

"Emme saa keskiluokan valkoisia kundeja nyrkkeilemään. Ollaan rehellisiä: eihän kukaan täysijärkinen vanhempi päästä lastaan salille. Itse en antaisi oman lapseni nyrkkeillä."

Nyrkkeilyn alamäkeä ovat vauhdittaneet kilpailevien ammattinyrkkeilyliittojen riidat. Kiinnostus lajiin vähenee, kun mestaruusvöitä jaetaan kohta kai muropakkauksissakin.

Nyrkkeilyväki uskoi löytäneensä pelastusrenkaan pay-per-view-palvelusta, joka mullisti huippuotteluiden rahoituksen. Myös Mayweatherin ja Paqcuiaon ottelu on Yhdysvalloissa nähtävissä vain maksua vastaan – kovaa maksua.

Yhdysvalloissa kamppailun hinta on 90–100 dollaria, Suomessakin 49.90 euroa.

Myynnin uskotaan rikkovan kaikki ennätykset ja ylittävän kolme miljoonaa tilausta.

Ottelijat saavat rahoista suurimman osan. Jos ottelu kestää täyden ajan, mestari Mayweatherin lasketaan ansaitsevan lauantaina viisi miljoonaa dollaria minuutissa.

Rouskuttava rahakone uhkaa kuitenkin syödä koko lajin. Nyrkkeily on unohtunut maksumuurinsa taakse. Tappeluista tykkäävät ovat siirtyneet katsomaan vapaaottelua ja show-painia.

Se ei haittaa Mayweatherin ja Pacquiaon kaltaisia supertähtiä, jotka loivat maineensa analogisella ajalla ja pystyvät nyt muuttamaan sen dollareiksi, mutta uusia faneja ja nuoria harrastajia vip-hintaiset superottelut eivät lajiin tuo. Eivätkä uusia Mayweathereita tai Paqcuiaoneja.

Liput superotteluun maksavat 1 500–7 500 dollaria, mutta niitä ei ole tarjolla, koska melkein kaikki paikat on junailtu tiskin alta julkkiksille ja kasinoiden kantavieraille.

Saska Saarikoski
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!