Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pietarsaari on nuoren jalkapalloilijan ihannepaikka

Urheilu
 
Ari Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.
Johannes Tervo
Alexei Eremenko
Alexei Eremenko Kuva: Johannes Tervo

Pietarsaari on ollut jo pitkään hyvä paikka nuorille jalkapalloilijoille. Siellä on maltettu tehdä töitä nuorten pelaajien kehittämiseksi, ja pelaajat ovat malttaneet jäädä seuraan.

Nuoriin panostaminen on ollut pitkälti olojen sanelemaa, koska kyseessä ei ole rikas seura. FF Jaron liigajoukkueessa on tällä haavaa yhdeksän omaa kasvattia.

Viimeisin esimerkki Jaron pelaajatehtaasta nousi esiin keskiviikkona, kun 16-vuotias Serge Atakayi debytoi Veikkausliigassa Ilvestä vastaan. Kongolaissyntyinen Atakayi pääsi kentälle 84. minuutilla ja pelasi lisäaika mukaan laskettuna 10 minuuttia. Samalla Atakayista tuli kautta aikain 15:nneksi nuorin Veikkausliigassa esiintynyt pelaaja.

15–16-vuotiaana liigassa debytoivat ovat käytännössä aina todella lupaavia. Nuorimpien liigapelaajien listalta löytyvät muun muassa Teemu Tainio, Mikael Forssell ja Teemu Pukki. Näiden lisäksi liuta menetettyjä lupauksia ja pelaajia, joiden uran parhaat vuodet ovat vielä edessä.

Jarosta ja liigajoukkueen päävalmentajasta Alexei Eremenkosta kertoo paljon se, että nuorimpien liigapelaajien parinkymmenen nimen listalta löytyy neljä Jaron pelaajaa.

Eremenko on antanut aiemmin Simon Skrabbille ja Iidle Elmille debyytit 16-vuotiaina, ja Sergei Eremenko pääsi kentälle viime vuonna 15 vuoden ja kuuden kuukauden ikäisenä, kautta aikain toiseksi nuorimpana pelaajana.

Atakayin tarina on erikoinen. Hän tuli Suomeen 11-vuotiaana pelaamaan Helsinki-cupia kongolaisjoukkueen mukana vuonna 2010 ja jäi maahan. Atakayi asui ja pelasi jalkapalloa Oravaisissa, kunnes muutti Pietarsaareen ja siirtyi FF Jaron junioreihin. Viime kaudella hän teki vuoden 2016 loppuun asti ulottuvan sopimuksen Jaron kanssa.

"Haluan pitää tavoitteet korkealla ja tähtään siihen, että pelaan ensimmäiset minuuttini Veikkausliigassa viimeistään ensi kaudella", Atakayi kertoi tuolloin.

Alexei Eremenko kertoo, ettei hänellä ole odotuksia Atakayita kohtaan.

"Kaikki on hänestä itsestään kiinni ja siitä, miten paljon hän kuuntelee, ymmärtää ja soveltaa asioita kentällä. Hän saa lisäminuutteja, jos ansaitsee niitä", Eremenko kertoo.

Atakayi on nopea laituripelaaja, joka on hyvä yksi vastaan yksi -tilanteissa. Hänen harjoitteluasenteensa on parantunut, ja nyt hän haluaa ottaa paikkansa edustusjoukkueessa.

Eremenkon mukaan jalkapallossa vallitsee viidakon laki: joko otat paikkasi tai sinut syödään.

"Jalkapallossa ei ole ystävyyttä, se on roskapuhetta. Peliajasta täytyy taistella, ja olla parempi kuin muut. Kaikki muu puhe on teeskentelyä", Eremenko sanoo.

Vuonna 1999 syntyneiden Sergei Eremenkon ja Atakayin lisäksi Jaron edustusjoukkueessa on kaksi vuonna 1998 syntynyttä pelaajaa: Oskar Sandström ja Adam Vidjeskog.

"En odota nuorilta huippusuorituksia. En anna heille aikaa sen takia, että pidän heistä, vaan koska he ansaitsevat sen", Eremenko sanoo.

Jaron hyvä juniorityö näkyy myös poikamaajoukkueissa. Atakayi ja Eremenko ovat pelanneet alle 16-vuotiaiden maajoukkueessa, ja alle 17-vuotiaiden maajoukkueessa on esiintynyt tänä vuonna kolme Jaron pelaajaa.

Mistä se kertoo? Pietarsaaressa on ihmisiä, jotka ymmärtävät jalkapalloa. Siellä opetetaan perusasioita riittävän kauan. 

 

Veikkausliigassa pelataan sunnuntaina kuuden ottelun kierros. HJK–FF Jaro Sonera-stadionilla alkaen kello 16.00. ISTV näyttää ottelut suorana, ja Ylen Futiskierros seuraa otteluita TV2:ssa.

Ari Virtanen HS ari.virtanen@hs.fi
Urheilutoimitus pui jalkapallon ajankohtaisia ilmiöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!