Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkkilainen suurseura sokeerasi omiaan palkkaamalla pelastajakseen suomalaisen

HS tutustui Henrik Dettmannin alkutaipaleeseen Turkin vanhimmassa urheiluseurassa Besiktasissa

Urheilu
 
Bradley Secker
Australian maajoukkuemies Ryan Broekhoff (vas.) kuuluu päävalmentaja Henrik Dettmannin luottopelaajiin Besiktasin joukkueessa.
Australian maajoukkuemies Ryan Broekhoff (vas.) kuuluu päävalmentaja Henrik Dettmannin luottopelaajiin Besiktasin joukkueessa. Kuva: Bradley Secker

Besiktasin amerikkalaispelaajilla on käynnissä kolmen pisteen heittokisa, jonka häviäjä joutuu tarjoamaan muille harjoitusten jälkeen lounaan.

Näyttää siltä, että maksajaksi on taas joutumassa keskushyökkääjä Hilton Armstrong, kun hiljainen pillin puhallus pelastaa ison miehen pulasta. Päävalmentaja Henrik Dettmann kutsuu pelaajansa koolle keskiympyrään.

Dettmann puhuu lyhyesti, sillä pelaajat tietävät jo roolinsa seuraavan päivän Ankara-ottelussa. Videot on katsottu, ja pelaajille on jaettu muistiinpanot jokaisen vastustajan vahvuuksista ja heikkouksista. Nyt vain kerrataan kuviot, otetaan kevyt hiki ja hiotaan vähän heittoa.

Hymyistä ja ylävitosista näkee, että joukkueessa on tunnelma korkealla. Ihmeellistä, mitä pari voittoa voi saada aikaan.

Ottelu Ankaraa vastaan on Dettmannin neljäs peli Besiktasin päävalmentajana. Hän otti maineikkaan turkkilaisseuran vastuulleen maaliskuun alussa sen jälkeen, kun edellinen valmentaja Ahmet Kandemir oli saanut potkut seitsemän ottelun tappiosarjan päätteeksi. Mukaansa Turkkiin Dettmann värväsi Lappeenrannan NMKY:n entisen päävalmentajan ja maajoukkueen videovalmentajan Lassi Tuovin.

Fakta

Besiktas JK

 Turkin vanhin urheiluseura, perustettu Besiktasin kaupunginosassa Istanbulissa vuonna 1903.

 Lajeja: Jalkapallo, koripallo, käsipallo, lentopallo, yleisurheilu, voimistelu, nyrkkeily, paini, soutu, pöytätennis, bridge, sakki, vammaisurheilu.

 28 000 jäsentä ja 20 miljoonaa fania.

 Symboli: Musta kotka.

 Pelaa koripalloa nimellä Besiktas Integral Forex.

 Koripallossa parhaat saavutukset: 2 Turkin mestaruutta ja EuroChallenge-mestaruus 2012.

Muutto Turkkiin on ollut vauhdikas. Dettmann oli helmikuussa Yhdysvalloissa tarkkailemassa suomalaisia yliopistopelaajia, kun sai viestin uudesta työtarjouksesta. Sopimus solmittiin kevään 2016 loppuun.

Turkkiin uusi päävalmentaja saapui yhden matkalaukun kanssa runsasta viikkoa myöhemmin.

"Työt alkoivat sellaisella vauhdilla, että ehdin vasta kuuden viikon kuluttua ostamaan vähän sukkia ja kalsareita", Dettmann kertoo.

Istanbulissa Dettmannia ja Tuovia odottivat tappiokierteen masentamat pelaajat, joukko hämmentyneitä apuvalmentajia ja Besiktasin koripallojohtaja, joka halusi uuden päävalmentajan oikaisevan syöksykierteen ennen kuin on liian myöhäistä.

"Aika perustilanne. Sellaisella hetkellä pelon ilmapiiri joukkueessa on käsin kosketeltava. Jokainen miettii omaa tilannettaan ja sitä, kuka täältä lähtee seuraavaksi", Dettmann sanoo.

Suomalaisvalmentaja on ollut samassa tilanteessa aiemminkin. Besiktas on hänelle jo neljäs seurajoukkue ulkomailla. Saksassa hän valmensi Braunschweigia ja Mitteldeutscheria, Ranskassa Dijonia.

"Tärkeintä on yrittää palauttaa porukkaan keskinäinen luottamus. Silloin ei pidä tehdä äkkinäisiä liikkeitä vaan tutustua tilanteeseen ja ihmisiin ja mennä eteenpäin yksi harjoitus kerrallaan."

Bradley Secker
Voitot ovat vapauttaneet tunnelmaa Besiktasin harjoituksissa.
Voitot ovat vapauttaneet tunnelmaa Besiktasin harjoituksissa.

Dettmannin valmennuspestejä ovat yhdistäneet kaksi asiaa: voittamisen kiire ja rahavaikeudet. Mitteldeutscherin Dettmann ehti johtaa Fiba Euro Cupin voittoon juuri ennen kuin seura meni konkurssiin.

Myös Besiktasissa rahat ovat juuri nyt tiukoilla, koska rakenteilla oleva jalkapallostadion on nakertanut koripallopuolenkin rahoja. Besiktas on kuitenkin perinteikäs suurseura, jonka ohjelmassa on peräti 13 lajia bridgestä jalkapalloon.

Koripallojoukkueen pelkkä pelaajabudjetti on 3,8 miljoonaa euroa. Sillä saa maailmalta jo todella kovia pelimiehiä.

Besiktasin neljästä jenkkipelaajasta kolmella on NBA-taustaa. Laituri John Holland oli kauden alla mestarijoukkue San Antonio Spursin ringissä, mutta lähti Turkkiin, kun peliaikaa ei Texasissa ollut luvassa. Vahvasti on kentällä esiintynyt myös Australian maajoukkuemies Ryan Broekhoff.

Kova on tosin vastuskin, sillä Turkin koripalloliigasta on tullut yksi maanosan johtavia sarjoja. Seuran koripallojohtajan Yigiter Ulugin eli Yiterin mukaan Espanjassa taso on hiukan kovempi. Venäjällä rahaa liikkuu enemmän, mutta Turkki on heti näiden kahden kannoilla.

Tänä vuonna Besiktasin pelaajabudjetti on sarjassa vasta kymmenenneksi suurin. Pääkilpailijat Fenerbahce, Galatasaray ja Efes polttavat rahaa selvästi enemmän.

Perinteikäs seura janoaa kuitenkin tänäkin vuonna menestystä. Talven tappioputken myötä paikka kahdeksan joukkueen pudotuspeleissä oli jo karkaamassa, mutta maaliskuun voittopelien jälkeen kaikki on taas omissa käsissä. Ainakin yhden voiton pudotuspelipaikka kuitenkin vielä vaatii.

Yiter kertoo kiinnittäneensä suomalaisvalmentajaan huomiota ensimmäistä kertaa Ateenan EM-kisoissa vuonna 1995 ja seuranneensa tätä sen jälkeen tarkasti.

"Dettmannin joukkueet ovat aina olleet parempia kuin hänen pelaajansa. Hän on ahkera ja kurinalainen valmentaja, jota kohtaan minulla on hyvin suuri kunnioitus."

Yiterin mukaan valmennus on oma lahjakkuuden lajinsa, jonka tärkeimmät tekijät ovat pelin ymmärrys ja kommunikaatiotaito.

"Henrikillä on lahja, mutta hän käytti sitä vain kesäisin, mikä oli minusta lahjakkuuden haaskausta. Nyt hän pääsi käyttämään lahjakkuuttaan, ja minä sain yhden Euroopan parhaista valmentajista. Se oli win-win -tilanne, eikö totta?"

Maajoukkuepelit on sijoitettu elo-syyskuulle, joten Dettmann voi jatkaa Susijengissä, vaikka päätyö onkin Turkissa.

Koripallojohtaja ja päävalmentaja ovat ilmiselvästi hengenheimolaisia. Dettmannista on iän kuluessa muokkautunut lavea-alainen pohdiskelija, ja samaa maata on hänen esimiehensäkin: runoudesta ja punaviinistä pitävä sosiologi ja istanbulilaisen Radikal-lehden entinen koripallokolumnisti.

"Kun Henrikin nimitys julkistettiin, se oli monelle täällä aikamoinen sokki. Kaikki odottivat, että uusi valmentaja on jugoslaavi, mutta me valitsimmekin suomalaisen! Alkujärkytyksen jälkeen olen saanut paljon onnitteluja rohkeasta ratkaisustani", Yiter sanoo.

Valmentajien lisäksi Yiter olisi ottanut seuraan mielellään kolmannenkin suomalaisen. Petteri Koponen oli kuitenkin juuri panemassa nimeä venäläisen Himkin sopimukseen, kun Besiktasin yli miljoonan euron tarjous saapui.

"Emmehän me maksa sellaisia palkkioita, mutta Koposesta minä olisin sen maksanut. Joskus täytyy tehdä hulluja juttuja", Yiter sanoo.

Besiktasin omistavat seuran 28 000 jäsentä, jotka äänestävät seuralle puheenjohtajan kahden vuoden kaudeksi. Turkissa Besiktasia pidetään Yiterin mukaan tavallisten ihmisten seurana, ja siksi sillä on 20 miljoonaa kannattajaa ympäri maata ja sen ulkopuolellakin.

Besiktasin nukkavieru kotiareena on kuin hieman suurempi versio Helsingin Kisahallista: ei areenoita, ravintoloita, videotauluja eikä muita nykyaikaisia hienouksia. Besiktasin tulot eivät kerry pääsylipuista vaan tv-sopimuksista, sponsoreilta ja vedonlyöntiyhtiöltä.

Mutta kunhan jalkapallostadion on valmis, Besiktas aikoo Yiterin mukaan rakentaa uuden koripallohallin. Valmiit piirustukset ovat jo koripallojohtajan kaapissa odottamassa.

Seurassa korostetaan paljon reilua peliä, paikallistoimintaa ja muita hyviä asioita. Koripallohallin käytävillä onkin suorastaan perheenomainen tunnelma. Toimiston rouvat tuovat syntymäpäiviä viettävälle pelaajalle harjoituksiin syntymäpäiväkakun kynttilöineen, puutarhatontun näköinen huoltaja luuttuaa lattioita ja seuran lemmiksi asettuneelle mustalle koiralle on sijattu nukkumapaikka urheiluhallin tuulikaappiin.

Bradley Secker
Besiktasin joukkue yllätti syntymäpäiväänsä viettäneen Chris Loftonin kakulla harjoituksissa.
Besiktasin joukkue yllätti syntymäpäiväänsä viettäneen Chris Loftonin kakulla harjoituksissa.

Dettman on Besiktasissa Abi. Sillä nimellä Turkissa kutsutaan arvokkaita herroja. Hänen 28-vuotiaasta aisaparistaan Lassi Tuovista näyttää taas tulleen seuraperheen vävypoika, joka vaihtaa jo kaikkien kanssa kuulumiset turkiksi.

Seuraavana iltana 3 200-paikkaiseen katsomoon saapuu vain tuhatkunta kannattajaa.

Höyhenpukuun pukeutunut kotkamaskotti räpistelee minkä voi ja sadan hengen kannattajaryhmä puhaltaa torvia ja hakkaa rumpuja, mutta ei Besiktasin kotiluolaa voi varsinaiseksi pätsiksi kuvailla.

Seinät pullistelevat kunnolla vain niissä peleissä, joissa vastaan asettuvat arkkiviholliset Fenerbahce tai Galatasaray. Silloin tunteet käyvät niin kuumina, ettei vierasjoukkueen kannattajia edes päästetä katsomoon.

Alkuminuuteilla Besiktas näyttää vievän ottelun helposti, mutta kun Dettmann ottaa pelintekijä Scottie Reynoldsin penkille, isäntien peli hidastuu. Vieraat alkavat kuroa eroa umpeen ja menevät samaa vauhtia ohi.

Toisella neljänneksellä Ankara näyttää karkaavan. Eroa on enimmillään jo 15 pistettä.

Pukukopista palaa kuitenkin kentälle ihan toisennäköinen Besiktas. Erityisesti aussitähti Ryan Broekhoffsaa hurjan vireen päälle ja tekee koreja läheltä ja kaukaa. Lopulta kotijoukkue ottaa tärkeän voiton lukemin 94–81.

Koripallojohtaja Yiter rynnistää juhlimaan voittoa hallin yläkäytävältä, jossa hän on ratkaisuhetkillä mittaillut käytävää kuin tiikeri häkkiään.

Seuraavana aamuna Yiter haluaa ehdottomasti esitellä suomalaisvieraalle kotihallin pienen museon, josta löytyvät seuran pokaalit. Viimeksi kiiltävää saatiin vuonna 2012.

Muistutan Yiteriä siitä, että seuran historiasta löytyy myös Atik Ismail, joka teki Besiktasin väreissä kuusi maalia kaudella 1978–79.

Vanhan urheilutoimittajan muisti ei petä.

"Muistan hänet. Hyvä maalintekijä, mutta hiukan – tuota – tanakka."

Museon ovensuussa Yiter näyttää kuvia Balkanin sodissa 1912–14 kaatuneista Besiktasin pelaajista. Hän muistuttaa, että Turkin vanhimmalle urheiluseuralle historia on vielä isompi asia kuin sarjataulukko.

"Katsomossa fanimme laulavat, että emme rakasta teitä siksi, että voitatte vaan siksi, että olette Besiktas", Yiter sanoo ja kuivaa vaivihkaa silmäkulmiaan.

 

Saska Saarikosken kirja Henrik Dettmannista ilmestyy syksyllä.

Saska Saarikoski HS
Istanbul

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!