Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ex-voimistelija Jani Tanskanen: Jos kaikki paiskisivat töitä kuin huippu-urheilijat, valtion talous olisi eri jamassa

Vuoden 1997 rekin maailmanmestari kertoi valinnoistaan jääkiekkoilijoille

Urheilu
 
Kari Kuukka
Jani Tanskanen telinevoimistelun SM-kilpailuissa vuonna 2003.
Jani Tanskanen telinevoimistelun SM-kilpailuissa vuonna 2003. Kuva: Kari Kuukka

Haaga-Helian ammattikorkeakoulu ja pääkaupunkiseudulla operoiva Urheiluakatemia (Urhea) ovat räätälöineet jääkiekkoilijoille opintopolun. Ensimmäiselle kurssille osallistuu 45 nykyistä tai entistä jääkiekkoilijaa.

Kurssilaisten tavoitteena on kerätä opiskelun peruskuntovaiheessa 60 opintopistettä. Sen jälkeen alkaa opiskelun pääsarjakausi, jonka päämääränä on loppututkinto. Valtaosa opinnoista tehdään etätyönä.

Kurssi kokoontui viime viikolla Helsingissä. Rekkivoimistelun vuoden 1997 maailmanmestari Jani Tanskanen kertoi kiekkoilijoille omia kokemuksiaan huippu-urheilun ja opiskelun yhdistämisestä.

Tanskanen, 39, rakensi oman opintopolkunsa. Kaikki tapahtui huippu-urheilun ehdoilla.

Tanskanen syntyi ja varttui Jyväskylässä. Hän uneksi lääkärin tai juristin ammatista. Kun niitä ei voinut opiskella Jyväskylässä, hän opiskeli ensin biomekaniikkaa avoimessa yliopistossa ja pyrki sekä pääsi liikuntatieteelliseen hallinnon linjalle.

"Biomekaniikasta sain vinkkejä harjoitteluun. Kävin myös yhdellä matikan luennolla mutta tajusin heti, että se ei ole minun alaani."

Jyväskylä tarjosi Tanskasen aktiivivuosina Suomen parhaat olot ja valmentajat telinevoimistelussa. Siksi päätös opinnoista oli hänen mukaansa helppo.

"Halusin harjoitella niin hyvin ja paljon, että jälkeenpäin ei kaduta. Unelmani eivät ehkä olleet realistisia, mutta ne toteutuivat ainakin osaksi."

Telinevoimistelu vaatii hurjia harjoitusmääriä. Tanskanen voimisteli MM-kisatasolla 15 vuotta. Hänen viikkoannoksensa salilla oli noin 25 tuntia ja sessioita kertyi 11.

Hän aloitti opiskelun vuonna 1997 ja lopetti urheilu-uransa vuonna 2008. Opinnot olivat aktiiviuran jälkeen viitisen vuotta jäissä. Lopputyö on viimeistelemättä, mutta Tanskanen uskoo saavansa sen valmiiksi tämän vuoden loppuun mennessä.

Nykyisin Voimisteluliiton miesten telinevoimistelun lajipäällikkönä työskentelevä Tanskanen sanoi kuulijoilleen, että jokaisen kannattaa miettiä, mitä todella haluaa. Hänen mukaansa urheilu antaa hyviä eväitä siviiliin.

"Jos kaikki paiskivat töitä samalla intensiteetillä kuin huippu-urheilijat, valtion talous olisi eri jamassa kuin se on nyt", Tanskanen heitti ja sai kuulijansa naurahtamaan.

Tanskasen arki täyttyy perheestä ja telinevoimistelusta. Hän on Kansainvälisen voimisteluliiton (FIG) urheilijakomission puheenjohtaja ja sitä kautta myös FIG:n hallituksen jäsen.

"Urheilija on aina itse vastuussa itsestään ja tekemisistään. Muita voi syyttää, mutta se on turhaa."

Jani Tanskanen
Jani Tanskanen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?