Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalpamiekkailija Niko Vuorinen tyrmää ennakkoluulot: "Hikistä ja rankkaa puuhaa, eikä taidetta"

Suomen ykkönen saa vastustajat viskomaan maskinsa

Urheilu
 
Kalpamiekkailija Niko Vuorisen kirjoittama Kalpa ja mieli -kirja julkaistaan syksyllä.
Kalpamiekkailija Niko Vuorisen kirjoittama Kalpa ja mieli -kirja julkaistaan syksyllä.

Mieti hetki. Jos tietäisit kuolevasi tasan vuoden päästä, jatkaisitko silti sitä, mitä nyt teet? Mikäli et, tuhlaat aikaasi.

Näin toteaa kalpamiekkailija Niko Vuorinen kirjassaan Kalpa ja mieli, joka julkaistaan toukokuun lopulla. HS-urheilun vuoden 2013 lupaukseksi valittu Vuorinen oli haaveillut lapsesta lähtien kirjan kirjoittamisesta, ja haave tupsahtikin vuosi sitten sähköpostilaatikkoon.

"Sain Basam Booksilta viestin, jossa ehdotettiin kirjan kirjoittamista. Aiheena oli miekkailu, filosofia ja mielenhallinta."

Aihe osui kuin nenä päähän, sillä Vuorinen on maailman 18:nneksi paras miekkailija, ja hän opiskelee teoreettista filosofiaa Helsingin yliopistossa.

Jos Vuorinen, 25, itse tietäisi kuolevansa vuoden päästä, lopettaisi hän ainakin yhden asian: turhanpäiväisen internetissä roikkumisen. Mutta miekkailua hän jatkaisi, sillä se on hänen intohimonsa.

Hilkulla tosin oli, ettei Vuorisesta olisi tullut miekkailijaa. Hän aloitti lajin vasta 15-vuotiaana vanhempien pienen painostuksen jälkeen.

"Kummitätini oli rahastonhoitajana miekkailuseurassa, ja alkeiskurssi piti saada täyteen. Menin mukaan puolipakotettuna", Vuorinen muistelee.

Hän ei pitänyt lajista aluksi yhtään, koska miekkailu oli niin vaikeaa.

"Lajiin kuuluu polvisukkien käyttö, eikä se ollut 15-vuotiaalle pojalle se kaikkein siistein juttu."

Kun Vuorinen pääsi lajiin sisälle ja aloitti kilpailemisen, hurahti hän miekkailuun täysillä. Juuri kilpailuvietti on Vuorisen suurin motiivi, ja tähtäimessä ovat Rion olympialaiset 2016.

Matka kohti päätavoitetta on sujunut aikataulun mukaan. Vuorisen uran paras saavutus napsahti joulukuussa Dohan maailmancupissa Qatarissa, jossa mies sijoittui kahdeksanneksi. Myös viime vuoden MM-kisat Kazanissa sujuivat mallikkaasti, sillä suomalainen päihitti ensimmäisellä pudotuskierroksella virolaisen maailmanmestarin Nikolai Novosjolovin osumin 15–8. Vuorinen oli kisassa lopulta sijalla 16.

"Seuraava tavoite on mitali maailmancupissa tai arvokisoissa", Vuorinen sanoo.

Voitot antoivat miehelle ämpärikaupalla itseluottamusta tiukkoihin olympiakarsintoihin, jotka pyörähtivät toukokuun alussa käyntiin. Vuorisen miekkailua nähdään lauantaina myös Kuopiossa, jossa järjestetään lajin SM-kisat.

Pitkänhuiskea Vuorinen on saanut miekkailupiireissä lempinimet "maailman rauhallisin mies" ja "jääkaappimies", koska hän ei yleensä menetä hermojaan. Yksi syy rauhallisuuteen löytyy jujutsusta, jota hän harrasti peruskouluikäisenä ennen miekkailua.

"Jouduin harjoittelemaan aikuisten kanssa. Ne löivät turpaan niin, että opin pitämään suuni kiinni ja keskittymään siihen, mitä teen."

Monet vastustajista sen sijaan menettävät hermonsa otellessaan suomalaisen kanssa ja viskaavat vihoissaan maskin päästään.

"Minulla on ilmeisesti aika epäkonventionaalinen tyyli. Se johtuu varmaan siitä, että aloitin lajin vasta 15-vuotiaana. Osaa tyylini ärsyttää", Vuorinen naurahtaa.

Ärsyyntyköön, hän ajattelee. Ihminen ei nimittäin tee vihaisena tai turhautuneena yleensä hyviä ratkaisuja. Vastustajat kokeilevat Vuorisen psyykkaamista välillä hieman hassuin keinoin.

"Saksalainen Falk Spautz tuli kerran ennen matsiamme seisomaan viereeni. Hän otti minua kädestäni kiinni ja katsoi silmiin pitkään. Siinä olisi voinut joku vaivaantua."

Mutta ei herra jääkaappi.

Vuorisen opinnot ovat tällä hetkellä telakalla, koska hän keskittyy täysillä olympialaisiin. Treenejä on 13–14 kertaa viikossa. Siinä ohessa on löytynyt aikaa vielä kirjan kirjoittamiseen.

"Luulin, että kirjan tekisi tuosta noin vaan, mutta kirjan kirjoittaminen olikin ihan hirveää hommaa", Vuorinen puuskahtaa.

Opus syntyi lopulta kahvin, vahvojen istumalihasten ja pakon ansiosta: Vuorinen oli luvannut kirjoittaa kirjan, ja sillä siisti. Lopputulokseen hän on tyytyväinen. Kirjan ydinsanoma on, että ihmiset pysähtyisivät miettimään arvojaan ja elämäänsä.

"Olisi hirveää huomata 70-vuotiaana, että en ole tehnyt mitään, mistä voisin olla ylpeä. Ei ihmisen tarvitse Nobelia saada, vaan tärkeintä olisi olla avoin uusille jutuille, eikä jäädä kotiin voivottelemaan."

Miekkailua verrataan Vuorisen mukaan liioitellusti shakkiin. "Itse menen tilanteisiin fiiliksen pohjalta."
Miekkailua verrataan Vuorisen mukaan liioitellusti shakkiin. "Itse menen tilanteisiin fiiliksen pohjalta."

Kirjassa käydään läpi myös miekkailua, jota monet pitävät Vuorisen mukaan edelleen yläluokkaisena ja epäliikunnallisena performanssitaiteena. Totuus on jotain aivan muuta.

"Miekkailu on hikistä ja rankkaa puuhaa, eikä taidetta", hän toteaa. Väärinkäsitykset ovat ymmärrettäviä, sillä esimerkiksi Suomessa lajilla on vain noin kaksituhatta harrastajaa.

"Olen nähnyt sitä kerran vahingossa olympialaisissa", toteaa moni Vuoriselle, kun laji tulee puheeksi.

Mutta kiinnostusta harvinainen lajivalinta herättää. Etenkin baarissa.

"Moni kysyy minulta parin oluen jälkeen, pystyisinkö tappamaan hänet, jos meillä olisi miekat", Vuorinen naurahtaa.

Vuoriselta tivataan usein myös sitä, miksi hän on valinnut niin epäkäytännöllisen kamppailulajin kuin miekkailun.

Miekkaa kun on niin vaikea kantaa kaikkialle mukana. "Minulle on ehdotettu lajinvaihtoa karateen."

Kalpamiekkailun SM-kisat järjestetään Kuopiossa lauantaina 9.5.

Juttua korjattu: Vuorisen kirja ilmestyy jo toukokuun lopulla, eikä syksyllä, kuten jutussa aluksi kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!