Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

1995 – silloin kovakin kundi itki

Tasan 20 vuotta sitten voitettu ensimmäinen jääkiekon MM-kulta oli puhdas, viaton, suloinen ja suuri suomalainen juhla

Urheilu
 
Se oli niin siinä! – 20 vuotta sitten Leijonien ensimmäinen MM-voitto pani Suomen sekaisin
Se oli niin siinä! – 20 vuotta sitten Leijonien ensimmäinen MM-voitto pani Suomen sekaisin
Suomen ensimmäinen jääkiekon MM-kulta 7. toukokuuta 1995 oli suuri ja tunteikas urheilujuhla. HSTV:n minidokumentissa suloista voittoa Ruotsista muistelevat presidentti Martti Ahtisaari, kiekkotähdet Ville Peltonen ja Timo Jutila, kiekkovaikuttaja Kalervo Kummola ja muut.

Tutkija Paula Mäkelä kertoo ääni rakkaudesta väristen edesmenneistä kissoistaan.

Timo Jutila oli pieni ja punertava pörrökasa, jonka traaginen kohtalo oli pudota jo vauvaikäisenä seitsemännen kerroksen ikkunasta. Eläinlääkäri sanoi, että mitään ei ollut tehtävissä pahoin loukkaantuneelle eläimelle.

Raimo Summanen ja Jarmo Myllys sen sijaan elivät ihan normaalin kissan pituisen elämän.

"Raimo oli oikein temperamenttinen leijonasydän. Sillä oli sellainen mustavalkoväritys, sopi hyvin, että se kantoi Raimo Summasen nimeä. Jarmo Myllys oli kaunis jäänvalkoinen hyvä vahti. Sopi kantamaan Jarmo Myllyksen nimeä."

Urheilua seuraavat suomalaiset oivaltavat, että Paula Mäkelän kissat on nimetty jääkiekon vuoden 1995 MM-kultajoukkueen nimekkäiden pelaajien mukaan.

Sellainen voi kuulostaa hieman kajahtaneelta, mutta kevään 1995 näkökulmasta siinä ei ole oikeastaan mitään hullua. Se oli aikaa, jolloin kuka tahansa suomalainen saattoi mennä – onnesta ja ylpeydestä – sekaisin.

Myös Paula Mäkelä, joka on juuri saanut valmiiksi väitöskirjansa Jyväskylän yliopiston Taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitokselle. Leijona-fanin väitöskirja on muuten nimeltään "Kirkonrakentajasuku Rijf. Pohjalaisen kirkonrakentajasuvun rakennus- ja suunnittelutuotanto sekä toiminta kustavilaisen aikakauden Suomessa".

Haastattelin tänään julkaistavaan HSTV:n nostalgiakatsaukseen seitsemää ihmistä toukokuun 7. päivän 1995 suuresta voitosta. Olipa äänessä presidentti Martti Ahtisaari tai kiekkovaikuttaja Kalervo Kummola, haastateltavat puhuivat MM-kullasta jonkinlaisen hartauden vallassa.

"Maamme-laulu soi, ja Suomen lippu nousi keskellä korkeimmalle. Kyllä se oli hienoa aikaa olla suomalainen", totesi joukkueen kapteeni ja moninkertainen arvokisamitalisti Timo Jutila liikuttuneena.

Presidentti Ahtisaari ei pystynyt katsomaan finaaliottelua suorana, koska hänen piti osallistua Lontoossa toisen maailmansodan päättymisen 50-vuotisjuhlallisuuksiin. "Olisin vuorenvarmasti ollut mieluummin siellä ottelussa, mutta työt ensin", Ahtisaari kertoo.

Ahtisaari pysyi kuitenkin perillä Tukholman tapahtumista, kun hänen adjutanttinsa Kari Kasurinen kiikutti hänelle viestilappuja ottelun etenemisestä: 1–0, 2–0. . .

Ottelu päättyi 4–1, ja sillä hetkellä selostaja Antero Mertaranta huusi mikrofoniinsa ikimuistoiset sanansa: "Se on siinä, se on siinä!"

"Suomen historian ensimmäinen MM-kulta on varmistunut! Ja katsokaa tätä meteliä, katsokaa tätä rypälettä, mikä on syntynyt Suomen maalille."

Mertarannan selostus liikuttaa kerta toisensa jälkeen. Ja nyt puhuu henkilö, joka ei seuraa urheilua juuri lainkaan ja jääkiekkoa vain MM-kisojen verran. Tosin sen verran, että vanhempi poikani pyysi tänä vuonna lahjaksi kuulosuojaimia Tšekissä pelattavien MM-kisojen edellä.

Kultajoukkueen maalille todellakin syntyi rypäle. Pelaajat itkivät onnesta ja rutistivat toisiaan, erityisen koskettavaksi muistoksi jäivät monelle joukkueenjohtaja Heikki Riihirannan kyyneleet.

"Huomasin nieleskeleväni sen takia, että Heikki Riihiranta itki. Se oli hieno hetki. Kun paljon kokenut, kova, todella kova kundi avoimesti kyynelehtii, niin kyllä silloin saa kotonakin vähän nieleskellä", totesi MM-kullasta dokumenttielokuvan Ihanaa leijonat ihanaa! tehnyt toimittaja Santtu Luoto.

Santtu Luoto on yksi tuhansista suomalaisista, jotka mätkivät lapsuudessaan kiekkoa ja joiden päässä selostajan ääni kertoi, että he olivat juuri nyt tekemässä ratkaisevan maalin MM-kisojen loppuottelussa. Hän oli milloin Veli- Pekka Ketola, milloin Pekka Marjamäki.

Mutta kulta antoi odotuttaa itseään, ja siihen kevään 1995 suloisuus perustuukin. Ensin jääkiekko piti tuoda Suomeen, ja sitten piti oivaltaa, että sitä on harrastettava vähän muutenkin kuin peleissä, jos mielii arvokisamitaleja. MM-kisoissa oli rämmitty jo vuodesta 1939 alkaen, ihan ikimuistoinen vuosi sekin.

Vasta 1980-luvulla alkoi syntyä aavistus siitä, että Suomi voisi joskus voittaa lajissa, jota kyynikkojen muistutuksen mukaan pelataan tosissaan vain noin kymmenessä maassa. Calgaryn olympialaisissa 1988 tuli sitten ensimmäinen arvokisamitali, hopeaa.

Kuin jonkun sadistin käsikirjoittajan kynästä Suomi pääsi tuskallisen lähelle MM-kultaa jo huhti–toukokuussa 1994 Italiassa pelatuissa kisoissa. Leijonat liihotti voitosta voittoon, jopa numeroin 8–0 ja 10–0, kunnes hävittiin Kanadalle finaalin rangaistuslaukauskisassa.

Tappio Kanadalle oli täydellinen myrkyllisen musta taustakangas kevään 1995 voiton päivälle. Se muistutti, että missään vaiheessa Suomi ei ole voittanut kultaa ennen kuin summeri on soinut ja Antero Mertaranta on vahvistanut asian todeksi.

"Se oli kyllä niin katkera paikka, että täytyy ison miehen myöntää, että tuli tippa sen jälkeen", totesi Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola vuoden 1994 finaalista.

Italian musertavien kisojen lisäksi suomalaiset olivat vuosia jatkuneen laman synkentämiä. Minusta jossain määrin sopiva vertauskohta MM-kullalle on Barack Obaman nousu ensimmäiseksi Yhdysvaltain mustaksi presidentiksi vuonna 2008, vaikka puhutaan aivan eri kokoluokan asioista.

Tarinallisesta näkökulmasta Irakin sota, finanssikriisi ja George W. Bushin kaikkinainen surkeus olivat synkkä ja piinattu maisema, jota vasten Obaman vaalivoitto saattoi tuntua niin makealta. Toukokuussa 1995 myös Suomessa otettiin harppaus pimeästä kohti valoa ja toivoa.

Ja tarinoitahan me itsellemme kerromme, olipa kyse politiikan tai urheilun sankaruuksista.

Penkkiurheilija muistaa hyvin Jarmo Myllyksen maalille syntyneen rypäleen. Mutta vielä paremmin muistetaan se rypäle, joka syntyi suomalaisten kaupunkien kaduille. Onnesta itkeviä ihmisiä halaamassa itselleen tuntemattomia ihmisiä ja laulamassa J. Karjalaisen Sankareita, Tom Jonesin käsittämätöntä renkutusta ja Den glider iniä.

Haastateltavat ovat muistavinaan, että kultajuhlissa ei ryöstetty eikä hakattu ketään. Se on niin hieno tieto, ettei sen paikkansapitävyyttä tee mieli edes poliisilta tarkistaa.

Kaikkein suloisin muisto kisoihin liittyy itselläni siihen, että silloin kietouduttiin Suomen lippuun iloisen riehakkaalla tavalla. Se ei ollut ketään vastaan eikä keneltäkään pois – en muista, että siihen olisi liittynyt mitään synkeämielistä.

Santtu Luoto muistaa asian samalla tavalla. Hän toteaa haikeaan sävyyn, että sittemmin leijonakorut ja liput ovat muuttaneet merkitystään. Niistä on tullut rekvisiittaa, johon äärioikeiston ja -nationalismin kannattajat mieluusti koristautuvat.

"Jotenkin olisi kiva, jos leijonan ja lipun kunnia palautettaisiin. Kyllä ne kuuluvat kaikille eivätkä vain yhdelle ajatussuunnalle, joka ne on selvästi nyt ominut itselleen", Luoto sanoo.

Vuoden 1995 MM-kullalle on helppo loihtia merkityksiä, joilla on todellisuudessa vain haperoa kaikupohjaa. Se toi talvisodan hengen takaisin Suomeen, se lopetti henkisen laman lisäksi taloudellisen laman, se teki suomalaisista itsevarmoja, se lopetti lopullisesti Ruotsin siirtomaaherruuden!

Noh, noh.

Jos oikein tylsiksi heittäydytään, kyse oli yhdestä lätkäturnauksesta, joka voitettiin. Olihan se jo Suomen kolmas MM-finaali. Jos joukkue pääsee finaaliin asti, eiköhän se voitto sieltä joskus tule vaikka todennäköisyyskertoimien perusteella.

Suomalainen jääkiekko oli keväällä 1995 kasvanut ja kypsynyt sellaiseksi, että kunhan vain tehdään finaalissa enemmän maaleja kuin vastustaja, niin silloin saa laulaa yhden illan Den glider iniä.

Kun homma ammattimaistuu, se myös tylsistyy. Jokainen vähän vanhempi suomalainen tuntuu muistavan, missä oli, kun Berliinin muuri murtui, New Yorkin kaksoistornit romahtivat ja Suomi sai ensimmäisen kiekkokultansa.

Mutta missä olitte silloin, kun Suomi voitti toisen MM-kultansa vuonna 2011? Kuinka monen tuntemattoman kanssa tuli silloin kaulailtua? Vieläkö Suomen lippu näytti kauniilta?

Näin muistelee Leijona-fani Paula Mäkelä:

"Vuoden 2011 voiton jälkeen odotin, että milloin se tulee, se tunne. Mutta ei. Menin lyhyen paasauksen ja hehkutuksen jälkeen nukkumaan. Sitä samaa tunnetta kuin 1995 ei tunne enää koskaan."

Itselleni terävin muisto vuoden 2011 kisoista on se, kun joukkue saapui Suomeen humalassa ja tv-studiossa puhuttiin kurttunaamaisina urheilijoiden oikeudesta juhlistaa voittoaan. Sitä katsellessa ei tullut sinivalkoista kyyneltä poskelle.

Se on jollain tavalla nolo muistikuva, joka suorastaan pakottaa vaalimaan kevään 1995 voittoa puhtaana, viattomana, suurena ja suloisena osana suomalaista ja omaa henkilökohtaista penkkiurheilijan mytologiaa.

 

HSTV: Minidokumentissa Se oli niin siinä! kiekkotähdet Timo Jutila ja Ville Peltonen, presidentti Martti Ahtisaari ja muut muistelevat kevään 1995 MM-kultaa.

Tor Wennström
Riemu oli ylimmillään Havis Amandan patsaalla Helsingissä 7. toukokuuta 1995.
Riemu oli ylimmillään Havis Amandan patsaalla Helsingissä 7. toukokuuta 1995.
Antti Johansson HS
Saku Koivu liukuu onnittelemaan Ville Peltosta Suomen toisen maalin jälkeen. Peltonen iski finaalissa kypärätempun.
Saku Koivu liukuu onnittelemaan Ville Peltosta Suomen toisen maalin jälkeen. Peltonen iski finaalissa kypärätempun.
christian westerback hs
Saku Koivun johtaman vitjan laidoilla pelasivat Ville Peltonen ja Jere Lehtinen. Trio sai nimen Tupu-Hupu-Lupu-ketju.
Saku Koivun johtaman vitjan laidoilla pelasivat Ville Peltonen ja Jere Lehtinen. Trio sai nimen Tupu-Hupu-Lupu-ketju.
Lasse Allard
Ville Peltonen ja Curt Lindström polttivat voitonsikaria pukuhuoneen kultajuhlissa.
Ville Peltonen ja Curt Lindström polttivat voitonsikaria pukuhuoneen kultajuhlissa.
Paula Mäkelän kotialbumi
Paula Mäkelä antoi kissoilleen Leijonapelaajien nimiä.
Paula Mäkelä antoi kissoilleen Leijonapelaajien nimiä.
Pentti Nissinen
Maailmanmestarit saapuivat faniensa juhlittavaksi avoautoilla. Timo Jutila (vas.) ja Saku Koivu nostivat mestaruuspokaalin kaiken kansan nähtäville.
Maailmanmestarit saapuivat faniensa juhlittavaksi avoautoilla. Timo Jutila (vas.) ja Saku Koivu nostivat mestaruuspokaalin kaiken kansan nähtäville.
Jukka Lehtinen
Leijonien fani otti ilon irti historiallisesta saavutuksesta ja tunnusti juhlissa avoimesti väriä.
Leijonien fani otti ilon irti historiallisesta saavutuksesta ja tunnusti juhlissa avoimesti väriä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!