Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sodan jälkeläinen nousi Veikkausliigan tähdeksi

Bosnian sodassa kranaatti johdatti Vahid Hambon vanhempien elämät Suomeen

Urheilu
 
VESA-MATTI VÄÄRÄ
FC Interin hyökkääjä Vahid Hambo johtaa Veikkausliigan maalipörssiä kolmessa ottelussa tekemillään neljällä maalilla.
FC Interin hyökkääjä Vahid Hambo johtaa Veikkausliigan maalipörssiä kolmessa ottelussa tekemillään neljällä maalilla. Kuva: VESA-MATTI VÄÄRÄ

Sarajevossa kiviset ruusut kukkivat vuoden ympäri. Sarajevon ruusuiksi kutsutut kraatterit kaduilla ja jalkakäytävillä ovat pysyvä muisto Bosnian sodasta. Niitä on kaduilla, jalkakäytävillä ja talojen seinissä.

Ruusut kasvoivat paikkoihin, joihin päättyivät kaupungin piirityksen aikana tuhannet elämät.

1425 päivää kestäneen piirityksen aikana kranaatteja iskeytyi Bosnian pääkaupunkiin yli 300 päivässä. Osa vuosina 1992–1996 syntyneistä kranaattien iskemistä on täytetty punaisella kumilla, osa on jo peittynyt uuden asfaltin alle.

Jalkapalloilija Vahid Hambon tarina alkoi yhdestä kraatterista. Sarajevon ruususta, joka puhkesi kukkaansa syksyllä 1992, puoli vuotta sodan alkamisen jälkeen.

Kuka

Vahid Hambo on HJK:n kasvatti

Vahid Hambo

 Syntynyt 3. helmikuuta 1995 Helsingissä.

 193 cm, 82 kg.

 Hambon vanhemmat ovat kotoisin Bosnia ja Hertsegovinasta. Veljet Kenan, 19, ja Haris, 4.

 FC Interin hyökkääjä, sopimus vuoden 2016 loppuun.

 Aiemmat seurat: Atlantis, HJK, Sampdoria, Ilves.

 Pelannut Suomen poikamaajoukkueissa 30 ottelua.

 Debytoi alle 21-vuotiaissa 25. 3. ja teki kaksi maalia Kazakstania vastaan.

 Veikkausliigassa kolme ottelua, neljä maalia.

Vahidin isä Asim Hambo oli Sarajevon laitamilla matkalla kauppaan, kun lähelle iskeytyi kolme Bosnian serbiarmeijan ampumaa kranaattia. Räjähdysten jälkeen, tomun laskeuduttua katu täyttyi huudoista.

Kadulla tajuttomana maanneen Asimin ympärillä makasi verilammikoissa pahoin loukkaantuneita ja kuolleita ihmisiä. Asim heräsi myöhemmin sairaalassa. Hänen vasen jalkansa oli silpoutunut lähes irti, ja se vaati lukuisia leikkauksia.

Sairaalan keittiössä työskenteli 20-vuotias Elma. Sodan takia kaikki kynnelle kykenevät oli passitettu töihin. Elma kantoi kolmen kuukauden ajan ruokia Asimin huoneeseen, ennen kuin Asim rupesi puhumaan hänelle. Kuusi kuukautta tutustumisesta Asim ja Elma avioituivat.

"Kun olimme nuoria, meillä oli toivoa elämässä. Uskoimme, että sota loppuu", Elma kertoo Helsingin Tapanilassa.

Pari haki kansainvälisen pakolaisorganisaation avulla pääsyä turvaan sodasta.

Maaliskuun 23. päivänä vuonna 1994 Asim ja Elma matkustivat Sarajevon lentokentältä sotilaskoneen matkassa Italiaan Anconaan. Sieltä Suomeen lentänyt Finnairin lentokone oli täynnä sodan jaloista paenneita bosnialaisia. Valtaosa sodan vammauttamia.

Nuoripari oli iloinen pääsystään turvaan, mutta huoli sukulaisista varjosti uutta alkua.

Asimin veli kuoli sodassa, ja serbisotilaat veivät Asimin isän väkisin kodistaan Bosnian serbialueella Fočassa. Asim odottaa edelleen Bosniasta puhelua, joka kertoisi hänen isänsä löytymisestä.

Joulukuussa 1994 Asim ja Elma seisoivat lumisessa maisemassa Malmilla. Elma oli raskaana. Seuraavan vuoden helmikuussa syntyi perheen esikoispoika Vahid. Hän oli ensimmäinen vauva, joka syntyi bosnialaisperheiden asuttamaan kerrostaloon Malmilla.

Se oli juhlan paikka. Naapurit toivat kakkua. Hambon perheen valokuvista näkyy, miten yhdellä miesvieraista ei ole toista silmää, yhdessä kuvassa sohvalla istuu jalkapuoli mies.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Vahid istuu turkulaisessa ravintolassa. Pitkänhuiskean jalkapalloilijan käsissä on tatuointeja, sattumalta myös ruusu.

Hambo on Veikkausliigan debyyttinsä jälkeen noussut lähes täydestä tuntemattomuudesta maalipörssin ykköseksi, joka palkittiin huhtikuun liigapelaajana. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa hän teki molemmissa kaksi maalia ja kolmannessa syötti FC Interin tasoitusmaalin.

"Itse en ole yllättynyt. Tiesin, että pystyn tekemään maaleja. Minulla on nyt seura, jossa paikkoja tulee", Hambo, 20, sanoo.

HJK:n kasvatti siirtyi 17-vuotiaana Italian pääsarjaseura Sampdorian junioriorganisaatioon elokuussa 2012. Samalla hän katosi hetkeksi Suomen jalkapallokartalta. Hambon nykyinen suoraviivaisempi pelityyli löytyi Italiassa.

"Italiassa valmentajat halusivat opettaa minulle yksinkertaisempaa peliä. Ota pallo haltuun, pudota ja pelaa laidalle. Se ei mennyt heti aivoihini, että minun pitää muuttua", Hambo kertoo.

Ensimmäinen vuosi meni opetellessa italialaisille jalkapallotavoille kentällä ja sen ulkopuolella.

"Kerran tulin joukkueen bussiin väärät sukat jaloissa, mistä minulle hermostuttiin. Luonteeni ja pelityylini takia saattaa näyttää siltä, että minua ei kiinnosta. Italiassa valmentajat kysyivät, mistä on kysymys. Selitin, että näytän vain siltä."

Toiseen vuoteensa Hambo lähti suurin odotuksin. Hän pelasi viidessä ensimmäisessä ottelussa ja teki yhden maalin, sitten hajosi polvi. Polvileikkauksen ja pitkän kuntoutuksen jälkeen kausi oli ohi.

Sampdoria halusi hänen pelaavan vielä vuoden Primavera-joukkueessa, mutta Hambo halusi miesten peleihin. Edessä oli paluu Suomeen ja Ilvekseen, jossa hän pelasi Ykkösessä viisi ottelua.

Hambo kävi viime syksynä vanhan koulunsa Pohjois-Haagan lukion aamuharjoituksissa. HJK:n pelaajakoordinaattori Jari Rantanen huomasi, että Hambo oli kasvanut niin jalkapalloilijana kuin ihmisenä. Maine seurasi vielä perässä.

"Interin päävalmentaja Job Dragtsma kertoi, että Suomessa valmentajat pitivät minua laiskana pelaajana. Job sanoi, että en ole ollut yhtään sellainen kuin valmentajat sanoivat", Hambo sanoo.

Vanhempiensa tavoin Hambo matkusti Suomeen kohti uutta alkua.

Maaliahne Hambo on herättänyt kiinnostusta Bosnia ja Hertsegovinassa. Asim Hambon mukaan Bosnia ja Hertsegovinan maajoukkueen päävalmentaja on soittanut perheelle ja kertonut kiinnostuksestaan kutsua hyökkääjä maan maajoukkueeseen. Perheen mukaan maajoukkueen valinta on Vahidin oma päätös.

"Olen sanonut hänelle, että pelaa siellä, missä olet onnellinen", Asim sanoo. 

 

HIFK–FC Inter Sonera-stadionilla tänään kello 18.30. Seuraa ISTV:ssä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!