Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leijonien henkilääkäri: Nuuskakielto voisi aiheuttaa vierotusoireita

Urheilu
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Harri Hakkarainen, 45, pitää MM-kisoissa huolta, että pelaajat ovat pelikunnossa. "Jos tulee vammoja, niistä keskustellaan yhdessä pelaajien ja valmentajien kanssa. Toistaiseksi kaikki ovat pelikelpoisia."
Harri Hakkarainen, 45, pitää MM-kisoissa huolta, että pelaajat ovat pelikunnossa. "Jos tulee vammoja, niistä keskustellaan yhdessä pelaajien ja valmentajien kanssa. Toistaiseksi kaikki ovat pelikelpoisia." Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Mitä enemmän jääpusseja, sitä parempi peli.

Suomen jääkiekkomaajoukkueen henkilääkäri Harri Hakkarainen ei allekirjoita väitettä suoraan, mutta myöntää, että jääkiekkoilijan kivun sietokyky on korkea.

"Jos pieniä kolhuja ei ole, se on sen merkki, ettei pelaaja ole antanut kaikkeaan tuolla jäällä", sanoo Hakkarainen, kun Leijonat ottaa hikeä Ostravan kylmässä harjoitushallissa.

Hakkaraisella on pitkä kokemus urheilusta. Jääkiekkoilijoiden – ei vain Leijonien – mukana hän on reissannut jo seitsemäntoista vuotta.

Hän on ollut lääkärinä myös monessa muussa lajissa, kuten hiihdossa ja yleisurheilussa. Leijonien ohella hän on myös Suomen olympiakomitean vastaava lääkäri.

Töitä siis riittää, mutta jääkiekossa on oma viehätyksensä.

Jääkiekko ei ole vain peli. Laji vaatii nykyään pelaajilta kovaa urheilullisuutta, jotta maailmalla voi menestyä.

Pelaajan palkka tulee siitä, miten hyvin hän pelaa. Hyvä peli tulee taas siitä, millaisessa kunnossa pelaaja on.

"Kun tulin jääkiekkoon yleisurheilusta, alkuvaiheessa piti koko ajan ohjata ja kertoa pelaajille, mitä heidän pitää tehdä. Enää ei tarvitse. Tässäkään joukkueessa ei ole yhtään pelaajaa, joka ei ymmärtäisi pitää huolta omasta työkalustaan, kropastaan", sanoo Hakkarainen.

Miten pelaajien koko on muuttunut vuosien aikana? Vieläkö pienetkin pelaajat pärjäävät?

"Kyllä pärjäävät. Nykyään on paljon hoikkia kavereita, joilla on räjähtävää voimaa. Nyt harjoitellaan paljon kuin korkeus- tai mäkihyppääjät. Ennen vedettiin kuntopiiriä, ja pelaajista tuli varsin massiivisia, mutta vähän dieselmäisiä. Venäjällä harjoitellaan yhä paljon näin", sanoo Hakkarainen, joka on itsekin ollut lääkärinä KHL-joukkueessa.

"Pelaajissa on paljon ruutia. Esimerkiksi Juhamatti Aaltonen hyppää saman verran viisiloikkaa kuin Suomen pituushyppääjät. Antti Pihlström on todella nopea.

Hyvä kunto säästää loukkaantumisilta, muttei mailaniskuilta tai kovilta taklauksilta.

Leijonissa on sovittu pelaajien, valmennusjohdon ja lääkärin kesken, että kaikista kokoonpanoon vaikuttavista vammoista pitää kertoa heti.

"Minä kerron, jos pelaaja ei kerro. Ihan pikkuvaivoja ei viedä valmennukselle."

Kuinka paljon pelaajat yrittivät pimittää vaivojaan, että pääsevät pelaamaan?

"Tätä ei ole ollut ainakaan viimeiseen viiteen vuoteen. On avointa keskustelua."

Kehitys on kehittynyt myös lääkärin työkaluissa. Enää pelaajia ei esimerkiksi hoideta puudutuspiikeillä, vaan puudutusvoiteella. Hakkaraisen mukaan aine on samaa, jota käytetään pikkulasten hoidossa.

"Se oli yksinkertainen oivallus. Puudutusvoide ei vaikuta tasapainoon eikä lihasvoimaan. Voide puuduttaa ihon alla olevan kudoksen, ei lihakseen vievää hermoa. Huomattiin, että perhana, sehän toimii."

Hammaslääkäreiltä pelaajien käyttöön on kehitetty pieniä muovisuojia, joita voidaan muovailla lievästi vahingoittuneen kohdan, kuten sormen suojaksi.

"Suojan kanssa voi pelata, vaikka olisi pieni hiusmurtuma."

Jos oikein tarkkaan katsoo, niin Hakkaraisen näkee tarjoavan jotain ainetta pelaajien sieraimiin ennen ottelun alkua. Mitä se on?

"Se on painonnostosta tuttu ammoniakki, jota käytetään ammattilaisliigoissa NHL:ssä ja KHL:ssä, muttei niinkään Suomen liigassa. Vaikutus tuo hetkeksi virtaa ja energiaa. Ei ole terveellistä, jos sitä kunnolla impataan, mutta me olemme laimentaneet sen sopivaksi."

Nuuska kuuluu monen pelaajan varusteisiin, vaikka Suomen Jääkiekkoliiton linjauksena on, että jäähallit ovat nuuskattomia alueita. Puuttuuko henkilääkäri nuuskan käyttöön?

"En ala sitä henkilökohtaisesti kieltämään näin lyhyessä turnauksessa. Se voisi aiheuttaa puutosoireita, kuten tupakoinnin lopettaminen. Informoidaan, että siitä on haittaa."

Onko joukkueessa yhtään tupakkamiestä, kuten ennen?

"Ei ole."

Tšekki on tunnettu olutmaana. Saako pelaaja ottaa täällä palauttavan janojuoman?

"En puutu siihen. Siitä päättävät joukkueen kapteenit ja valmentajat, milloin siihen on oikeus tai ei. Ylilyöntejä ei ole tullut vuosiin. Puhutaan, että olut on palautusjuomaa, mutta minusta meidän pitää kehittyä. Pitää olla kehitysjuomia, eikä vain palauttaa entiselleen", sanoo Hakkarainen.

Ari Pusa HS
Ostrava

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!