Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Golfin suuret turnaukset ja lajin suuret pelaajat

Kalle Virtapohjan kirja luo kattavan läpileikkauksen golfin huipulle

Urheilu
 
central press/getty images
Bobby Jones teki grand slamin amatöörinä.
Bobby Jones teki grand slamin amatöörinä. Kuva: central press/getty images

Maailmalla isoista urheilulajeista eniten kirjoja on ehkä tehty golfista ja jalkapallosta.

Lontoolaisessa kirjakaupassa voi löytää hyllymetreittäin erilaista golfkirjallisuutta: elämäkertoja, lajihistoriaa ja tietysti harjoitteluoppaita, joita ilmestyy vuosittain myös Suomessa.

Suomeksi kirjoitetusta genrestä on kuitenkin puuttunut hakuteos golfin suurista turnauksista ja suurista nimistä.

Kalle Virtapohja paikkaa tätä aukkoa kirjallaan Golf – suuret turnaukset, suuret voittajat (Auditorium).

Suomen Golfliiton entinen tiedotusjohtaja ja Suomen Golflehden entinen päätoimittaja on tehnyt kirjan sillä ajatuksella, että siitä voi tarkistaa ja palauttaa mieleen tietoja aina, kun arvoturnaukset lähestyvät tai alkavat.

"Golf on tarinoiden aarreaitta", sanoo Virtapohja.

Golfissa pelataan joka vuosi neljä isoa turnausta, majoria. Jokaisen ammattilaisen unelmana on voittaa ainakin kerran Masters, US Open, The Open tai PGA Championship.

Turnauksia on pelattu vuodesta 1860 lähtien, ja kaikkiaan 210 miestä on kirjannut nimensä majorin kunniatauluun.

Toistaiseksi eniten voittoja on Jack Nicklauksella, jolla on plakkarissaan 18 major-voittoa. Tiger Woodsilla on 14 titteliä.

Woods on valahtanut pois maailman sadan parhaan pelaajan listalta, joten on mielenkiintoista nähdä, tavoitteleeko hän enää koskaan 15. voittoaan.

Jos sama pelaaja voittaa saman vuoden aikana kaikki neljä majoria, hän saavuttaa grand slamin. Sama käytäntö on voimassa muun muassa tenniksessä, kriketissä ja bridgessä.

Ikuinen amatööri Bobby Jones on ainoa golfari, joka on omana aikanaan (1930) tehnyt grand slamin.

Jones lopetti pelaamisen voittojensa jälkeen, koska hänellä ei ollut enää mitään voitettavaa ja koska hän ei kestänyt voittamisen painetta.

Nykyaikainen ajatus grand slamista syntyi vasta 1960, kun Arnold Palmer ilmoitti kahden voitetun kisan jälkeen aikovansa viedä myös kaksi muuta.

Tohtorismiehenä Virtapohja (FT) käy tarkasti läpi kaikki neljä majoria. Turnausten lisänä on pelaajaesittelyjä, jotka tuovat sisältöön keveyttä.

Virtapohja käy läpi myös Ryder Cupin historiaa. Ryder Cup oli alkujaan Yhdysvaltojen ja Englannin välinen amatööriottelu.

Nykyään Yhdysvaltain ja Euroopan huiput pelaavat siinä toisiaan vastaan kahden vuoden välein.

Ensi vuonna golf ottaa 112 vuoden tauon jälkeen uuden aluevaltauksen, kun siinä pelataan olympiamitaleista Rion kesäkisoissa.

Virtapohjan teos vahvistaa, ettei kaikki tieto löydy aina niin helposti netistä. Tietokirjalla on yhä paikkansa. Kirjan miinuksena on sen hankala neliömäinen muoto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!