Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seuratuen jakojärjestelmä menee remonttiin

Harri Syväsalmi: "Sokea Reettakin ymmärtää, että nykyinen tapa ei ole oikea"

Urheilu
 
Kimmo Räisänen
Seurojen kehittämistuen avulla pyritään muun muassa alentamaan nuorten harrastustoiminnan kuluja. Tänä vuonna seuratukea sai myös Vantaan Jalkapalloseura.
Seurojen kehittämistuen avulla pyritään muun muassa alentamaan nuorten harrastustoiminnan kuluja. Tänä vuonna seuratukea sai myös Vantaan Jalkapalloseura. Kuva: Kimmo Räisänen

Opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntayksikön johtaja Harri Syväsalmi haluaa remontoida urheilun seuratukien jakojärjestelmän.

Syväsalmen mukaan ministeriö on väärä paikka päättää seuratuista. Hän siirtäisi ainakin päätösten valmistelun alueille lähemmäksi urheiluseuroja. Näin vältettäisiin nykyistä todennäköisemmin huonojen päätösten tekeminen.

Tästä on kyse

Seuratukea jaetaan miljoonia euroja

 Nykymuotoista seuratoiminnan kehittämistukea on jaettu vuodesta 2013. Summa on vaihdellut 3,8 miljoonan euron ja viiden miljoonan euron välillä.

 Rahat tulevat veikkausvoittovaroista. Jakamisesta vastaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

 Seuratuen yhtenä tavoitteena on alentaa harrastusmaksuja ja mahdollistaa siten liikunnan harrastaminen erityisesti lapsille ja nuorille.

 Ensimmäisen kerran seurat saivat suoraan valtionrahaa vuonna 2009 seuratyöntekijöiden palkkaukseen. Sitä ennen valtio jakoi kaikki urheilutuet liittojen kautta.

"Sokea Reettakin ymmärtää, että nykyinen tapa ei ole oikea", Syväsalmi sanoo.

"Mielestäni ei ole ministeriön tehtävä käydä läpi tuhatta hakemusta ja jakaa 2 000–30 000 euron avustuksia yksittäisille seuroille."

Syväsalmi aikoo ottaa muutostarpeen esille, kun uusi liikunta-asioista vastaava ministeri aloittaa työnsä.

Urheiluseurat voivat hakea ministeriöltä toimintaansa erityistä seurakehitystukea. Tänä vuonna tukea sai yli 400 seuraa yhteensä 4,5 miljoonaa euroa.

Seuratuen tavoitteena on alentaa harrastuskustannuksia ja tuoda siten harrastusmahdollisuudet kaikkien lasten ja nuorten ulottuville.

Aina raha ei kuitenkaan tuo toivottua tulosta. Salibandyseura SBS Pori on esimerkiksi saanut seuratukea kolmen vuoden aikana yhteensä 66 000 euroa, vaikka sen hankkeet eivät ole edenneet juuri lainkaan.

Seuran edustaja perusteli Satakunnan Kansassa toiminnan käynnistymisen hitautta muun muassa tilojen ja vetäjien puutteella. Toisesta hankkeesta seura on luopunut kokonaan.

Syväsalmi muistuttaa, että valtaosa tukea saaneista hankkeista on hyviä. Hän pitää myös inhimillisenä, että kaikki hankkeet eivät lähde lentoon niin kuin on suunniteltu.

"En halua lopettaa seuratukea, vaan pitää löytää parempi tapa hoitaa hyvää tarkoitusta", hän sanoo.

Syväsalmen mukaan tulevaisuudessa päätökset voitaisiin valmistella suunnitteilla olevissa Valon ja Olympiakomitean alueellisissa osaamiskeskuksissa. Nyt koko valintaurakasta vastaa yksi virkamies yhdessä lajiliittojen edustajien kanssa.

"Hakemusten läpikäyminen vie hirveästi aikaa, ja se on poissa strategiselta työltä", Syväsalmi toteaa.

"Haluan tähän alueellisuuden ja paikallisuuden näkökulman. Osaamiskeskukset olisivat huomattavasti lähempänä seuroja kuin me ja liitot."

Hän on vakuuttunut, että heppoisten hankkeiden määrä vähenee viemällä valmistelu lähemmäksi seuroja.

"Siellä tunnetaan paremmin paikalliset olot."

Nykyisin seuratuen käytön valvonta perustuu lähinnä seurojen omaan raportointiin hankkeensa etenemisestä. Käytännön valvonnasta huolehtivat esimerkiksi kilpailevat seurat, jotka voivat kokea jääneensä aiheetta ilman tukea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!