Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jäähyväiset jääkiekolle – Kalervo Kummola ei halua tulla muistetuksi vuoden 2012 lippujupakasta

Kalervo Kummola haluaa, että hänet muistetaan Liigan perustajana ja lajin noususta Suomessa

Urheilu
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Kalervo Kummola on seurannut Suomen otteluita jääkiekon MM-kisoissa alusta asti Ostravassa.
Kalervo Kummola on seurannut Suomen otteluita jääkiekon MM-kisoissa alusta asti Ostravassa. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Ostrava. Kalervo Kummola, 69, on monessa liemessä keitetty kiekkopomo.

Häntä on parjattu, haukuttu, arvosteltu, kehuttu ja kiitelty.

Suomen jääkiekkoliiton pitkäaikaisin puheenjohtaja ja Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja on tehnyt kiistatta paljon hyvää jääkiekon eteen. Silti hänen persoonansa herättää ristiriitaisia tunteita.

Heittääkö Kummola lopullisesti jäähyväiset jääkiekolle, kun aika vaikuttajana päättyy?

Esimerkiksi tähän Kummola vastaa HS:n haastattelussa.

Kalervo Kummola, mistä haluatte, että teidät muistetaan?
"Historia ja aika sen näyttävät. Suurin juttu on, että on saatu yhdessä kuntien, ministeriön ja paikallisen kiekkoväen kanssa valtavasti lisää halleja, 260. Meille menestys on ollut kuin itsestäänselvyys pitkään. Maailmalla ymmärretään paremmin; miten näin pieni kansa on saanut niin paljon aikaan. Nykyisestä Liigasta olen sen perustajana ylpeä."

Mistä ette halua, että teidät muistetaan?
"Hehee, en minä kadu mitään. Mieleen tulee lähinnä vuoden 2012 lippujupakka, kun syytettiin kotikisoissa liian kovista hinnoista. Ilmaiseksi ei kannata jakaa lippuja."

Vuonna 1997 alkanut aikasi Jääkiekkoliiton puheenjohtajana päättyy tänä vuonna. Olisiko teidän pitänyt luopua vallankahvasta jo aiemmin?
"En tiedä. Minulla oli mielessä parikin seuraajaa, Heikki Hietanen ja Mika Sulin. He menivät muihin hommiin, eikä ole sitten löytynyt sopivaa. Pitkä taival on ollut. Keväällä tulee 40 vuotta täynnä liittohallituksessa."

Onko 40 vuotta vallassa ollut yksi tavoitteenne?
"Se on kyllä ollut ihan sattumaa. Se on samanlainen sattuma kuin Venäjä voitti Valko-Venäjän 7–0, kun voitonpäivää juhlittiin 70. kerran."

Kuka on oma suosikki seuraajaksenne?
"Ei ole, mutta aika moni on kiinnostunut. Osa on kauempaa, osa lähempää jääkiekosta."

Olisiko Saku Koivu valintanne, ja mikä olisi hänen pätevyytensä tehtävään?
"En tiedä, mitä Saku itsekään haluaa. Hän haluaa olla jääkiekossa. Saku on luontainen johtaja, mutta olisi aika erilainen maailma hypätä tähän suoraan pelaajan penkiltä."

Olette saanut paljon arvostelua. Onko se ollut jo kohtuuttomankin kovaa?
"Olen sanonut, että se menee kuin vesi hanhen selästä, muttei se ole niin. Kohtuuttomuus on joskus ottanut päähän. Sitä on tullut lähinnä parin median taholta. Loukkaa, jos kirjoitetaan ihan paskaa tai vääriä tietoja."

Liiga hoitaa Suomessa liigakiekkoilua, ja maajoukkue on liitolle iso brändi. Ne ovat niin sanotusti mediaseksikkäitä, mutta kuka vastaa kaikesta muusta, kun lajista on tullut kallis harrastus ja alasarjat voivat huonosti?
"Seuroilla ei ole koskaan mennyt kauhean hyvin oli sarja sitten mikä tahansa. Tällä hetkellä Mestikseen ja Suomi-sarjaan on paljon pyrkijöitä. Jotain on opittu kustannuksista. Ei enää makseta isoja summia kehäraakeille, vaan otetaan nuoria. Tilanne on aika paljon terveempi. Mitä tulee juniorikiekon kalleuteen, tiedot ovat aika vääriä. Meiltä tulee oma tutkimus aiheesta kesäkuussa. Kun SM-liiga alkoi 1975, meillä oli yksi päätoiminen ihminen. Nyt jääkiekko työllistää Suomessa 5 000 ihmistä ja ulkomailla pelaa satoja suomalaisia."

Onko jääkiekosta tullut ikiliikkuja, kun lähes koko vuosi pelataan erilaisia sarjoja ja turnauksia?
"Hehee, kukaan ei keksinyt sitä ikiliikkujaa. Onhan se pitkä kausi, ja pitäisi hoitaa myös peruskuntoa. Kasvun rajoja ei ole saavutettu. Naisten jääkiekossa ei lähellekään."

Onko kiekkoähkyä?
"Pitää olla viisas. Kuinka paljon annetaan matseja telkkariin? Se yhtälö ei toimi, että katsomot olisivat täynnä, jos kaikki pelit näkyvät tv:ssä."

Miten haluatte muuttaa Suomen Liigaa, jos mukaan tulee 16 joukkuetta?
"Se on ylärajoilla. Runkosarjasta ei olisi paljon iloa, jos kaikki olisivat pleijjareissa. Meillä on neuvottelut Liigan kanssa kesken."

Mikä on tarkka päivämäärä, jolloin jäätte jääkiekosta eläkkeelle?
"Suomi järjestää alle 20-vuotiaiden MM-kisat vuodenvaihteessa, ja olen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja. Kisojen jälkeen tammikuun alussa."

Heitättekö jäähyväiset jääkiekolle vai jäättekö vaikuttamaan taustalle takapiruksi?
"Kansainvälisessä liitossa on vaalit vuoden päästä keväällä. Nyt on alustavasti sovittu, että jatkan siellä. Ei ole muitakaan tulossa. Muuten en vaikuta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!